Предателство

Замисляли ли сте се над това явление в човешката природа? Аз напоследък доста често. Странно...има ли го при животните? Май не или пък аз не се сещам за подобен пример или факт.

Според дефиницията на Уикипедия /една от многото посочени там/ това е :"... изоставяне на човек в беда..."

Бедата би могла да има разнообразни измерения и прояви, като започнем от чисто битов и интимен характер, преминем през емоционалното бойно поле в душите и стигнем до здравословен, професионален и чисто физиологичен план в борбата ни за оцеляване.

Добре, че човек в житейския си път попада и на истински и достойни хора, които с гордост може да нарече приятели. Такива, с които дори и мълчанието е приятно.Такива, които не само трият сълзите ти, а те подкрепят и карат да се усмихнеш даже и през пелената им.Или пък такива, които с думи или жест ще те разтърсят и изтеглят от моментната слабост и отчаяние.

Да,човек за жалост тях ги преброява или преоткрива не на шумните трапези, а в моментите , когато е свит в ъгъла на отчаянието, на колене и със сетни сили запъва лакти и пръсти в земята, за да не го отнесе помията на бездушното предателство.Слава Богу, че все още до всяко едно същество застава поне още едно....

С тези мои си свъсени размисли напоследък, ровейки се из нета , попаднах и на това едноименно стихотворение:


Откъснаха крилете ми и казаха: "Ти няма да летиш",
Отрязаха нозете ми, посочиха ме с пръст: "Ти ще пълзиш".
Извадиха очите ми за да не виждам вече светлина.
Докопаха се до сърцето ми и дърпаха, и дъвчеха плътта.


Разкъсваха душата ми като обезумели псета.
Със нокти драпаха усмивката да скрият от лицето.
Отпиха от сълзите ми – дали щастливи бяха,
от туй, че чашите им от нещастие преляха?


Простих, усмихнах се и продължих напред.
Престорих се, че всичко е наред.
А в мен със тътен болката преливаше.
Предателството на приятел ме убиваше.


автор: Ксиана (Яница Ботева)

И ето и аз сега -простих и с усмивка ще се поизправя , за да продължа напред! Ето и едно малко доказателство или опит за шегичка с тази карикатура по същата тема: