Малката скумрийка Сийка....

Един весел слайд с "Врабчетата" и подводната фотография на Zena Holloway :

За зъбите, за рентгена и арт-фотографията


Привет на всички вам!

На скоро къде от поразклатени нерви,къде от страх ми се наложи да пооправя влошения си зъбен статус .Като за целта трябваше да си направя панорамна рентгенова снимка .Обаче нали сме вече почти "на попрището жизнено в средата", не ми липсват и други заболявания. Такива, които имат остра непоносимост към рентгеново облъчване. Като например синдром на Хашимото...Както и да е-имам си го,въдя си го,боря си го и се пазя!

Ето защо реших предварително да попрочета тук там за влиянието/вредно или не/ на рентгеновите лъчи .Спокойно-няма да изнасям здравни беседи!!!А ще споделя нещо с вас-откритието си!

Попаднах на нещо много интересно, красиво и поне за мен ново. А това е арт фотография на база рентгенови лъчи. Представяте ли си? Посредством рентгеновите лъчи да извлечеш най-ефирното, най-вълшебното от ....структурата на цветята?!? Да, сега ще ви покажа или поканя в една цветна рентгенова фантастика, подбрана, аранжирана и заснета от фотографа Стивън Майърс, а открита и монтажирана от мен-Савлена. Можете да се потопите в това вълшебство:



И ето тук.

П.П.Защо е качена на този сървър и сайт ли? Ами така добре служещата ми до преди време Пикаса3 /за направа и монтажиране на клипчета / днес ме предаде и .....неволята учи!Порових се тук и там и намерих програмка фрее, после сайтче , където тя директно изстрелва творенията ни.А не както преди-правиш клип с Пикаса3, качваш го на vbox7 и YouTube, чакаш с часове да стане "видим"... Или по този начин/и гаф/ ми спести време, нерви и усилия. Както виждате "всяко зло- за добро"!

За живота,за смъртта и за "дупетата" в тях...

Привет на всички ви и Бога да бди над вас и делата ви!






Мдам отдавна не бях имала муза и повод /а и желание/ да поствам тук.Но днеска ,това желание започна като пъпка на кокиче ,да напира и подпира моето смръзено съзнание и обледенен личностен хумус.Прочетох в Свежо-то и в блого сферата няколко статии и размисли.Няма да ги изброявам /не че ме е страх от реклама или обвинения за забвение в PR на блоговете или творбите им/,защото те минаха и отминаха,но пък и оставиха следа,като от нокът в моята духовна бледа и недописана страничка на живота и мисълта ми.

Първо за "Дупетата" или колбасарската война в нета и медиите ни,а и не само там/и в стомасите ни/объркани и видимо "разстроени",но не от диария/:

Ще започна от древното си селско детство...Моята баба/мир на душата и,тракийската/ живееше в една пустош,едно Странджанско село/Горска поляна/ на 7 км от турската граница./На два пъти от детско непросвещение и безхаберие щях по едно чудо да я попремина,ама нейсе ...друга тема е туй/.Та там турци нямаше,но бъкаше от турцизми в езика и поведението им.Както и рецептите в кухнята им.Таман заговорих за рецепти и се сетих за първопричината на поста ми-живота,смъртта и "дупетата" на колбасите от Европата,па макар и с изтекъл срок на годност.Яли ли сте автентично "Странджанско дядо"?!?А "Бабек"?А бахур?И ако да,помните ли вкуса и пиперливостта и умерената им мазнина на небцето ви?

Да,този вкус и усет е неповторим.Няма аналог и сравнение.Обаче,в днешни дни се пръкнаха едни такива фирми с претенции да ни го доставят или аналогизират.Е,някои успяха,но срещу скромната цена за 22-24 лв за кило,а други се опитаха с ерзаци,изработени от бг подправки и заготовка от "дупета" на цени 7-8 лв за кило.Ами и аз като вас,се хванах на въдичката им.Купих,вкусих и ...се издрайфах.И още повече закопнях за онзи приказно неземен вкус от моето детство....докато не намеря фирмата и производител/а и парите/,с който ще се доближат.Колкото и стандарти "Стара планина","Странджа" или "Пирин" да внедряват нашите родни политици,все още ще са далече от истината ,АКО НИЕ САМИТЕ НЕ ЗАРАБОТИМ ЗА ТЯХНОТО ВЪЗВРЪЩАНЕ
! ИЛИ НЕ СИ ГИ ПРОИЗВЕДЕМ И НАПРАВИМ САМИ!!!Толкоз за "дупетата" на трапезата ни!!!

Сега за "дупетата" в живота и смъртта...ВНИМАНИЕ-СЛЕДВА ТЕМА И РАЗМИСЛИ ЗА ХОРА СЪС СИЛНИ НЕРВИ И СЪРЦА!!!

Оох,тази тема е толкоз дълбока и неразучена/и обратното в комерсиален план/...Обаче не мога да се въздържа от коментар на една случка в моя живот и преки наблюдения.

На скоро почина моя съседка и близка.Роднините и ползваха една и съща агенция за такива/погребални/ услуги,която и аз ползвах преди 3 години ,когато се простих с баща си завинаги.Името на агенцията няма да упоменавам ,но те в Бургас май са са две.Е,едната е тази агенция.Първо ще започна с факта,че ми се позвъня на вратата в 2 по обед от служителка на фирмата да "ми изкажат съболезнования" на бързо докато разберат за грешката си.После обаче ,след разкриване на грешката от съвпадение на данните и адреса в лаптопа,се оказа че те даже са вкарали и още екстри за привличане на живите клиенти в пътя към вечността на мъртвите им близки.Не искам да бъда разбрана погрешно-те са перфектни за бг условията и стандарта,ако можеш да си го позволиш...в момент на всеобща мъка и тежест,на една безтегловност и дезориентация от мъка и покруса ,те са перфектни.И навярно за това и разчитат на вкарването на "дупетата"...Или ерзац свещи,цветя със съмнителна свежест и годност/верно бяха адски жеги,но....за 2 часа и да помръкват и окапват?!?/,както и едно съмнително заведение за последващата панахида.Еее,там вече бе върхът на свещта!!!

Меню,което едва ли бе "съобразено" със загубата от човека и финансовите последици от факта:
-салата от моркови и зеле ,"овкусена" поне преди ден от хора преди нас,но пък трайна нищо ,че починалата обожаваше свежи домати и краставици;
-ракия,чието съдържание отдавна се бе отдалечило от същността на името и концентрацията му,макар че починалата не я бе вкусила преживе дори и автентична;
-скара от съмнителни соево-месни образувания с мноооого обезличаващи миризмите на втасало подправки-бг патент;/починалата бе вегитарианка/
-хляб,препечен на скара,за да не се виждат зеленясалите му клисаво превтасали петна на престояло и незряло тесто;/тя,виновничката за панахидата не бе и вкусвала хляб от последните години/

и нека не забравим църковния и неизбежен десерт:
-варено жито/ноооо не нашенско/-гумено и в с вкус на недоварено /ГМО/растение,преждевременно формирало се в зърна;

Та така скъпи приятели...три години след загубата на баща ми и ползването на услугите и "консумативите" на тази фирма аз отново бях спростряна на легло от стомашно-чревни и душевни неразположения.И защо ли ми идва отвътре да изкрещя ето това:
"И няма развитие,и няма прогрес ,а всичко останало е само добре /по/забравено дупе или нуждите му към /ПРО/регрес!"