Койкенхоф

Койкенхоф е създаден преди 50 години. Първоначалната идея била да се създаде изложбена градина. Идеалното място за износителите на цветя, които могат тук да представят своите продукти. Създателите му не са могли и да мечтаят, че днес Койкенхоф ще привлича почти 1 милион посетители всяка година. И все пак, хората не си пречат едни на други. Поляните са обширни, а алеите се простират на 15 километра.В този парк, покриващ повече от 30 хектара площ, всяка година се засаждат милиони лалета, образувайки очарователни фигури. Стотици разновидности лалета и много други цветя създават ослепителни цветни петна, когато Койкенхоф е отворен за посетители.











Някога, преди около 600 години, земята, но която е разположен Койкенхоф, е принадлежала на Якоба от Бавария, графиня на Холандия. В онези дни лалетата и луковиците все още били неизвестни. И все пак името на графиня Якоба е запазено в наименованието “Койкенхоф”, което напомня за нейните градини и ловни полета.Тази област е била използвана главно за отглеждане на храна за нейния двор. Ето защо е наречена Койкенхоф, или “кралската кухненска градина”.Тук има големи павилиони и оранжерии с контролиран климат. Ежесезонно се провеждат цветни изложения, като всеки път има различни видове цветя.










В Койкенхоф има традиция да се излагат скулптурните творби на други творци в най-добрите места из парка. А цветята създават една прекрасна сцена за творенията на скулптурите .Почти толкова типично холандско, както и лалетата, е и бареловият орган. Музиката му определено придава на кафенетата много весела атмосфера. В Койкенхоф освен това има няколко ресторанта, малка площадка, и зоопарк.










Междувременно паркът е разширен и сега включва “Зомерхоф”, или Лятната градина. тук могат да се видят летни цветя, като например гергини, лилии, гладиоли и бегонии. В Койкенхоф се надяват, че новите изложби не само ще подсигурят бъдещето на парка, но и ще постави нови рекорди по брой на посетителите. Защото никой, който веднъж вече е посетил Койкенхоф,не може да забрави това удоволствие от пъстрата цветна феерия.




Източник: http://www.minus273.org/
снимки -личен архив
0 Responses