Удоволствие, удоволствие...

Нека с тази ми находка да вляза в съботната вечер във вашия дом и сърца, за да внеса късче настроение и красота. Хареса ми превода на тази песен на Челентано и този припев:
"Ние сме тримата мускетари с китара, писалка , комичност...."

Българка съм

Българка съм.
На коне раждах децата си, покорявайки разстояния.
Българка съм.
В Калиакра вградих съдбата си, неподвластна на изпитания.
Българка съм.
Съхраних красотата си във вълшебни шевици, в предания.
Българка съм.
Лея в песни душата си, сбрала мъки и очарования.
Българка съм.
Гордо вдигам главата си.

Имам хиляди основания.

автор:usmiv4ica

Виртуално

Всички сме били или все още сме подвластни на тези аномални виртуални и нелогични емоции-хубави, лоши или комични...Нека този клип бъде една петъчно-съботна усмивка от мен към вас.:)

И мъжете плачат

Кой каза , че мъжете не плачат ? Противно на твърдението, че ние жените сме по-чувствителни и раними от мъжете е този клип и стих.И едно потвърждение на моята позиция или опровержение на един анонимен, който ме обвини в брутален феминизъм преди време ето тук.
Аз обичам мъжете и уважавам техните емоции и чувства.Но позволете ми да бъда освен романтична "псевдопоетеса", да бъда и реалистка.Освен това живота ме научи с обкръжението ми предимно от мъже, а и в семеен план също заобиколена от мъжко присъствие, да съм и един обективен наблюдател. Мъжете страдат и плачат, да!Нищо, че понякога не ги разбираме и усещаме на време...



Не е вярно, че мъжете не плачат
и си тръгват когато боли...
Плачат тихо самотни във здрача,
уморените мъжки очи.

От обида до кръв наранени,
плачат тихо, дори без сълзи.
А сърцето във тях е сломено.
И от болка се гърчи, кърви...

Плачат тихо по своя си начин.
Без истерии. Безгласно дори.
А когато пред тебе заплачат,
значи вярват във теб, разбери.

Всяка мъжка сълза е безценна.
Носи в себе си сила и жар.
И когато е с теб споделена
си получила най-ценния дар.

автор:essy

Песничка за надеждата

С това позитивно и зареждащо клипче и стих бих искала да дам повод за надежда и кураж на вас и на себе си в тези зимно дъждовни дни и вечери на януари 2010-началото на една кризисна година.:)

Днес е 14 януари – Банго Васил


Днес е 14 януари – Банго Васил или ромската и сръбската Нова година . Не че има пряка етническа връзка между тях, но виж по пищното празнуване и веселие май да, имат . Не ме разбирайте погрешно , не се присмивам . Нито пък завиждам на тази им способност да яхнат мига и повода, за да го отбележат и полеят подобаващо . Ама това криза, стагнация, инфлация, безработица за тях не съществува ! Успяват да ги забравят дори и за миг и живеят за този МИГ-тук и сега ...Нищо лошо няма в това . Даже е похвално умението да надскочиш мизерията на гетото, в което си роден и израсъл и гдето се раждат и израстват и децата ти ...Нека да им е честит празника на братята роми !

С най-добри чувства и пожелания от мен, навярно и от вас или поне една част от вас.Обаче ми се ще да направя един мисловен паралел между тяхното положение и моето . А за вас не знам . Нека всеки си го направи сам за себе си . И накрая ще видим кой пие, кой пее и кой плаща. И на кого му е празнично и весело на душата....

1-во: Те живеят в колибка от преди 40 години, аз в панелка от 40 години.
И двете еднакво древни и саморушащи се ...И за двете държавата ни мила , родна, ни облага с данък. Данък , който ако не платим, се излагаме на угрозата от съдебна конфискация или други мерки . Само дето тях не ги закачат, а на мен ще ми потърсят сметка....

2-ро: Аз живея , / Боже каква неточност ?/работя , за да изплащам кредити, взети по здравословни и битови причини и си ги погасявам, нали? Къде ще ида,та те са ми по служебен път удръжки ...Удържат ми и здравни и пенсионни такси таман на два пъти, защото съм над набор 1960г.
И каквото остане с него ще заплатя консумативите си-ток, вода /топла и студена/, етажни и блокови такси към домсъвета...И накрая каквото "салдо има в моя финансов портфейл"/да се чудиш какви изрази само ми идват наум?:)/, с него и ще вигитирам или фотосинтезирам, или просперирам и всичките „ирания”, изразяващи стадий и форма на икономичен режим на съществувание . Какво- фонд за празнуване ли, фонд за женски нужди и шопинг турове ли? Няма –криза е !Толкоз! Един мрачен тунел , в който светлинка се не види, даже и светулка няма...

А братята роми хем не работят, хем и не получават заплата, от която да удържат такси, осигурителни вноски и т.н. Те и консумативите си не плащат дори...Живеят си на доживотен „кредит”, взет от държавата , но с необозрим период на връщане . За тях държавата е майчица кърмилка , а за нас злата мащеха .....

Нещо като в оная приказка за лисицата и вълка- „Болен здрав носи” . "Живучкат" си в една перманентна симбиоза с нашего братя, работещите и чинно плащащи всичките си таски и данъци към държавата , от които пък се формира бюджета на здравните и пенсионни фондове, от които пък фондове Те , братята роми, активно се възползват , но са с пасивно участие и нулев принос. Приносът им към нацията май е само с хипер раждаемостта , която също им носи активи –финансови помощи и детски надбавки .

Абе не живот , ами песен ! Е, тогава как да не празнуват ? Как да не се веселят тогаз ? Ами те отдавана са „надрастнали” над дребните грижи и сметки от ежедневието и бита . За тях надрастване - да, ала за нас, работещите и формиращи хазната на Р България, е едно срастване и финансово сметкозаробване като нация . Е, кажете ми сега, „как да викна, та и да запея”?

Когато плаче слепецът...

Нека този клип с превод на песента "When A Blind Man Cries" на Deep Purple е моят вечерен поздрав за вас и същевременно олицетворява моята "глухота" ,"слепота" и "немота" в момента на ъпдейта и реконструкцията на новото Свежо.Защото в резултат на креативния му дизайн и преустройство от единия си нет-браузер не виждам нито бутона за гласуване, нито музикалните клипове, но пък мога да пиша коментарии и емотикони. От другия си нет-браузер пък съм "няма"/коментарии не мога да пиша/,но пък мога да гледам и слушам клиповете и да гласувам. Както виждате този клип е в пълен унисон с моето виртуално състояние в момента, пребивавайки в новото Свежо или както се казва в клипа-"Аз съм слепец,сляп съм.....и светът избледня...",а аз ще изстена -"и Свежото избледня..." за мен.

Спирай понякога

Днес бих искала да споделя с вас този нежен клип /мъжка изповед-молитва/ по стиховете на Ясен Ведрин и музика в изпълнение на Ричард Клайдерман .

НОВОТО СВЕЖО


Помните ли тази песен-„Пролет пукна, пролет пукна, ние НЕ”?
Да, сега успешно можем да я перифразираме на –„Свежо цъфна ,Свежо цъфна, ние –НЕ!”/напук на проблемите и пропуските/

И така дългоочакваното ново Свежо ни споходи и ни изненада...Обаче доста неприятно. Защо ли? Уж от 9.01.2010г. сайтът се ъпдейтваше и подготвяше за този преход от старото в ново Свежо. Не казвам, че екипът , работещ върху фейса и дизайна на сайта не си е свършил работата, но явно доста неща са недоизпипани или пък нетествани. Нещо като хубава работа, ама българска работа....Нека тази публикация не прозвучи като критика , а по-скоро като препоръка и апел за отстраняване на дефектите в новия ни любим сайт, за да стане той още по-привлекателен и функционален, за да ни доставя оня приятен гъдел и тръпка от комуникирането с познати „непознати” в тази социална мрежа , за да ни привлича като магнит с интересни и развлекателни статии и публикации.

Нямам претенции за нет-специалист, но във следващите няколко точки с думи простички ще се опитам да посоча моите днешни наблюдения относно новия сайт Свежо и забелязаните недостатъци :

1. И така да започнем с профилите : Липсват снимките-аватари и лични данни-блог, мейл и т.н. Липсват приятелите от предишния акаунт. Липсва и предишният рейтинг от точки към профила . Няма ги и „запазените” публикации . Има само действия към профила-сиреч нещо като тюрлю гювеч-публикувани, коментирани, гласувани- всичко на едно място. Иди се оправяй къде си писал коментар, къде си дал глас и кое е твоя публикация. Нещо повече-публикация, която в предишния облик на Свежо си я класифицирал като музикална е отишла в раздел политика или пък хумористична в раздел технологии или здраве .
2. Новите публикации: Липсва опция за редактиране, както в анонса на новопубликуваната статия, така и в заглавието и. А има сайтове , в които шрифтовете на списване са неопознати от Свежо,то и се получава едно голямо мазало с машинен или маймунски език и символи.
3. И като споменах сайтове:Има някаква необяснима спирачка или забрана към някои сайтове-например cross-bg.net или пък hicomm.bg. Днес поне десетина статии не ми се качиха в Свежо,то , защото нямало такъв адрес или достъпът до този сайт е забранен?!? Хич не ми се ще да си мисля, че има някаква умишлена цензура и бариера към даден вид сайтове...Отдавам го на пробния период и на ефектът от дефектите.
4. Коментариите: Прави ми впечатление, че когато станат повече страници към дадена тема и кликнеш към следваща поред страница, сайтът те качва автоматично пак в анонса към статията , като че ли си малоумен или страдаш от деменция и трябва да си го припомняш на всяка новоотворена страница . И освен това трябва да пълзиш със скролера на мишката по екрана , за да стигнеш до долното поле, където са коментариите и номерацията на страниците .Защо няма бутони на страниците и горе още в началото на коментариите? Така по-лесно ще преминеш на последната страница без да ти се налага да пропълзяваш екрана отново и отново . Липсват и любимите за някого емотикони .Тях си ги припомнихме с клавишните команди и ръчно изписване, ама не е в това работата –да се връщаме в първи клас на виртуала или в Ледниковия период на НЕТА . Нали уж е нов фейс , нов сайт със значителни улеснения и подобрения ?
5. Стигнахме и до класифицирането на статиите: Новопубликуваните или пътят, към тях е добре замислен-три основни типа-статии , видео, снимки. До тук добре .Има и класификация от постващия, сиреч аз , към съответния раздел и подраздел .Подозирам, че както разделите, така и подразделите ще станат и активни линкове и долу в поленцето ще се изписват след кликване върху тях, а не както е сега-ръчно попълване или т.нар. на самообслужване .Освен това нека в разделите се добави и още един раздел-авторски или лични , или както екипа го наименува, за да може към тях да причисляваме всички ние потребителите на Свежо,то с лични блогстраници и списващи от време на време лични материали . И за да могат нашите читатели по-лесно да откриват тези авторски материали от блоговете .

Навярно ще има и още малки пропуски и недоглеждания или по-скоро несработвания на новия сайт, но искрено се надявам и вярвам, че на ход те ще се отстранят и бавно/но не безкрайно дълго/, постепенно новото Свежо отново ще стане оня притегателен център и виртуална мрежа за споделяне на публикации, мисли и коментарии, който ни събра и срещна във виртуала .Само, че с нов дизайн и нова визия, с нова IT технология и една цялостна завършеност . Аз вярвам, че това ще стане, защото съм реален оптимист и защото прочетох няколко обнадеждаващи коментара от админите към негативни публикации по въпроса в сайта и блогове. Коментари , показващи тяхното искрено желание и стремежът на целия екип заедно с потребителите да преодолеят тези временни неудобства и съвместно да изградим общата ни мрежа за социално комуникиране и споделяне , наречена новото Свежо.

С полъхът на бриз дойдох

Представям ви един нов клип ,топъл-топъл още с дата 6.01.2010г. по стихове на Елена и Иван Димови и сътворен от kiarrra :

БЛАГОДАРЯ


Днес бил международен ден на думата БЛАГОДАРЯ .Съгласно морфологията и семантиката в българския език тази думичка идва от древното ни минало и може да се разглежда като "дарявам благодат, добрина" . А инак е синоним на простичката словесна и книжовна форма на старобългарското "сполай ти". И двете изразяващи признателност и отплата към някого за нещо хубаво и добро. Както и да е, стана много сухо и граматично .

Бих искала в тази си статийка да изкажа моето искрено и човешко "благодаря" на всички вас читатели и приятели, гости на моята блог-страница и виртуален дневник. Да ви кажа "сполай ти" за отзивите ви, за подкрепящите пожелания, за коментариите, както и за мълчаливото ви /надявам се одобрително?:)/присъствие . Блогът ми , както и аз самата нямаме претенции за нещо уникално и високо професионално, но се надявам , че присъствието ви тук ви е зареждало с късчета позитив и настроение и поне за това си струва надзъртането дори и за миг.

И в този смисъл искам да ви споделя, че това за мен е едно приятно и отговорно занимание . Приятно, защото чрез вас, посещавайки ви намирам и прочитам още и още нови и интересни неща, както и някои позабравени . Отговорно, защото дори и за това, че един от вас ще се поспре за миг тук при мен си струва да продължа напред-търпеливо и грижовно да диря и скътавам късчета красота, както лично творчество така и намерено в нета .Впрочем предполагам, че и за вас е така . Ето ,че процесът е двупосочен . Взаимно обогатяващи се и даряващи се страни. Именно- даряващи доброта и красота.
А нима не бе това смисълът на думата БЛАГОДАРЯ?

ВРАБЧЕТАТА - "Две кебапчета крилати"

Продължавам с позитивно настройващи публикации и клипове , както обещах в един коментар на по-предна публикация и сега искам да споделя с вас този детски клип на фона на песента на "Врабчетата"- "Две кебапчета крилати" с пожелание за успешен, слънчев и усмихнат понеделник. :))

Canto de Andar (Luar Na Lubre)

Попаднах на този чудесен клип и песен.Не знам текстът на песента какъв е, но ме впечатлиха красивите природни картини, безбрежната шир на морето, волният полет на птиците и нежната мелодия -всички те са малките щрихи от палитрата на майката Природа.

АКО


Ако владееш се, когато всички
треперят, а наричат теб страхлив;
Ако на своето сърце едничко
се довериш, но бъдеш предпазлив;
Ако изчакваш без да се отчайваш,
наклеветен – не сееш клевети
или намразен – злоба не спотайваш,
но ... ни премъдър, ни пресвят си ти.

Ако мечтаеш без да си мечтател,
ако си умен без да си умник;
Ако посрещаш Краха – зъл предател
еднакво със Триумфа – стар циник.
Ако злодеи клетвата ти свята
превърнат в клопка и го понесеш
или пък видиш сринати нещата,
градени с кръв и почнеш нов градеж.

Ако на куп пред себе си заложиш
спечеленото, смело хвърлиш зар,
загубиш и започнеш пак и можеш
да премълчиш за неуспеха стар;
Ако заставиш мозък, нерви, длани
и изхабени да ти служат пак
и крачиш само с Волята останал,
която им повтаря: “Влезте в крак!”

Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
в двореца – своя прост човешки смях;
Ако зачиташ всеки, но не лазиш,
ако от свой и враг не те е страх;
Ако запълниш хищната минута
с шейсет секунди спринт поне веднъж;
Светът е твой! Молбата ми е чута!
И главно, сине мой – ще бъдеш Мъж!


Ръдиърд Киплинг