31 октомври -Международен ден на Черно море



Международният ден на Черно море е 31 октомври 2010 г. и отбелязва 14 годишнината от подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.

Отчитайки сериозното влошаване на екологичното здраве на Черно море, шестте държави — България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна — подписват през април 1992 г. в Букурещ Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция), която представлява правна и дипломатическа платформа за съвместни действия.

Всички черноморски държави подписват през 1993 г. в Одеса, Украйна т. нар. Одеска декларация, набелязваща общата политика на страните по Букурещката конвенция.

Тaзи декларация поставя основите, върху които шестте черноморски държави заедно с международните донори извършват задълбочена оценка на състоянието на черноморската среда — процес, довел до разработването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море, подписан на 31 октомври 1996 г.

От тогава насам 31 октомври се чествува вече 14 години като Международен ден на Черно море в шест държави, граничещи с него и солидарно отговорни за възстановяване и опазване на неговия екологичен баланс и съхранението му.

Този ден е :

-е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му;

-олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето;

-празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.


Но също така нека този ден да бъде за всеки един от нас, живеещите покрай морето или пък не,но пък ценящи този дар от майката Природа , един своеобразен ден за размисъл над следното:

-всеки път, когато отида на плаж, тръгвайки си ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене;

-когато съм отседнал на къмпинг или на палатка, няма да изхвърлям отпадъци, химикали и препарати, както и канализационни води в него;

-ще отуча себе си и ще дам пример на децата си, че за спомен може да си вземем не живата рибка , мида или раче , а само изхвърлена и ненужна раковина или изгладено от вълните му камъче;

-ако разхождайки се по крайбрежието установим разлив на горива или неправомерно заустване на отходни канали от крайбрежните заведения, да алармираме специалистите по екология в съответната община или медиите;

Разбира се, че могат да се изпишат и още доста превантивни, щадящи и опазващи го мерки, но това зависи само от нас, ако искаме Черно море:

- да ни носи лятна наслада от почивката ни;
- да ни храни с рибата си,
- да ни разхлажда с чистите си води,
- да ни удивлява със своите обитатели,
- да ни стопля в зимните студове с мекото си климатично влияние .


А за да е Черно море един константен фактор будещ възторг и гордост в живота ни, трябва и ние самите да му подадем ръка, за да се възроди и възобнови, за да оцелее!



Снимката и основните факти за статията са ползувани от тук

Водопадите по света

Харесвате ли водопадите? Аз да, както да им се любувам реално, така и виртуално от красивите панорамни снимки в нет мрежата.

Навярно те са десетки хиляди по света и всеки крие своя чар и приказна фееричност. За много от тях има местни предания и легенди, а другите са просто красиво творение , родило се и изваяло изпод пръстите на майката Природа.

Днес се опитах да направя малка подборка в един слайд с тези природни творби. И така настанете се удобно и се потопете в магията им.

Сладки целувки

Има ли нещо по-мило и сладко от чистата детска прегръдка и звучна целувка? Май не...
Днес реших да започна денят си с един позитивен заряд, захващайки се с монтажирането на този слайд. Ето го и резултата :