Произход на израза "ОК"



Замисляли ли сте се откъде идва този израз? Попаднах на една статия ,в която сбито и нагледно са развити няколко теории за произхода на този многоезичен еквивалент на одобрение и положителен отговор.Впрочем ето вижте и сами за себе си преценете кое е най-достоверното и правдиво обяснение за произхода на този израз-ОК:



"Това е най-популярната дума на петте контитента, своеобразен международен паспорт, произнасяна, когато искаш да успокоиш, да отговориш с "да". И произнасяйки тази дума дори на Луната, американците били убедени, че okay, ОК, О.К. - е един изключително американски израз. Според мнението на някои лингвисти обаче, ОК има европейски произход.Той може да е например началните букви на немското Oberst Kommandant, или според мнението на французите произхожда от името на градчето Aux Cayes на Хаити, където се произвежда най-качественият ром. Британски учен издигнал версията, че този израз се е появил в английския език в епохата на Уйлям Шекспир.
Американецът от Минесота, профеорът по английски език в Columbia University, Ален Волкер Рид решил научно да докаже американския произход на този термин. Професорът може да бъде наречен напълно основателно най-изтъкнатият експерт в областта на историята на ОК. За своя дълъг живот в науката Ален е изяснил произхода на много думи, преди всичко такива, които се отнасят до American English. По време на изследванията, свързани със знаменития слог, той изучил 12 различни версии. Една от тях е свързана със солетите Orrin Kendall, с които снабдявали войниците по време на Гражданската война в Америка. Според друга версия обаче, тази дума е терминът Open Key, исползван в телеграфния език.
В действителност, Ален доказал, че за първи път тази дума се е появила в сатирична статия за лошата орфография, публикувана във вестник Boston Morning Post в 1839 году, като акроним Oll Korrect (а не all correct). През 1840 година тя е използвана като инициали на Old Kinderhook, псевдоним на Мартин Ван Бурен, осмия президент на САЩ. В призивите си привържениците на неговото така и несъстояло се преизбиране, пишели: "Гласувайте за ОК".
Рид продемонстрирал, как стъпка след стъпка този израз завоювал Съединените щати и след това - целия свят.
Други изследователи на американската история отбелязват, че ОК може би има по-древен произход от появяването му в Morning Post. Възможно е той да принадлежи и на американските индианци, които използват термина "okeh" като утвърдителен отговор на въпрос."

автор:Анна Янелло
източник:http://margaritta.dir.bg/
9 Responses
  1. Анонимен Says:

    Възможно е също да произлиза от гръцкото "Ола Кала" (всичко е хубаво).


  2. Savlena Says:

    Да,възможно е и с гръцки корен и произход да е...Мерси за инфото,анонимен!


  3. Анонимен Says:

    Четох някъде (източникът в никакъв случай не можеше да претендира за авторитетност), че изразът всъщност датира от Гражданската война в САЩ. Връщащите се от сражение полкове на северняците, на висок прът носели табели " 0 killed " (0 убити), когато са били без загуби. Оттам и ОК - като универсален знак, че всичко е наред..


  4. Savlena Says:

    Ами не е нужно да е на 100% достоверен източника ,Анонимен,но като вероятност за произход,граничеща с легенда ,все пак е част от отговора.Или един от многото.Не го знаех,но ето сега си обеснявам и знака със затворени пръсти ,наподобяващ числото 0./ 0 killed/Благодаря ти,Анонимен,за допълнението!


  5. Анонимен Says:

    "орфография" - русизъм; българската дума е правопис


  6. Savlena Says:

    Приемам уточнението,Анонимен,но цитираната статия не е лично моя/навярно е превод от руски източник/ и нямам права да я поправям.


  7. Анонимен Says:

    Не мисля, че е логично да е имало изобщо толкова сражения с 0 убити в гражданската война, че това да се превърне в практика.


  8. Savlena Says:

    Е,Анонимен №7 , това е една от хипотезите за произход на израза ОК,предложена ми от читател,без претенции за абсолютна достоверност,все пак,нали? :)


  9. Анонимен Says:

    3.Анонимен Says:
    25 октомври 2009 г., 13:14:00 Гриинуич+1
    Четох някъде (източникът в никакъв случай не можеше да претендира за авторитетност), че изразът всъщност датира от Гражданската война в САЩ. Връщащите се от сражение полкове на северняците, на висок прът носели табели " 0 killed " (0 убити), когато са били без загуби. Оттам и ОК - като универсален знак, че всичко е наред..

    Това е истинският произход на този, станал вече универсален, термин и жест