Седемте смъртни гряха/или логиката на хазарта/





Мързел

Много изобретатели без капка срам признават, че главният мотив за революционните им открития е било желанието да облекчат живота си.
Именно заради мързела са измислени дистанционното управление, кухненските роботи, пералнята, съдомиалната и т.н.
В момента се разбработва модел на робот, който ще може да натиска копчетата на всички тези уреди.
Няма да се учудим, ако следващото сензационно изобретение бъде автомат, който ни подава храната в устата и стимулира гълтателните ни рефлекси.

Похот


Независимо от минусите на сексуалната разкрепостеност именно благодарение на силата на половите инстинкти човечеството е получило много жизенонеобходими изобретения.
Контрацепцията например възниква, защото хората не са искали броят на сексуалните им контакти да е равен на броя на децата им.
Може би това е нанесло ущърб на демографската ситуация, но пък успоредно с това малките гумени приятели на човека възпрепятстват предаването на половите болести.
Друго важно събитие, случило се благодарение на сексуалната революция, е женската еманципация. Скучните прилежни домакини отдавна излязоха от мода. Жените изградиха своя независим образ и с радост се включват в ролята на "ловеца".

Алчност

Един от най-разпространените човешки пороци е алчността. И за това човек работи.
Психолозите отдавна да установили, че нищо не мотивира повече, отколкото паричното възнаграждение, макар и скромно. Насочена правилно, алчността може да увеличи производителността на труда няколко пъти.

Завист


Благодарение на завистта съществува конкуренцията както между хората, така и между корпорациите.
Независимо от провалените кариери и засегнатото самолюбие на отделни личности, човечеството само печели: повишава се качеството на продукцията и потребителят има по-голям избор.
Завистта може дори да накара човек да преодолее мързела си.

Кражба

Когато един селянин преброил една кокошка по-малко и отишъл при съседа си, за да го обвини в кражба, вторият го попитал: "Как ще докажеш, че си имал повече кокошки?". Така се е родило правото и бюрокрацията.
Колкото повече дребнави и придирчиви хора се появявали, толкова повече закони се пишели.

Лъжа

Умението да се лъже не е най-голямото достойнство на човек и едва ли някой се хвали с него. Но ако облечем думата лъжа с "дипломатичност", "политическа коректност", тя вече изглежда къде-къде по-привлекателно.
С добре обмислена дезинформация може да се спечели война.
В мирно време лъжите на политиците манипулират общественото съзнание. Оптимизмът на роднините на болния човек го карат да се чувства по-добре.
Така че понякога, преди да кажем истината, си струва да се замислим дали тя ще накара човек да се почувства по-добре.

Гордост


Гордост, егоизъм, егоцентризъм - на тези пороци са подвластни и мъже, и жени, и малки, и големи.
В по-лека форма тщестлавието способства за развитието на модата и изкуството.
А егоистът е способен на чудеса, за да постигне изгода и комфорт за себе си.
Зад повечето творчески пориви стои желанието да изпъкнеш сред тълпата, да покажеш своята индивидуалност.

Пороци има още много. А и това не означава, че лъжците и развратниците трябва да се оправдават. По-скоро е хубаво да се напомни, че не всичко е просто черно и бяло и не случайно се казва, че пътят към ада е постлан с добри намерения....
0 Responses