Седем пъти


Седем пъти презирах душата си:

Първият път,когато видях, че тя се покорява, за да достигне висоти.

Вторият път,когато забелязах, че тя куца в присъствието на сакати.

Трети път, когато трябваше да избира между трудното и лесното,
и тя избра лесното.

Четвъртият път, когато тя извърши зло и за свое оправдание каза,
че и другите постъпват по същия начин..

Петият път, когато тя,претърпявайки поради своята слабост,
представи търпението си за сила.

Шестият път, когато с презрение се отвърна от уродливо лице,
без да познае,че това е една от нейните маски.

И седми път, когато тя пееше хвалебствена песен
и си въобразяваше, че това е добродетел.


Джубран Халил Джубран

Поручика и Коледа

Една песен,един стих,една молитва...в изпълнение на Васо Гуров.Думите тук са излишни,нека помълчим и се насладим на тази песен:Боже,дай на всички власт още да обичаме!

Рождество е...


Ето,че то настъпи...Тихата и свята нощ преля своята святост и тишина в Коледно утро-утрото на Рождеството Божие,утрото на семейната цялост и устои.Това утро сбира всички ни край елхата,за да отворим подаръците си с нетърпение,да се прегърнем с обич и доброта.Така е в реала или поне така трябва да бъде.А виртуала?Ето как започва утрото на едно виртуално "свежо" Рождество. Направила съм си дозата кафе и отварям акаунта си в Свежо,то и....с тъга и потрес установявам ,че навръх най-светлите часове,когато хората по света са стаили дъх и глъчка в очакване на 12-ия час и Неговото Рождество,там хора с претенции за интелект и култура,хора до вчера наричащи се приятели,са си разменяли обиди и са се заливали със злобни нападки и хули.Тогава,когато цял свят празнува Неговото Рождество,да се подиграеш и прокълнеш някого за бездетие,да се присмееш над нечие съкровено желание и болка...ето,това не мога да разбера и проумея.Що за човек си,ако дръзваш да се присмееш и подиграеш с най-съкровеното човешко желание-да създадеш и отгледаш с любов дете?Защото всички сме хора и не сме застраховани ,че същото няма да ни сполети-ако не на нас,на децата ни и тогава още повече ще ни заболи.Защото хвърления камък или проклятие,утроено ни се връща и засипва,че и помита в калта.Нямам какво повече да кажа освен ,че съм потресена и имам усещането за едно "ограбено и омърсено" Рождество!Замислете се,преди да п/р/оствате "мръсното си бельо" в един сайт-социална мрежа,ако сте човеци ,а не примати,валящи се в собствените си изпражнения!

А сега се обръщам към човеците във виртуала -ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО!
Нека в тези светли дни лъч божествен нас и близките ни озари!Нека богата е душата,за да си раздава тя благата!Нека мислите ни да са чисти,да заразяват и повеждат другиму към бъднини лъчисти!Нека мир,обич и доброта завладеят цялата Земя!

Моята молитва


Подир броени часове всеки от нас заедно с най-близките си и обичани хора,ще наобиколиме трапезата ,отрупана или не, с 3,5,7,9 постни гозби и плодове.Не ще липсва и питката или Бъдника,както и баницата с паричка и късмети,навярно ще има и чаша червено вино.Преди да пристъпим към тях обаче,редно е да се помолим за здраве,за късмет,за щастие и дълголетие,както за нас самите ,така и за ближните ни.И още нещо-да бъдем по-добри и по-устойчиви към изкушенията телесни.Та ето я и молитвата ми към Бог:

ОТЧЕ НАШ, КОЙТО СИ НА НЕБЕСАТА!


ДА СЕ СВЕТИ ТВОЕТО ИМЕ;


ДА ДОЙДЕ ТВОЕТО ЦАРСТВО;


ДА БЪДЕ ТВОЯТА ВОЛЯ,


КАКТО НА НЕБЕТО, ТЪЙ И НА ЗЕМЯТА;


НАСЪЩНИЯ НИ ХЛЯБ ДАЙ НИ ДНЕС;


И ПРОСТИ НАМ ДЪЛГОВЕТЕ НИ,


КАКТО И НИЕ ПРОЩАВАМЕ НА НАШИТЕ ДЛЪЖНИЦИ;


И НЕ НИ ВЪВЕЖДАЙ В ИЗКУШЕНИЕ,


НО НИ ИЗБАВИ ОТ ЛУКАВИЯ!

АМИН!

ВЕСЕЛИ И СВЯТИ ПРАЗНИЦИ!

Равносметката


Край!Точка!И последната папка с проекти от трудовата ми 2009година е подредена,подпечатана,подписана и експедирана.Вече мога с чиста съвест да си отдъхна и посърфирам в нета през работно време,поне през оставащите 2 часа.Последните за тази година/в работно време де:)))/.Вече мога и да си събера мислите ,да подредя на лист хартия "постното" си меню за постната ми трапеза за утре-Бъдни вечер и в други ден-Коледа.Защото независимо от добрата професионална работа и успехи,финансовите еквиваленти са нищожни,да не кажа и близки до нулата.Нулата по Целзий.Добре,че поне не е по Фаренхайт/-273/,защото още по-горчив ще е залъкът и вкусът му.А за някои фирми баланса им гравитира около нея.Ние поне взехме голям процент от полагащата ни се редовна декемврийска заплата,сиреч 12-та.Не,не е цялата,но за сметките и поне 3 или 5 постни гозби ,както е в поверието и традицията стигат.За 7 или 9 не стигат.Това е положението-"пари нема действайте!".Измислиха и нов икономически термин-"междуфирмена задлъжнялост".Ние имаме да вземаме хонорари,други пък имат да ни дават хонорари.Тези пък други имат да вземат заплащания на строително-монтажни дейности и материали от завършени обекти...Верижна реакция.Ситуацията ми напомня репликата от филма "Куче в чекмедже":"Тате ще ми купи колело,ама друг път...".
И все пак има у колегите една усмивка, макар и с ъгълчето на устните и леко кривичка,но я има.Има го и задоволството за добре свършена работа от вече материализираните резултати от нашия труд през годината.Има я и надеждата за по-добра и по-успешна идна година.И дано тя-надеждата никога не умира.

Коледна приказка


Оставаха още няколко дни до Коледа в Сан Франциско и предпразничното пазаруване из центъра на града започваше да ми идва до гуша. Спомням си тълпите хора на малките бетонни островчета в средата на улицата, където чакаха тромавите автобуси и трамваи. Повечето от нас бяха натоварени с пакети и имах чувството, че мнозина вече се питат дали всичките тези безкрайни роднини и приятели наистина заслужават толкова много подаръци. Това не беше Коледното усещане, с което бях отраснала.
Когато най-сетне се озовах буквално изрината като с лопата на стъпалото на претъпкания трамвай, мисълта, че ще трябва да стоя там, притисната като сардела по целия път до вкъщи, ми дойде в повече, отколкото можех да понеса. Какво не бих дала да седна! Сигурно съм била окончателно замаяна от изтощение, защото хората постепенно намаляха, без аз да забележа кога е станало възможно да се диша. И тогава с ъгълчето на окото си зърнах нещо. Едно дребно, тъмнокожо момченце - надали е било на пове от пет-шест годинки - което дърпаше една жена за ръкава и питаше: „Искате ли да седнете?" И я заведе кото свободно място. След това тръгна да търси друг уморен пътник. Веднага щом се появеше някое свободно място, то тръгваше бързо из тълпата в търсене на друга натоварена жена, на която страшно й се иска да седне.
Когато накрая задърпа и мен за ръкава, бях като заслепена от прекрасните очи на това малко момче. То ме хвана за ръката и рече:
- Елате с мен.
Имах усещането, че цял живот няма да забравя тази усмивка. Докато бях заета да оставям торбите си на пода, малкият пратеник на любовта незабавно се обърна и тръгна да търси следващия си обект.
Хората в трамвая, както обикновено, старателно избягваха очите на другите, но ето че сега започнаха да се споглеждат и да си разменят плахи усмивки. Един делови мъж предложи част от вестника си на непознатия човек до него; трима души се наведоха да вдигнат един пакет, който падна на пода, хората започнаха да говорят помежду си. Това малко момченце осезателно беше променило нещо - всички се отпуснахме, почувствахме се стоплени и с радост чакахме крайните спирки по маршрута си.
Не забелязах кога детето е слязло. В един момент просто погледнах и него го нямаше. Когато трамваят спря на моята спирка, аз сякаш летях, докато слизах, пожелах на ватмана весели празници, искрящите коледни светлини по улицата сякаш светеха по един нов, незабелязан досега начин, А може би ги виждах по оня стар забравен вече начин, както се чувствах, когато самата аз бях на пет-шест години.
-Значи това е смисълът на „И малко дете ще ги поведе..."

Бевърли М. Бартлет

Заслужен отдих


Да си жена и да работиш е трудно, но да работиш и да гледаш деца е още по-трудно.
Има една история за майка на три буйни момченца, която един летен ден след вечеря си играела с тях на „полицаи и разбойници" в задния двор.
Едно от децата „гръмнало" майка си и извикало:
- Бам, убих те.
Тя се проснала на земята и понеже не се надигнала веднага, един съсед изтичал да види дали не се е наранила при падането.
Когато съседът се навел над нея, преуморената майка отворила едно око и рекла:
- Шт, тихо. Не ме издавай. Това е единственият ми шанс да си почина.

Из „Най-хубавото накратко"

Бялата и червената роза


За страст ни нашепва червената роза,

а бялата роза излъчва любов,

ястреб жесток е червената роза,

а бялата роза е гълъбов зов.

Джон Бойл О'Райли(1844-1890)

Безименно


Животът наш нелек е-
досущ Архимедова спирала,
наниз жалък от пирови победи,
към Ада стъпалата и подходи.
Падения,успехи и възходи,
човешки скърби,радости,
солени сълзи през усмивки,
тягостни стенания или забивки...
и туй през цял един живот.
Дали сме печеливши или губещи-
ний всичките сме раними
кървящо-страдащи души от обич,
за тъга и жалост неизцелими.
Ала един богатството си
жалко в златото ще мери,
друг пък в очите на приятеля
си верен ще го усети и намери...
Трети пък егото си неутолимо
ще заложи в бъдеще незримо.
Обаче теглим ли чертата
установяваме едно решение
най-вярното е то-
пръста на съдбата:
ний хора сме от плът
и кръв и грехопадение,
но по-важно е нашето
лично усещане и измерение!

12.2009г.
Савлена

Осем години ....или в памет на децата от "Индиго"

Днес 7 деца можеха да са живи и да са вече студенти може би,ако:
-някой някъде си бе свършил работата ,както трябва по осигуряване на обезопасен вход и подстъп към дискотеката;
-ако родителите им ги бяха проконтролирали къде са,с кого са и къде отиват;
-ако други родители бяха научили своите деца да не се блъскат като овце,а като нормални европейски деца ,да влязат спокойно през заветните порти на дискотеката;
И оше доста "ако" могат се изтъкнат и навярно се посочват/по делото/ като странични и нелепи фактори-обстоятелства.Фактите обаче са следните-няма ги сред нас Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.Няма и реални виновни,няма и адекватни наказания...Има само незасъхващи сълзи в очите на седемте майки и бащи,и още толкова поне близки роднини на децата...
Жалкото е,че днес много малко медии отбелязаха тази черна годишнина.Жалко е също,че и малцина си спомниха за тази трагедия.Но най-жалкото е,че не сме застраховани или сигурни,че това няма да се повтори някъде ,някога в нашата мила и объркана родина.
Бих искала с този клип-мелодия-"Лунната соната" на Бетховен,да почета паметта на тези деца ,загинали нелепо и безмислено в новолунието на своя крехък живот.

Коледен спомен


Спомените често ни връхлитат, рязко и спонтанно.Дума,жест или предмет асоциативно ни връщат назад във времето и като с магическа пръчица ни телепортират там на онова място и време,и емоциите напират в нас.Те за жалост често са носталгични и тъжни,но пък са си наши-преживени и споделени с приятели и близки.Удивително нещо е човешката памет.Помним дати,факти,събития,изравяме всички детайли до подробност, дори и аромати...Ето и аз днес се понесох на крилата на спомените,прочитайки статията на MadWizard.

Беше декември 1983г. и тогава бях студентка във Варна в сегашния ТУ,а тогава ВМЕИ.Тогава общинската управа бе организирала един Коледен базар в морската градина в алеята пред Казиното.Сега му казват Коледария,а тогава си бе просто базар.Имаше какви ли не стоки и сергии.Като се започне със залежалата стока от тогавашните Корекоми,преминем през задължителните щандове за екзотични плодове,текстил и парфюмерия, и завършим с павилионите шатри с греяно вино,дъхав пелин и чироз, печен на скара.Ден или два преди да потеглим всеки за своя роден край,ние състудентите и приятели си нарекохме един петък, след часовете и заветните подписи преди сесия,да посетим тази своеобразна палитра с коледно настроение и врява.Уговорихме се всеки да направи своите покупки-подаръчета за близките и след час време да поседнем на чаша пелин и чироз –ей така преди раздяла.
Аз естествено похабих времето си първо да разгледам всеки павилион и после да пазарувам корекомски лакомства за племеничката ми Надя/на 2г./,бутилка хубаво вино за мама и тате и нещо като сувенир за батковото семейство.Няма да споделям сега как с изтръпващи пръсти от студа и от главоломно стопяващите ми се финансии,подавах банкнота и получавах насреща си поредната ценна покупка.Внезапно дочух детски плач и хлипане от храстите /в морската градина все пак бе тържището/.Озърнах се и видях един малчуган на възраст около 4-5г.Изгубил се и плачеше за мама...Опитах се да изтрия нослето и сълзичките му с носна кърпичка,но той продължаваше да блика и като че ли сега вече забелязан ,децибелите се вдигнаха леко.Хванах го за ръчица и започнах да го разпитвам поне за адреса си.Тогава нямаше така зачестилите обири по домовете и почти всяко дете на неговата възраст декламираше точния си адрес.Но той малчото, като че ли не го знаеше или бе забравил от притеснението и уплахата.
Нямаше мобилни телефони,а в морската градина единственият стационарен телефон бе в ресторант Казиното.Поведох го натам,но той не искаше да помръдне от уютното си скривалище-храста.Тогава взех едно от лакомствата ,купени за племеничката ми-шоколадово джудже ,обелих станиола и му го подадох.Е,тогава вече спряха хълцанията и той послушно тръгна с мен.Последващите минути вече бе притихнал и ми се бе доверил,а аз му говорих успокояващо,как ще се обадим на едни добри чичковци/МВР/,които ще намерят мама.Така и стана-на 10-тата минута колата със синя лампа бе пред Казиното и поеха детето.Обаче то като ревна с нови сили,задърпа якето ми-до там стигаха ръчичките му и не ме пускаше.Е,нямаше как и аз влязох в дежурната кола,гушкайки го в скута си.В дежурната стая майката вече ни очакваше не по-малко разтреперена и уплашена от синчето си.И воала-хепи енд!Обаче,аз изпущах прощалната вечеря на групата си...И с цялото си младежко нехайство и дързост,помолих дежурната кола да ме върне обратно на Коледното тържище.Учудването по лицата на колегите и колежките бе неописуемо и комично,когато колата със синя лампа спря пред тях,а те насядали на пейките с чаша пелин и зяпнали уста,видяха мен да излизам от тази кола,придружена от милиционер.Доста се посмяхме после с тях,коментирайки ситуацията....
Обаче тази случка има и продължение...През лятото в най-тежката и гореща сесия,аз с натопени крака в един леген ,за да се разхлаждам,наобиколена с учебници и справочници,учех за изпит по съпромат,един от най-трудните изпити,когато на вратата на квартирата ми се позвъни.Изцопках от легена и заситних на пети ,за да отворя вратата.На среща ми милиционерът от въпросната случка и една женица зад него,а до тях чувал от ония белите с преплетени синтетични нишки.Оказа се,че майката има бостан с дини на село и ето сега иска да ми благодари за добрината.Адресът и името ми е останал там в милиционерското управление в документите за описаното събитие...След два дена същата тази групичка от състуденти дружно посетиха квартирата ми и „поляхме” с вкусни дини резултатите от изпита.
Не знам за вас,но аз отдавна вече не вярвам в дядо Коледа.Обаче вярвам все още в човешкото състрадание и доброта.Вярвам също,че когато сториш добро някому,то утроено се връща, на теб самия или близките, все някога и по най-неочаквания начин.

Весели,изпълнени с топлина и добрина празници!

RED RED WINE -UB 40

Обичам да слушам и танцувам реге.За мен тази музика ми носи някаква душевна лекота и спиритуалност.Понася ме в един друг свят и измерение.Като ,че ли пред очите ми изникват брега на океана с красиви палми,едно заслепяващо слънце и лек бриз.
Днес софиянци ще могат да се насладят на тази хубава музика ,защото вокалист и основател на една от най-известните британски банди UB 40, Али Кембъл ще дойде за първи концерт у нас на 20 декември (неделя) 2009г.по покана на Болкън Ентъртейнмънт и радио N-Joy.Мястото на събитието е зала 1 на НДК, организатори са Болкън Ентъртейнмънт и радио N-Joy.
А за нас,които не можем да присъстваме на този концерт,нека им се насладим поне мъничко с този им клип и песен: