„САКУРА”или красотата на черешовите дървета





С термина „сакура” се нарича белият и розов цвят на цъфтящите черешови дръвчета в Япония.Но и също така през периода на „сакура” японците извършват ритуали,спазват традиции ,приготвят характерна напитка ...Нещо като празник на пролетта и чистотата в природата.
Обикновено, първите пъпки на сакура разцъфват на остров Хоншу в края на март, а последните в средата на май, в северните части на префектура Хокайдо. Периодът им на цъфтеж е много кратък, като варира от няколко часа при дъждовно време до максимум 3 дни при слънчево. Цветовете на дърветата сакура са един от символите на Япония, като пролетта в страната се свързва именно с техния цъфтеж. Празнува се с излизане сред разцъфтели черешови дървета, пиене на чай или пикник под тях. В миналото животът на самураите бил сравняван с този на цветовете - кратък, но красив и достоен. Не случайно, мотиви с разцъфтяли дървета има по повечето кимона, порцеланови съдове и други традиционни за Япония предмети.
Когато цветовете прецъфтят и паднат на земята, те образуват изключително ефектна бяла или розова покривка. Местните събират тези цветове, съхраняват ги в сол и ги попарват с вряла вода, при което се получава благоуханно и леко питие. Напитката се сервира традиционно на сватби и други тържества.

Източници:
http://www.travelblog.bg/
http://allday.ru/
0 Responses