Обслужване с усмивка


Един мъж написал писмо до малък хотел, намиращ се в едно градче на Средния изток, където смятал да отседне по време на почивката си. Той писал:
-Много бих желал да доведа кучето си. То е чисто и се държи много добре. Бихте ли позволили то да остане в моята стая през нощта?
Собственикът на хотела изпратил отговор незабавно, в който се казвало:
-От много години поддържам този хотел. Никога не съм имал случай куче да открадне хавлии, завивки за легло, сребърни прибори или картини от стените.
Никога не ми се е налагало да гоня куче през нощта за това, че се е напило и нарушава реда. Никога не се е случвало куче да избяга, без да си плати сметката.
Така че вашето куче е добре дошло в хотела ми. И ако то може да гарантира за вас, вие също сте добре дошъл.

Карл Ахбрехт и Рои Зенки
(Обслужването в Америка)

Споделени мисли


Случвало ли ви се е да имате усещането за една обреченост,за една безпомощност да спрете хода на събитията около вас и пряко засягащи ви като личност и човешко същество-крехко и чупливо,издайнически податливо на чувствата и емоциите си?
На мен доста често напоследък...Стискам зъби и пробуждам мъничкото останала ми свободна воля,преглъщам сълзите си и се насилвам да се шегувам,да лепна усмивката на лицето си,но сърцето?То тупка безпомощно и капе с ей такива капки кръв.Поводът да напиша тези споделени мисли е болезнената липса в ежедневието ми на един човек-приятел,събеседник от скайпа,съветник в живота,па макар и дистанционно.Той стих ми посвети някога за мене може би?Не,не е починал...Пу,пу,пу-да спи зло под камък!Просто времето ,ангажиментите ни,както и други фактори ни разделиха и раздалечиха моментите ни на споделяне и виртуална близост.И не ,че нямам приятели от реала,но тази виртуална полуанонимност ни прави по-свободни в мислите си и по-лесно споделяме и неизказаното инак в реала.Този контакт за мен бе целебен и зареждащ,а и се появи в един жизненоважен момент от живота ми.Знам отлично теоретичния постулат,че няма случайни неща и,че всеки един от нас има своята роля и място за самите нас ,в израстването ни и себеопознаването ни.Знам също ,че няма нищо вечно и константно.Дори самата природа се мени...Но...носталгията по сладките мигове на бъбрене и споделяне ме души и пълни очите ми със сълзи.Обаче освен мъдрите му съвети,топлите спомени в смях и автохумор със самите нас,останаха ми снимките му и една песен от филма „Kill Bill” на Тарантино-„Flower of carnage”.Помня как изгледахме заедно филма той на неговия комп,а аз тук в България на моя и как в края на всяка от сериите, сядахме на скайпа и коментирахме,съпреживявахме.Сега,когато изчезне със седмици и месеци/работата му изисква да пътува доста и за дълго,все пак борба за оцеляване в чужбина/,той пак е с мен мислено,а аз слушам песента и като на филмова лента се нижат пред очите ми хубавите ни моменти.Ето за това исках да споделя...за моментите и нещата,които не са ни подвластни,които не можем да променим и подчиним,които усещаме ,че се изплъзват през пръстите ни като песъчинки,но все пак топлят и ти дават сили да продължиш,да очакваш ,да се надяваш...да е жив и здрав и пак да се докоснем виртуално.

Кученца за продан


Собственикът на един магазин поставял над вратата си надпис: „Кученца за продан." Подобни съобщения привличат малките деца и, съвсем естествено, пред прага на магазина скоро се появило момченце.
— По колко продавате кученцата? — попитало то.
Собственикът на магазина отговорил:
— Зависи, от тридесет до петдесет долара. Момченцето бръкнало в джоба си и извадило оттам малко дребни пари.
— Имам два долара и тридесет и седем цента —казало то. — Може ли да ги погледна?
Собственикът на магазина се усмихнал, подсвирнал и откъм кучешката колибка тичешком се появила Лейди, следвана от пет мънички пухкави топки. Едно от кученцата куцало и значително изостанало. Момченцето веднага посочило към него и попитало:
— Какво му е?
Собственикът на магазина обяснил, че ветеринарният лекар е прегледал кученцето и открил, че няма бедрена ямка, затова винаги щяло да куца. Щяло да остане сакато. Момченцето се развълнувало.
— Искам да купя това мъничко кученце. Собственикът на магазина казал.
— Няма нужда да плащаш за него. Ако наистина го искаш, просто ще ти го подаря.
Момченцето много се разстроило. Погледнало собственика право в очите, вдигнало пръст и казало:
— Не искам да ми го подарявате. Кученцето струва точно толкова, колкото и останалите и аз ще платя за него пълната цена. Всъщност, сега ще ви дам два долара и тридесет и седем цента, а всеки месец —още по петдесет цента, докато го изплатя.
Собственикът на магазина възразил:
— Ти сериозно ли искаш да купиш това кученце? То никога няма да може да тича и да скача и да си играе с теб като останалите.
При тези думи момченцето се навело, намотало крачола на панталона си и открило силно извития си сакат ляв крак, поддържан от голяма метална скоба. Вдигнало очи към собственика на магазина и тихо отвърнало:
— Аз самият не тичам чак толкова добре, а малкото кученце ще има
нужда от някого, който да го разбира.

Дан Кларк
"Пилешка супа за душата"

Подаръкът


Бенет Сърф разказваше тази трогателна история за някакъв автобус, който се друсал по забутаните пътища на Юга.
На една от седалките седяло дребничко старче и стискало в ръка букет свежи цветя. На другата редица недалеч от него седяла девойка, която непрестанно поглеждала към цветята. Дошло време старецът да слиза. Когато минал покрай нея, той поставил цветята в скута на момичето.
— Виждам, че цветята много ви харесват — казал той — и мисля, че съпругата ми би се зарадвала, ако и кажа, че съм ги дал на вас.
Момичето приело цветята и през стъклото на автобуса продължило да следи с поглед стареца. Щом слязъл от автобуса, той се отправил към портата на малко гробище.

Бенет Сърф
"Пилешка супа за душата"

АД И РАЙ - СЪЩИНСКАТА РАЗЛИКА


Един човек разговарял с Господ за Ада и Рая. Господ му рекъл:

- Ела да ти покажа Ада.

Влезли двамата в едно помещение, където група хора седели на маса около огромна паница с гозба. Всички до един били изпосталели и измъчени от глад. Всеки държал в ръката си лъжица, с която стигал до казана, но всяка лъжица имала дръжка по-дълга от ръката, така че не можели с нея да стигнат до собствената си уста. Страданията им били ужасни.

- Ела сега да ти покажа рая - рекъл след известно време Господ.

Влезли в друга стая, която била същата като първата - паницата с гозбата, групата хора, същите лъжици с дълги дръжки. Но тук всички били сити и щастливи.

- Нищо не разбирам - рекъл човекът. - Защо тук всички са щастливи, а в другата стая нещастни, нали иначе всичко беше еднакво?

Господ се засмял.

- Много просто - рекъл. - Тук са се научили да се хранят един друг.

Ан Ландерс

Из “Пилешка супа за душата”

Ти Бог ли си?


Една студена вечер по време на Коледните празници едно малко момченце на шест-седем годинки стоеше пред витрината на голям магазин. Детето нямаше обувки и беше облечено в истински дрипи. Една млада жена, която минаваше наблизо, забеляза детето и прочете копнежа в светлите му сини очи. Тя взе детето за ръка и го заведе в магазина. Вътре му купи нови обувки и цял комплект топли дрехи.
Двамата излязоха на улицата и жената се обърна към детето със следните думи:
- Сега можеш да се прибереш у дома и да се веселиш на празника.
Момченцето вдигна глава към нея и попита:
- Госпожо, ти Бог ли си?
Тя му се усмихна и отвърна:
- Не, синко, аз съм само едно от неговите деца.
Момченцето се замисли малко и рече:
- Знаех си, че сигурно сте роднини.

Дан Кларк

Какво научих от Ноевия ковчег?



Първо: не изпускай лодката.
Второ: Запомни, че всички сме в една и съща лодка (т.е. ситуация).
Трето: Планирай предварително. Когато Ной строял ковчега, не е валяло.
Четвърто: Поддържай форма. Когато си на 600 години, някой може да те помоли да направиш нещо наистина голямо.
Пето: Не слушай критики; просто продължи с работата, която трябва да се свърши.
Шесто: Изгради бъдещето си на високо.
Седмо: От причини за безопасност, пътувай с партньор.
Осмо: Бързината не винаги е предимство. Охлювите били в ковчега заедно с гепардите.
Девето: Когато си под стрес, поплувай малко.
Десето: Помни, ковчегът бил построен от аматьори; Титаник - от професионалисти.
Единадесето: Независимо каква е бурята, винаги след нея се появява дъга.

тук

Такъв брат


Един мой приятел на име Пол получил автомобил, като коледен подарък от брат си. На Бъдни вечер, когато Пол излязъл от офиса, заварил някакъв хлапак да се навърта около блестящата нова кола и да й се възхищава.
- Ваша ли е тази кола господине ? – попитал той .
Пол кимнал.
- Брат ми я подари за Коледа.
Момчето било поразено.
- Искате да кажете, че сте я получили от брат си, без да платите нито цент ? О, Боже, бих искал... – и той се поколебал.
Пол, разбира се, знаел какво желае момчето – да има такъв брат. Но онова, което младежът казал, разтърсило Пол до дън душа.
- Бих искал – продължило момчето, - да мога да бъда такъв брат.
Пол го погледнал изумен, след това импулсивно добавил :
- Искаш ли да те повозя в колата си ?
- Да, разбира се .
След като се повозили малко, момчето се обърнало и с пламнал поглед казало :
- Господине имате ли нещо против да ме закарате до вкъщи ?
Пол леко се усмихнал. Помислил си, че знае какво всъщност иска младежът – да покаже на съседите си, че се прибира в къщи с голям автомобил. Но и този път моят приятел бил на погрешен път.
- Бихте ли спрели пред онези две стъкла? – запитало момчето.
Изтичало по стълбите и скоро след това Пол го чул да идва, но този път без да бърза. Носело на ръце недъгавото си братче. Оставило го на долното стъпало, след това го притиснал силно до гърдите си и посочил към колата.
- Ето я, Бъди, точно както ти казах горе. Виж, той не е похарчил нито цент за нея, защото това е подаръкът за Коледа от брат му. Някой ден и аз ще ти подаря една кола, същата като тази...Тогава сам ще видиш през прозорците всички Коледни чудеса, за които се опитвам да ти разкажа.
Пол излязъл и пренесъл болното дете на предната седалка. По-големият му брат с блеснали очи се настанил до него и тримата се понесли в незабравимо празнично пътуване.

Тази година на Бъдни вечер Пол проумял какво е искал да каже Исус с думите си :
„ По- благословен е онзи, който дава ... „

Дан Кларк
"Пилешка супа за душата"

За тебе


За тебе явно аз съм тежко бреме,
такова дето мисълта и сърцето
трябва неочаквано да възприеме,
открехвайки вратата си на битието.

Нима пред тебе аз със нещо съгреших,
и в стих чувствата си внезапно споделих
нагазвайки във твоите света –светих
и сънят,спокойствието твое наруших?

Прости тогава на мен и на сърцето,
че втурнах се в света твой където,
нежеланата,нечаканата аз-промяна
плаша те и без покана няма да остана!

Заспивай ,скъпи,ти сега в сън вълшебен,
сънувай фирмата и суетата покрай тебе,
но вече сигурно е знам-лъч светъл,нов
съм за теб,но ти все пак не си готов!

1995г.

УМОВЕТЕ.....



Елеонора Рузвелт ,първата дама през периода 1933-45г. и съпруга на Франклин Делано Рузвелт, 32-ри президент на САЩ е казала:

"Големите умове обсъждат идеи,
средните умове обсъждат събития,
малките умове обсъждат хората..."

"Никой не може да ви накара
да се почувствате унизени
без вашето съгласие."

"Щастието не е цел,
той е вторичен продукт."

Мария Кюри


На днешната дата 7 ноември през 1867г.е родена носителката на Нобелова награда Мария Кюри.
Ето няколко нейни мисли за науката,за живота и нещата от живота:

"Животът не е лесен за всеки от нас. Но какво от това? Ние трябва да запазим постоянството и най-вече доверието в себе си. Ние трябва да вярваме, че сме надарени с нещо, и че това нещо, независимо от неговата стойност, трябва да бъде постигнато."

"Аз съм една от тези, които мислят, че в науката има изключителна красота. Ученият в лабораторията си е не само учен: той също е дете поставено пред природните явления, които го впечатляват като приказка."

"Аз никога не виждам това, което е било направено, виждам само това, което остава да бъде направено."

"Бъдете по-малко любопитни към хората и по-любопитни към идеите им."

Сбогуване с морето


Пъстрей огърлица в морето,
водорасли люшкат се,където
раковините са там мъниста,
водата огледало е тъй бистро.

Рибки малки и страхливи
пърхат и оплитат се в тях,
само песъчинките свенливи
още пазят спомена за грях.

Тук родила се любов разлистена
на момиче голо,мокро и едно момче,
тук сбогом взели си те пречистени
с ваканцията,лятото и това море.

1980г.

Статуи надгробни...

Утре е Архангелова задушница.Архангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди Архангеловден - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които правосланите християни отбелязват всяка година. В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Всеки ,който има починали близки,ще отдаде почитта си пред паметта им по свой си начин.С тази малка фото подборка искам да споделя с вас няколко снимки на женски и детски статуи от надгробни паметници,които намерих в нета и които според мен са досущ като живи фигури.Това е мъничка част от моето преклонение пред паметта на моите близки.

1

2

3

4

5

Защо БОГ дал ни е приятели?


Попаднах на едно стихче за приятелството на английски език.Толкова ме очарова и прикова вниманието ми,че първоначално исках да го преведа и да се опитам в поетичен стил да "барна" превода.Обаче...излезе нещо съвсем друго,мое си стихотворение-размисъл на тема приятелството.Не знам дали ще ви допадне,но нали си е "мое гардже"-ми харесвам си го пък на!По-долу ще постна оригиналното стихче на английски език.

БОГ,знае,че всекиму е нужна-една приятелска усмивка и едно привет!
БОГ , знае,че всекиму е нужно-да среща нечий топъл взор отпред!
БОГ, знае,че всекиму е нужно-опора в дланта приятелска да дирим!
БОГ, знае,че всекиму е нужно-часове и дни с приятел да си споделим,
да страдаме ,ридаем,мечтаем и разбираме,но също и заедно да се повеселим!
БОГ,знае,че всекиму е нужно-с приятел успеха си да споделя от всеки ден щастлив!
БОГ,знае,че всекиму е нужно-от приятеля си кураж да вземе в пътя си нелек,трънлив!
БОГ,знае,че всеки има нужда-от нещо истинско и свято,дали далечно ще е или близко,но то е винаги от душата вярно разпознато!
БОГ,знае,че всекиму е нужна-приятелска любов, съкровище такова,то мяра няма-безценен дар,а храм-светилището му е в душата и сърцето!

Ето защо Бог дал ни е Приятели!

6.11.2009г.



А ето и "провокатора":

Why GOD Gave Us Friends

GOD knew that everyone needs
Companionship and cheer,
He knew that people need someone
Whose thoughts are always near.

He knew they need someone kind
To lend a helping hand.
Someone to gladly take the time
To care and understand.

GOD knew that we all need someone
To share each happy day,
To be a source of courage
When troubles come our way.

Someone to be true to us,
Whether near or far apart.
Someone whose love we'll always
Hold and treasure in our hearts.

That's Why GOD Gave Us Friends!

Седемте смъртни гряха/или логиката на хазарта/





Мързел

Много изобретатели без капка срам признават, че главният мотив за революционните им открития е било желанието да облекчат живота си.
Именно заради мързела са измислени дистанционното управление, кухненските роботи, пералнята, съдомиалната и т.н.
В момента се разбработва модел на робот, който ще може да натиска копчетата на всички тези уреди.
Няма да се учудим, ако следващото сензационно изобретение бъде автомат, който ни подава храната в устата и стимулира гълтателните ни рефлекси.

Похот


Независимо от минусите на сексуалната разкрепостеност именно благодарение на силата на половите инстинкти човечеството е получило много жизенонеобходими изобретения.
Контрацепцията например възниква, защото хората не са искали броят на сексуалните им контакти да е равен на броя на децата им.
Може би това е нанесло ущърб на демографската ситуация, но пък успоредно с това малките гумени приятели на човека възпрепятстват предаването на половите болести.
Друго важно събитие, случило се благодарение на сексуалната революция, е женската еманципация. Скучните прилежни домакини отдавна излязоха от мода. Жените изградиха своя независим образ и с радост се включват в ролята на "ловеца".

Алчност

Един от най-разпространените човешки пороци е алчността. И за това човек работи.
Психолозите отдавна да установили, че нищо не мотивира повече, отколкото паричното възнаграждение, макар и скромно. Насочена правилно, алчността може да увеличи производителността на труда няколко пъти.

Завист


Благодарение на завистта съществува конкуренцията както между хората, така и между корпорациите.
Независимо от провалените кариери и засегнатото самолюбие на отделни личности, човечеството само печели: повишава се качеството на продукцията и потребителят има по-голям избор.
Завистта може дори да накара човек да преодолее мързела си.

Кражба

Когато един селянин преброил една кокошка по-малко и отишъл при съседа си, за да го обвини в кражба, вторият го попитал: "Как ще докажеш, че си имал повече кокошки?". Така се е родило правото и бюрокрацията.
Колкото повече дребнави и придирчиви хора се появявали, толкова повече закони се пишели.

Лъжа

Умението да се лъже не е най-голямото достойнство на човек и едва ли някой се хвали с него. Но ако облечем думата лъжа с "дипломатичност", "политическа коректност", тя вече изглежда къде-къде по-привлекателно.
С добре обмислена дезинформация може да се спечели война.
В мирно време лъжите на политиците манипулират общественото съзнание. Оптимизмът на роднините на болния човек го карат да се чувства по-добре.
Така че понякога, преди да кажем истината, си струва да се замислим дали тя ще накара човек да се почувства по-добре.

Гордост


Гордост, егоизъм, егоцентризъм - на тези пороци са подвластни и мъже, и жени, и малки, и големи.
В по-лека форма тщестлавието способства за развитието на модата и изкуството.
А егоистът е способен на чудеса, за да постигне изгода и комфорт за себе си.
Зад повечето творчески пориви стои желанието да изпъкнеш сред тълпата, да покажеш своята индивидуалност.

Пороци има още много. А и това не означава, че лъжците и развратниците трябва да се оправдават. По-скоро е хубаво да се напомни, че не всичко е просто черно и бяло и не случайно се казва, че пътят към ада е постлан с добри намерения....

Опит за рисуване на собствени илюстрации

Преди дни Влади/Krizt/ ни показа как с помощта на елипси можем да нарисуваме зайче.На моя любознателен въпрос,как и с каква програма,той даде и името на програмката си:/1/Artweaver 1.0
Блага пък издаде своята тайна:/2/RealWorld Paint
А аз се разрових и намерих източника им в нет-мрежата за безплатни версии на тези програмки и сега ги споделям с вас.Първо не искам да ви успокоявам ,че нещата са лесни,особено за ръка не свикнала с мишката и нейните тайни.Обаче за мен,проектанта-от 21години с молив,от които вече 12г./1997г./ на мишка и компютър,чертаейки и рисувайки,псувайки и триейки, не се уплаших и направих първите си стъпки в рисуването на компютър.Плийз,бъдете снизходителни и не до там критични...Сега искам с вас да споделя моята гордост и рисунки.Ето ги творенията ми с програмката на Влади:

Роза/пъпка/


и пак същата роза,но леко размазана:

И останалите с програмката на Блага:тук

и

и подпис/защото има и текстописец/:

ПЛАВНИ ОВАЛИ, ОСТРИ ЪГЛИ ИЛИ...


Когато говорим по телефона или по време на някое досадно заседание, нерядко без да се замисляме, несъзнателно започваме да рисуваме на лист хартия всякакви мотиви, физиономии, геометрични фигури, цветя и изобщо драсканици.
Не бързайте да изхвърляте своите произведения! Именно тези драсканици могат да разкажат не малко неща за Вашия характер или настроението Ви в този момент.
Ако откриете в драсканиците си:
спирали, окръжности, вълнообразни линии цветя, слънца, гирлянди
мрежи преплетени сърца мотиви, подобни на тапетите
кръстове човечета квадрати, триъгълници и други геометрични фигури,пчелни клетки шахматно поле преплетени кръгове


...спирали, окръжности, вълнообразни линии
Не сте твърде загрижени за чуждите проблеми или изобщо не се интересувате от тях, пречат Ви или Ви натоварват допълнително. Ако сте принудени да се занимавате с чужди ангажименти, то се опитвате да приключите с тях по-бързо. Защо? Цялото Ви внимание в този момент е съсредоточено върху собствената Ви персона. Възможно е да преживявате лека криза или от Вас се изисква да вземете някакво решение. Ако забележите, че сте започнали да рисувате спирали, имайте предвид, че сега Ви е особено необходимо да се контролирате, за да не избухнете и да не оскърбите събеседника си.

...цветя, слънца, гирлянди
Не Ви е съвсем весело на душата както изглежда на пръв поглед, дори напротив. Повече от всичко мечтаете за приятелство и нежност, а думите, които се въртят на езика Ви, неволно пренасяте върху листа: Обърнете ми внимание! Ако Вашата ръка започне да рисува цветенца или слънце, побързайте да навестите добрите си приятели или поне се постарайте в близко време да се намирате сред хора. Преплетени сърца

...мрежи
Вие чувствате, че сте попаднали в рискова ситуация или просто в неловко положение. Всяка решителна, контурна линия е атака, която Вие не се решавате да предприемете. Ако накрая оградите рисунката си, това значи че сте приключили с проблема, най-малкото сте дали вид, че е така. Вие най-често сте склонни да преглъщате обидата и раздразнението си. А това крие в себе си опасност: в душата Ви се натрупва разочарование и се чувствате все по-нещастен (а).

...преплетени сърца
Вие сте преизпълнени с чувства. Иска Ви се да разцелувате целия свят. Обърнете внимание: колкото по-остри и строги думи изричате, толкова по-големи мащаби придобива рисунката. Не трябва да се държите толкова студено и да скривате чувствата си. Покажете ги!

...мотиви, подобни на тапетите
Остри ъгли и плавни овали се съединяват в мотив, който се повтаря до безкрайност. Такъв мотив говори, че Ви е скучно, че телефонният разговор Ви е омръзнал, а може би изобщо и целият Ви начин на живот. Опитайте се да започнете с някаква дреболия: да речем някаква екстравагантна постъпка, нещо, което винаги сте искали да направите, но не сте се решавали. Това ще наруши еднообразието, което Ви действа угнетяващо.

...кръстове
Срещат се доста често. Жените ги превръщат в украшение, а при мъжете те имат по-строги очертания. И в двата случая кръстовете изразяват чувството Ви за вина, възникнало най-вероятно по време на телефонния разговор. Нещо Ви тежи: или се укорявате сами или Ви е упрекнал събеседникът Ви. Причината трябва обезателно да се обсъди - разбира се, не на секундата. В противен случай Ви предстои още дълго да се измъчвате.

...човечета
Не се заблуждавайте от техния весел изглед. Такива рисунки са признак на безпомощност или желание да се измъкнете от някакво задължение. Хората обикновено рисуват човечета в момент, когато трябва да кажат решително "не", но не могат да заставят себе си да произнесат тази дума. Така че човечетата трябва да възприемете като предупреждение и да си кажете: Не се предавай. Откажи се, иначе после ще страдаш от собствената си слабост!

...квадрати, триъгълници и други геометрични фигури
Едно е ясно: човек не може да ви подведе лесно. Имате ясни цели и убеждения, почти никога не скривате мнението си. Рядко изпитвате страх пред противниците и конкурентите си. Обикновено сте съсредоточени. Колкото по-ъгловати геометрични фигури рисувате, толкова сте по-агресивни, макар че външно може и да не се забелязва. Това качество сковава Вашата фантазия и не Ви позволява да се отпуснете. Постарайте се да гледате на нещата по-просто.

...пчелни клетки
Те говорят за стремеж към спокойствие, хармония, подреден живот. Може да означават и желание за създаване на семейно гнездо. Помислете върху последното обяснение! Вероятно, Вашият прпоблем е в нежеланието Ви да признаете пред самия себе си за съществуването на такава мечта. Рисунката издава Вашите скрити мисли.

...шахматно поле
По всяка вероятностВие сте се оказали в доста неприятна ситуация или в крайна сметка в затруднение. Вие мечтаете за ясен и надежден път, който да ви изведе от това положение. В дадения момент не трябва да скривате каквото и да било или да го премълчавате. Ако такива рисунки се появяват често, вероятно страдате от скрити комплекси.

...преплетени кръгове
Мисъл за стабилна връзка? Възможно е. Но най-често рисунката отразява желание да се участва в нещо. В сегашния момент Вие чувствате, че се намирате извън събитията. Може би, искате да помогнете някому, но не знаете как. Или просто не са Ви поканили на предстоящ празник. Постарайте се да си изясните за себе си защо сте извън играта и как да поправите положението.

източник:тук

33 ПРИЗНАКА ЗА ЛИДЕРСТВО

LEADER Pictures, Images and PhotosДори в клетката с птици се вижда коя птичка е най-важната. Зелената или синята, например.
И никой не смее да й отнеме храната, тя избира най-хубавото място, не се озърта, понеже не очаква нападки. Тя е силната личност, тя е лидерът, с всичките присъщи на един лидер черти.
И все пак що за птица е лидерът?
Учените спорят дали някои от нас са по рождение лидери или лидер се става. Едно е очевидно: на около 20-годишна възраст вече съвсем точно може да се определи дали ти си способен да поведеш хората след себе си. Дори ако все още не си успял да се проявиш с нищо особено. Важното е да си наясно с истинските черти на лидера. И така, лидерът...



1 Мечтае за "тихо пристанище" не по-често от един път в месеца. Постоянното безветрие му е противопоказано, затова пък във водовъртежа на събитията дори външният му вид и самочувствие се подобряват. Да не говорим за вътрешното състояние.

2 От детството си не може да търпи, когато го опекунстват.

3 Затова пък самият той задължително опекунства над някого. впрочем, подопечните никога не са твърде много. Лидерът не е квачка.

4 По-скоро изпитва желание да възтържествува над сполучилия конкурент пред голямо хорско стълпотворение, отколкото да го стисне за гушата в някой тъмен ъгъл.

5 Способен е дори от чуждото бърборене да отсее ценни мисли.

6 Умее да се усмихва в моменти на най-страшни нападки по негов адрес.

7 Умее да приема критиката за сведение, ако е конструктивна.

8 Не е сигурен, че най-добрият начин на отбрана е нападението. Но знае съвсем точно, че този подход в определени ситуации сработва.

9 Достатъчно е уверен в себе си, за да си остане със своето мнение, без да размазва чуждото по стената.

10 Вземайки окончателно решение, с цялото си поведение показва, че то е единствено вярното. И убеждава в това останалите.

11 Може да се изказва пред голяма аудитория, дори ако не обича да го прави.

12 Не е консерватор! Ето кой може да оцени най-налудничавите идеи. Истината е, че ще се заеме с осъществяването им само ако е сигурен в тяхната жизнеспособност.

13 Умее да бъде приятел с началниците, въпреки че изцяло е лишен от раболепие и не демонстрира своето желание да се харесва и да получава похвали.

14 Планира постъпките си с няколко крачки напред. И задължително прогнозира реакцията на околните.

15 Умее да приема комплименти, включително професионални, без да се смущава и да ги опровергава.

16 Живее с усещането, че ако утре му се наложи да излети в небето с реактивен самолет, той непременно ще се научи на това.

17 Получавайки особено отговорна задача, най-напред се замисля за екипа от колеги, които може да привлече за този проект.

18 Способен е да държи в главата си стотици най-различни подробности.

19 Постоянно генерира идеи.

20 Отличава се с прекрасна логика. Между другото, умее да подрежда фактите в логически построения, което е равносилно на таланта му да убеждава.

21 Увеличава оборотите след всеки свой неуспех или грешка.

22 Не се бои да се "преработи" и не завижда на онези, които прекарват в офиса по-малко време от него.

23 Обича работата си и работи с хъс дори нещата, които за мнозина изглеждат скучни и досадни. Между впрочем неговият ентусиазъм е заразителен.

24 Умее да се представи, цъфва изведнъж на най-подходящото място и в най-подходящия момент — често пъти най-неочаквано за околните.

25 Не се суети, когато някой около него мълниеносно се изкатерва по служебната стълбичка — той умее да изчаква своето време.

26 Почти винаги поема върху себе си "прекалено много", казано по-точно, поема допълнителна отговорност или допълнително натоварване.

27 Никога не позволява на другите да прехвърлят върху неговия гръб излишно много.

28 Не се зацикля върху работата си — има интереси и извън офиса (макар че му остава малко време за тях).

29 Никога няма да работи изключително заради кариерата си — може да се занимава само с неща, които са му истински интересни.

30 Не се бои да критикува другите, макар че повече обича да хвали.

31 Критикувайки или хвалейки някого, забравя за това как този човек се отнася към него. Максималната обективност е важно качество на лидера.

32 Обича са работи с хора. И по-точно, обича да е сред хора.

33 Иска да бъде лидер.

ИЗТОЧНИК:тук

Белег на челото от подкова

Dyr Pictures, Images and Photos
Белег ясен на челото от подкова
имаше си баща ми от преди ,
често венец от болка като олово
разпъваха нам любимите черти.

Нявга на младини личен кон
си имал-Алчо, викали му те.
Такъв,един непокорен вихрогон
с буйна грива и тънички нозе.

Дете със гръб-луна и бяла риза
и мустанг,опърничав и плашлив,
те били неразделна симбиоза-две в едно
сила и младост дива,преплетено кълбо.

Двамата печелили селските кушии –
на тате гордостта,
пак двама криели сълзи и рани-
на мама горестта.
Заедно били в страха и болката си спотаени,
и пак двама с къшей хляб или захар-споделени.

Веднъж извел го баща ми във полето,
да полудеят сред безкрая смело,волно.
В смръщен спор били облаците от небето,
и разцепили гърмежи тишина злокобно.

В миг Алчо изпънал се уплашено и диво,
рязко извисил се над господаря си момче.
Пред статуята митично древна и красива,
не огънало се и не трепнало крехкото телце.

Алчо рязко свил снага-дъга в страни,
искал господаря си от удара да пощади,
ала уви- за жалост не успял съвсем,
алена следа дарил му под ваклия перчем.

В мигом скършило се малкото телце,
отпуснало се,полегнало в конските нозе.
Алчо дълго кръвта от раната му със сълзи
отмивал,с опашка гонел хищните мухи.

Подир време по пътя минал един колар
и що да види-скулптура една насред полето:
верен страж,мил,грижовен,четириног другар
с дете заспало кротко,бездиханно във нозете.

2009г.автор:

„Подковата”-/продължение/

или малък разказ/хвалба-жив човек съм все пак:)/ за един мил,неочакван жест от непознат приятел

Помните ли преди време споделих с вас една интересна статия за поверията свързани с намирането и съхранението на конска подкова в дома.Подковата,за да е силна и заредена,тя трябва да е намерена или подарена , истинска и автентична, стара и древна.Тогава една събеседничка и единомишленичка от „Свежо”-Албена, вярваща в това поверие,ми разказа,че в двора им има заровено „имане” от подкови,тъй като дядо и е бил ковач.Всъщност ето какво тя ми сподели:
”И двете са много стари. Моят дядо е подковавал коне и дворът ни е пълен с подкови. Голямата я намерих, като садих едно дръвче, а малката ми я дадоха, като копаха канал.”
И така къде на шега,къде на истина ние с нея си разменихме няколко реплики и имейла и тя самичка ми предложи да сподели с мен своето наследствено имане, подарявайки ми едната от двете скъпи подкови.Скъпи,защото първо са древни и автентични,заредени с добри сили,както гласи поверието,и второ –намерени са в двора,т.е. носят още повече късмет.Но в крайна сметка не толкова поверието и заряда им е важен.Най-важното според мен е,че това са две реликви,запечатали майсторлъка и труда на дядо и .В този ред на мисли те са една нишка и своеобразна следа,доказателство за съществуването на нейния мил родственик .Да споделиш това богатство с непълно непознат,да изявиш сам желание от цялото си сърце да разделиш ,условно казано,късмета и духа ,който носят тези две подкови с мен-напълно непознатата-ето това ме трогна.И макар,че от петък 30 октомври ,съм горда притежателка на малката подкова,която по-долу ще видите на снимката,все не намирам достатъчните слова да изразя своята благодарност и гордост от този неочакван , но мил жест от страна на Албена.Благодаря ти,Албенче!Отдавна не помня такъв мил жест и ценен подарък ,почти от детската си възраст,който да ме е оставял без дар слово.Дори сина ми ,виждайки сълзите в очите ми,се притесни в първия миг за здравето ми,но после като видя малката безценна подкова-реликва в ръката ми и знаейки моята свръхемоционалност,с ентусиазъм даде своя принос и идея да я поставим веднага над входната ни врата.А той рядко показва такава готовност от раз.Обикновено ми се налага доста агитационна и "еквилибристична" дипломация от моя страна,нали ми е типична "Везна".../"да бъда или не?":)/ Преди това обаче я заснехме с камерата на мобилния апарат,така че качеството на снимката не е кой знае какво,но става.И накрая още веднъж : Благодаря ти,Албенче!Дано се утрои щастието и късмета в дома ти,споделен с мен-непознатата приятелка!

Край морето

Darya-Ocean Pictures, Images and Photos
Стоях загледан: едностайно
вълната гонеше вълна
в море - пустинно и безкрайно.

А сякаш птица, лекокрила,
ей кораб с опнати платна -
стрела не би го опредила.

"Постой" - по пеница бразда
бе кратка негова следа...

Току се кораба затули
и огън-сълза из очи
полекичка се претъркули.

Светът - море... И нявга що ли
след мене тук ще поличи
от преживените неволи?

автор:П.К.Яворов
източник:тук

Приятелю

Признавам си,че до преди известно време не бях попадала на творчеството на един поет/или поетеса?/,с псевдоним Облак.Този ми интерес към творчеството на Облак бе провокиран от една приятелка от "Свежо"-Ванчо/Искра/,за което и благодаря.Всъщност тя бе попаднала на стиха на Облак "Отиваш си" .Попита ме знам ли автора му,поразрових се,питах тук там,а и чичко Гугъл малко ми помогна и "воала"-наместих отчасти пъзела.Аз вече публикувах в блога си две прекрасни стихотворения на автора-"Отиваш си" и "Край брега",естествено на морска тематика.Сега ви предлагам ето това стихотворение,пример за едно истинско приятелство.

Приятелю


В леглото до теб
неспокойно седя.
Под погледа питащ
отвръщам глава.
Аз отговор зная
на твоя въпрос,
а той е тъй ясен,
толкова прост -
сестрите дочух
пред твойта врата,
удар със нож
бяха тия слова
"Ще живее до утре"
каза една,
а друга отрече -
"Тази вечер... едва".
И болка и мъка
проникват във мен.
Помниш ли старче?
Аз бях твоят фен.
Недей си отива,
приятелю мой!
Ти винаги бил си
и оставаш герой.
Бори се със нея!
Вдигни си главата!
Недей се оставя!
Вземи и косата!
Не ще те надвие
проклетата смърт.
Бъди ти по-храбър!
Бъди ти по-твърд!
Спомни си за дните,
когато растяхме!
Спомни си мечтите
с които горяхме!
Спомни си целувките
сладки във мрака!
Спомни си за тия,
които те чакат!
Любимата твоя
отвън - в коридора
за тебе се моли -
чудо да стори
Ти длъжен си, куче,
сега да живееш!
Недей толкоз леко
живот да пилееш!
Да можех аз пътя
твой да поема,
но тая мръсница
не пита, а взема.
Бори се ти, друже!
Бори се за бога!
Това вместо тебе
да сторя не мога.

автор:Облак
източник:тук

С жената разговаряйте, от мъжа се възхищавайте

LOVE Pictures, Images and Photos Известният психолог Уилард Харли (Willard Harley) в своята книга за семейството "His Needs, Her Needs: Building an Affair-Proof Marriage" анализира какво прави съпрузите по-податливи на любовните интриги. Харли изучил повече от 10 хиляди случаи на съпружеска изневяра и анкетирал няколкостотин мъже и жени с опит в извънбрачните връзки.Според Харли най-важният проблем отдавна е известен и разбираем за всички: най-често съпрузите отделят по-голямо внимание на своите ангажименти и мисли, отколкото но партньорите си. В резултат на това те започват да търсят утешение от други хора.

Харли посочва 5 начина, които могат да възпрепятстват изневярата на жената.

1.За да не се стига до изневяра е необходимо да се поддържа в жената чувството на привързаност. За повечето жени привързаност означава безопасност, защита, комфорт и подкрепа. Затова мъжът трябва постоянно да дава знак на жената, че той я подкрепя и защитава, че възприема нейните проблеми като свои, а така също че се гордее с нея.

2.Общуването между мъжа и жената е невероятно важно. Жените се нуждаят от мъжа, включително и за да поговорят с него. Изследването на Харли показва, че след сватбата мъжете често спират да разговарят с жените си, което става причина за много проблеми и по-конкретно — жените започват да си търсят друг събеседник.

3.Жените имат нужда от честност и откровеност. Жената очаква мъжът й да споделя с нея всичко, което засяга неговото минало, настояще и бъдеще. Ако жената почувства, че мъжът й я лъже, това разрушава нейното чувство за безопасност.

4.Истинското семейство е немислимо без взаимни финансови задължения. Жените имат нужда от пари, за да живеят спокойно и комфортно. Жените разчитат, че техните съпрузи разбират това.

5.По отношение на изпълнението на семейните задължения: жената разчита, че нейният съпруг ще бъде добър баща и ще изпълнява определени домашни ангажименти. По-голямата част от жените инстинктивно се стремят да създадат свой дом и да имат деца. Повечето жени също така разчитат, че партньорите им ще бъдат лидери в семейството и ще поемат върху себе си основните материални и морални ангажименти.


За да бъде предотвратена изневярата на мъжа, трябва да бъдат решени други задачи.

1.Преди всичко мъжете имат нужда от сексуално удовлетворение. Типичната жена, според данните на Харли, не разбира, че мъжът се нуждае от секс по същия начин, по който тя има нужда от привързаност.

2.Мъжете имат нужда от компания за почивка. Мъжете разчитат, че жените ще им правят компания, че ще изпитват същия възторг от риболова, като тях, ще се вълнуват от футбол и т.н., че ще харесват и гледат същите филми, които харесват те. След създаването на семейството жените често се опитват да натрапят на мъжете своето разбиране за отдих и развлечение, което пък събужда у мъжа желанието да почива сам някъде по-далеч от жена си.

3.Мъжете имат нужда от привлекателни жени. Мъжете искат техните жени да са красиви.

4.Мъжете смятат, че техният дом — тяхната крепост е спокойно и безопасно място. В къщи не трябва да ги ругаят, те не би трябвало да се сблъскват със скандали и недоволство. У дома те очакват да ги посрещат с радост.

5.Мъжете имат нужда от възхищение. Жената е необходима, за да се гордее с мъжа си. Жените трябва да се възхищават колко добри и изключителни са техните съпрузи. Възхищението е най-добрата мотивация за мъжете. За да постигне нещо от мъжа си за жената е достатъчно да каже колко много тя цени усилията на мъжа си и колко би било добре, ако той направи и още нещо.

(по материали на Washington ProFile)
източник:тук

Край брега


Подгонва вятърът вълните,
уплашени те хукват към брега,
зад облаци показват се звездите
и слушат на морето песента.

От песента излизаш ти
и тръгваш по брега,
Бягаща вълна бърза да отмие
твоята следа

От раковината ли ти роди се
или от миналите дни?
Взех пръчка, в пясъка написах
"О спомен мил, къде си ти?"

Защо остави образа си в мене
след стъпките последни по брега?
Ти трябваше и него да си вземеш!
Не искам спомени, тъга...

автор:Облак
източник:тук

Какво подсказват звездите за поведението на мъжа в една връзка


В една връзка винаги участват двама и развитието й зависи и от двамата. Не бива обаче да се отрича влиянието и на външните фактори. Затова точната прогноза изисква индивидуален подход и не е лесно да се предвиди как ще вървят нещата между двамата. Съществуват обаче определени схеми, към които най-често се придържат представителите на един или друг зодиакален знак. Тази информация не е диагноза, нито присъда, но може да се окаже полезна, особено в началото на една връзка.


• Овен

Той завързва познанства по всяко време и навсякъде, но кой знае защо винаги предпочита обстоятелства, в които да изглежда триумфиращ победител. Улавяйки възхитените женски погледи, той просто цъфти пред очите ни. И естествено жената, която най-пламенно и възторжено го хвали, получава подарък - неговото внимание. В началото на връзката той изобщо не се интересува от пречките пред двамата. Избраницата му може да омъжена или влюбена в другиго, да живее на другия край на земята, да обикаля света или да е дала обет за безбрачие - нищо няма да го спре, щом вече търси взаимност. И по-нататък Овните не се тревожат от трудностите в развитието на отношенията между двамата и великодушно оставят тяхното преодоляване на прекрасната си половинка.

Обикновено се смята, че Овните много бързо губят интерес към покорените върхове, и това често е така. Преди да се устремят към новото пердизвикателство обаче, те успяват да съсипят докрай живота на партньорката си. Щом жената стане свидетелка на негово поражение, пък било то и най-незначителното, тя вече не е богинята в неговите очи. След нещо подобно само много мъдра и артистична жена е в състояние да запази отношенията между двамата в техния първоначален вид. Останалите се превръщат в утешителки на капризното дете. Но и това е за кратко, само докато той не улови поредния възхитен поглед.

• Телец
Телецът обикновено се запознава там, където това е прилично и уместно. Дори жената да му хареса, той едва ли ще започне да я притеснява на улицата, да демонстрира откровен интерес по време на делови преговори или на тържествено, но печално мероприятие. Стига му да хвърли само един мимолетен поглед на жената, която е харесал, и вече е изпълнен с увереност, сигурен в развитието на отношенията им. И започват терзанията му дали изобщо се нуждае от тази връзка или не. А на жената до него не й остава нищо друго, освен да се примири с неговото решение, защото Телците ухажват упорито и обикновено постигат своето.

Представителите на този зодиакален знак не обичат трудностите, и се стремят да не нарушават общоприетите норми и традиции. Точно затова те обикновено се въздържат да започнат връзка с омъжена жена, не се срещат с няколко момичета едновременно и се съобразяват с интересите на семейството. Жената трябва да се държи също толкова достойно и да бъде готова да пожертва собствените си интереси в името на общите цели. В противен случай Телецът ще я обвини в егоизъм, празнословие и липса на здрав разум, а това от неговата гледна точка са най-големите недостатъци. Телецът трудно взима решение за прекратяване на отношенията, но вече взето решение обикновено не подлежи на преразглеждане и обжалване.

• Близнаци.
Близнаците са много общителни и на пръв поглед би трябвало да завързват нови познанства много лесно и непринудено. Навсякъде, където се появи представител на този знак, се възцарява атмосфера на лек флирт, но все пак техният коз са приятелските купони. Там те много лесно завладяват вниманието на всички и се изявяват в целия си блясък. Близнакът е влюбчив, но трудно някой може да разбие сърцето му, понеже рядко някой съумява да обсеби всичките му чувства и мисли до такава степен, че да има пълна власт над него.

Близнакът получава голямо удоволствие, проверявайки здравината на отношенията. Той не може да се успокои, докато не си изясни кои точно прегрешения е готова да му прости неговата избраница, а след това да я накара да се примири и с онези, които тя не иска да приеме. Но каквито и трудности и проблеми да създават в една връзка, Близнаците принадлежат към онези мъже, които жените помнят дълго. Те умеят да се представят в най-добрата си светлина и често се възползват от това. Обикновено жените се разделят с Близнаците „като приятели” и дори след като са наясно, че отношенията им нямат и не могат да имат бъдеще, от време на време си правят любовни срещи.

• Рак
Раците обичат да общуват, интересуват се от живота на другите хора и мечтаят да имат много приятели, но са малко стеснителни и затова завързват нови познанства само ако обстоятелствата са благоприятни. Те охотно посещават специализираните сайтове за запознанства, тъй като искат да са сигурни в намерението на жената за сериозни отношения. Могат да прибегнат и до помощта на приятели или да проявят завидна изобретателност, когато искат да получат някаква информация за жената, от която се интересуват. Представителите на този знак твърде много ценят мира и спокойствието, за да подложат на изпитание търпението на своята избраница с капризи, претенции и кавги, но пък няма да пропуснат възможността да я зарадват с комплимент или мил подарък.

Още от момента на запознанството Раците се настройват за сериозни отношения, но дълбоко в душата си се страхуват да не бъдат излъгани, затова понякога си подготвят път за отстъпление, резервни площадки за излитане и всякакви допълнителни съоръжения. Избраницата на Рака ще се наложи да се примири, че той си има тайни - те могат да бъдат абсолютно безобидни, но в никакъв случай не бива да бъдат разкривани. Понеже Раците са по свой начин инертни и не обичат да вземат решения, често пъти жената съумява да продължи отношенията си с Рака дори след като тръпката му е преминала. Той няма да се съпротивлява на обстоятелствата, ако вижда, че нещата вървят към раздяла, тъй като да се примири с неизбежното е по-лесно, отколкото да се бори с него.

• Лъв
Лъвовете не обичат да проявяват инициатива при запознанство, но понякога снизходително създават благоприятни обстоятелства и позволяват на жената да направи първата крачка. Вниманието на Лъва може да спечели само привлекателна, умна жена, с изключителни делови качества, преуспяла в своята област. За представителите на тази зодия идеалната спътница в живота е жена, в която тайно и безнадеждно са влюбени всички негови приятели и на която останалите жени явно завиждат. С една дума, тя трябва да бъде звезда. Но звезда, която е съгласна да живее в сянката на негово царско величество.

Лъвът винаги си мисли, че е лидер в отношенията, но всъщност отговорността за тяхното развитие обикновено ляга върху плещите на неговата избраница. Неговата тайна мечта е да получава всичко като в замяна разрешава на жената да стои до него, но обикновено все пак Лъвовете се съгласяват да направят известни отстъпки. Лъвът уважава в жената до него такива „мъжки” черти на характера като силна воля, целеустременост и упоритост, но за нищо на света няма да й позволи да ги използва срещу него. С хитро манипулиране тя може и да постигне нещо, но опитите за явен натиск неизбежно ще доведат до скъсване. Лъвовете рядко дават втори шанс, но ако все пак вие сте успели да го получите, бъдете нащрек и не забравяйте, че представителите на този зодиакален знак са по своему отмъстителни.

• Дева
Девите обикновено се влюбват в тези, с които се познават от сто години и като правило са добре осведомени за всички качества и недостатъци на своята избраница. Палавата стрела на Купидон обаче практически няма шанс да порази сърцето на представителите на този знак, ако те самите не поискат това. По тази причина Девите рядко страдат от любовно разочарование, но ако все пак се случи, за тях това е световна катастрофа. Дори и най-влюбените Деви не изгубват способността си да мислят трезво, да държат ситуацията под контрол и да осмислят всичко, което се случва. Точно затова едно фиаско в любовта ги кара да се съмняват в своите интелектуални способности, да преразглеждат основно възгледите си за света и да търсят нови житейски ориентири

Девите високо ценят надеждността, те не се плашат от предсказуемост, рутина и скука. В отношенията си с представителите на този знак жената няма да намери бурни страсти и силни емоции, но може да се наслаждава на комфортна и приятна атмосфера у дома. Дори да се обявява за равноправие и демокрация, мъжът – Дева е лидерът в отношенията, просто защото има най-добрите съюзници - непоколебима увереност в собствената си правота и умение да привежда неопровержими аргументи в защита на своята гледна точка.

• Везни
В началния етап на връзката на мъжете - Везни рядко се налага да се замислят за това, как да се запознаят с жената, която им харесва, тъй като в това отношение те имат голям късмет и обстоятелствата винаги са благоприятни за тях. Тази помощ от звездите обаче може да има печални последствия за тях. Когато се сблъскат с първите трудности, Везните изпадат в паника и се объркват. Именно затова най-продължителни връзки те имат обикновено с активни и енергични жени, които са способни да вземат решения и да поемат отговорност в критични обстоятелства. За съжаление обаче, когато жената стане прекалено активна, Везните променят отношението си към нея, но не в позитивна посока.

Идеална любовна връзка Везните могат да изградят само в много благоприятни обстоятелства. Разбира се, тези обстоятелства могат да бъдат „сътворени” от жените, но ще бъде по-добре, ако мъжът не се досеща за това или поне се прави, че не се досеща. Дори най-нежното и силно чувство може да бъде разрушено, ако жената подтиква своя избраник да вземе решение, което е изгодно само на нея, опитва се да го възпитава или му помага да се бори с недостатъците си. Везните трудно взимат решение за прекратяване на връзката, но го реализират с цялата си дипломатичност, дори ако в същото време са наранени и дълбоко в душата си страдат.

• Скорпион
Скорпионите започват любовни отношения леко, дори и когато изобщо не са влюбени. За тях връзката с жена е приятна и неразделна част от живота, а също така и неизчерпаем източник на трудности, от който Скорпионът черпи своеобразно удоволствие. Не може да събуди интереса му жена, която няма неразрешими проблеми. Затова пък една търсеща натура с противоречиви желания ще плени Скорпиона без никакво усилие. Мъжете от този зодиакален знак несъзнателно избират да започнат връзка „без бъдеще”, опасни пътища и рисковани приключения, като не спират да убеждават себе си и околните, че се стремят към стабилност, сигурност и здрав тил.

Уморени от безкрайните двубои, Скорпионите търсят утеха в обятията на тихата мечтателка, трепетната и невзискателна фея, готова на всичко в името на своя повелител. Но тези безоблачни отношения много бързо им омръзват и те отново тръгват натам, където не всичко е толкова просто. Скорпионът може да бъде верен само на тази жена, която умее да бъде различна, да се съобразява с неговото настроение и да прави жертви в името на неговото щастие.

• Стрелец
Стрелците са запознават с удоволствие на всевъзможни места: спортни мероприятия, купони и празници – там, където има весели и жизнерадостни хора, които не се тревожат от световните проблеми. Те избягват трудностите и са готови да го признаят още в началото, няма да крият и това, че са настроени лекомислено и намеренията им не са твърде сериозни. Стрелецът сам не забелязва кога се влюбва: всичко му се струва напълно естествено и той никога не се тревожи, че ще изгуби свободата си. Представителите на този знак обаче не познават добре хората и често се доверяват твърде много на първото си впечатление. Ето защо те могат лесно да станат жертва на пресметливи и хладнокръвни особи, които не се спират пред нищо, за да постигнат целите си.

Стрелецът винаги смята, че любовните отношения трябва да носят радост. И винаги успява да получи от тях удоволствие, дори когато житейските обстоятелства изобщо не предразполагат за това. Той не са страхува от битовите трудности, разликата в общественото положение, възгледите и възпитанието. Но никога няма да прости лъжата, лицемерието и недостойното поведение на жената. Да си върнат Стрелеца, взел решение да си тръгне, могат само тези жени, които съжаляват за случилото си и се разкайват искрено. Опитите за хитруване и преструвките в тази ситуация не водят до нищо добро.

• Козирог.
Козирозите не вярват в любовта от пръв поглед и смятат, че стабилните отношения са възможни само между хора със сходни цели и възгледи, както и принадлежащи към един и същ социален слой. Те предпочитат да завързват познанства в своя кръг - там, където учат, работят, в компании, обединени от общи увлечения или на мероприятия, където се събират съмишленици. Отношенията, започнали по подобен начин, имат доста плюсове, но Козирогът все пак усеща, че в тях нещо не му достига. Почти всеки един представител на тази зодия поне веднъж в живота си става жертва на неочаквано пламнала любов, презираща всякакви рамки, традиции и бариери. Тези отношения са сложно изпитание, тъй като те карат Козирога да се откаже от собствените си навици, да забрави за стабилността, предсказуемостта и увереността в утрешния ден. И все пак борбата за "здрав тил" е неизбежна.

Козирогът никога няма да се довери на жената, докато не се убеди, че тя е стабилна, постоянна в своите чувства, че е способна да стане добра съпруга и майка. Представителите на този знак се отнасят сериозно към живота си и не смятат да рискуват, дори когато са преизпълнени със страст. Ако се разочароват в своята избраница, те няма да прекратят незабавно отношенията си, щадейки чувствата на жената, но ще доведат нещата до един логичен завършек, без да оставят шанс за връщане на изгубеното.

• Водолей
Водолеят е разглезен от вниманието на жените и обикновено избира тази, която е най-привлекателна и която проявява най-голям интерес към него, а с останалите запазва приятелски отношения. Мъжете, родени под този знак, обикновено позволяват на жените да ги обичат, запазвайки при това вътрешната си свобода и малко дистанцирано отношение към случващото се. Водолеят не подлага на проверка търпението на избраницата си със своите капризи - той просто й съобщава своите желания и очаква тя да ги изпълни незабавно. Между другото, в отношенията си с него жената не се чувства ощетена, напротив, в нея се поражда усещане за съпричастност към нещо велико, неразгадано, свръхестествено. Точно жените и приятелките на Водолеите се чувстват като прекрасни дами и почитани принцеси, дори ако животът им е труден и пълен с грижи и малко радости.

Водолеите не са хладнокръвни манипулатори. Те се влюбват, изгубват ума си и в повечето случаи любовта за тях е източник на творческо вдъхновение, а не причина за отказване от старите, обичайни и комфортни отношения и започване на нови и непредсказуеми. Водолеите бързо и решително късат уморителните отношения и също толкова мълниеносно ги възстановяват. Водолеят често си тръгва и после се връща, и доста бързо усвоява виртуозното лепене на пукнатата чаша. Ето защо жените, които са склонни да прощават и да забравят, които умеят да си взимат поуки от своя житейски опит, могат да бъдат щастливи с Водолея, безкомпромисните и неспособните на отстъпки, предпочитат да не си спомнят за връзката си с него.

• Риби
Мъжът - Риби е винаги влюбен, въпреки че неговата избраница може дори да не подозира за това. Той проявява чувствата си по такъв начин, че жената трудно може да се досети за проявения към нея интерес. Рано или късно женската интуиция й помага и благодарение на нея в трепетното женско сърце се зараждат особени чувства към загадъчния и необикновено обаятелен субект. Мъжът – Риби е обичан винаги, но рядко забелязва това: често пъти той съвсем искрено смята, че жената се грижи за него от чист алтруизъм, без да има нещо предвид, правейки недвусмислени признания.

Любовните отношения с Риби са изпълнени с намеци и недомлъвки, с мъгла, която той не бърза да разсее и безкористни грижи един за друг. Рибите ценят романтичните срещи, красивите жестове и умеят да намерят ключ към женското сърце. Но именно те са склонни да прехвърлят върху плещите на своята избраница решението на всекидневните проблеми, а те се задълбочават в търсене на отговорите на глобалните въпроси в света. Опитът на жената да промени ситуацията и да застави мъжа да поеме отговорността за живота на семейството, може да доведе до влошаване и разрив в отношенията. Но понякога именно в такава ситуация Рибите проявяват удивителна изобретателност и намират изход, който устройва и двете страни.

източник:тук

Лице


Ех,лице,лице-със тръпчинки две
ти си маската ми весела игрива,
ти и в бръчките на челото ми,поле
страха,болката,тъгата си ми скрило.

Ти си картата на спомените крива,
и защита си ми срещу злобата човешка,
ти платно си ми на усмивката игрива
и убежище потайно на мойте грешки.

Бавничко ти сбръчкваш се,старееш,
ала все тъй ми служиш чинно,вярно.
Но също знам,че грейваш и младееш,
отсреща видиш ли усмивка лъчезарна!

автор:Савлена-2.11.2009г.
провокирано/на место коментар/ от статията "Лице"на Блага

ЗА КОТКИТЕ, КУЧЕТАТА и още нещо...


Почти всеки от нас в детството си е мечтал да има котка или куче. Останало нереализирано, това желание би могло да се охлади или незабелязано да се удовлетвори по друг начин. Сега ние отново чуваме от своите деца подобно желание и си мислим: какво да правим? Ясно е, че ако подарим на детето котенце, то ние ще трябва да се грижим за него. Но ако не искате да поемате ново задължение, може да минете и без тази грижа, без да завъждате в дома си животни.

Астрологически котката е свързана с Луната, светило, раждащо в хората желание да имат спокоен живот, да имат дом, семейство, а и според народната традиция котката се смята за талисман на уютния дом. Луната ни дарява душевна мекота, нежност, грижовност, пробужда майчинските ни чувства. И деца, и възрастни, като правило си мечтаят за котка, когато в живота им не всичко, свързано с темите на Луната - дом, семеен живот, отношенията с майката, е в ред.

Ако желанието да си има котенце не напуска детето, значи просто на детето не му достига нашата грижа или то не чувства, че домът, в който живее, е наистина неговият дом. При възрастните често пъти желанието да си вземат котка се появява след развод или когато отношенията в семейството са опънати. Случва се, че човек мечтае да създаде семейство, търси своята половинка и изобщо не може да я намери или е изправен пред избор - дали да се съгласи и да приеме предложението за брак или не. И в същото време много често в съзнанието му възниква мисълта за котка. Ако човек създава семейство, в което всичко му е по сърце, то страстта за котка вече няма да го вълнува така, както по времето, когато е бил сам. Отношението към това животно си остава предишното, но онова желание "искам котка" отслабва или изобщо изчезва.

Присъствието на котката до човека намалява тревогата, която човек изпитва поради своята самота или семейни проблеми. Това лунно създание - котката като че ли заменя на човека семейството, успокоява, умиротворява, укрепва невидимия тил - душата на самия човек.

Котката, това нощно същество се управлява от Луната, а кучето - от Слънцето. Слънцето е свързано с творческата личност на човека, и кучетата се привързват към личността, към стопанина си. Луната само отразява слънчевата светлина, както домът отразява характера на стопанина и котката се привързва към отражението - към дома. Тези, които мечтаят за куче, искат слънчева независимост и власт, искат да бъдат творци, център на света, в който живеят.

Ако вашето дете си мечтае за кученце, създайте му условия за творчество, запишете го в кръжок, в школа, където да го научат да прави нещо с ръцете си. Детето, което си мечтае за кученце, иска да бъде забелязвано, на него просто му е необходимо да развива талантите си, за да може да изненадва и да радва околните.
Ако зрял човек си мечтае за куче, значи му е време да разнообрази живота си. Слънцето е източник на творческо вдъхновение и желанието да си вземеш куче възниква, когато всичко в живота ни е станало прекалено банално, делнично, когато от всекидневните грижи не ти остават нито сили, нито време за някакво творчество.

Потребността да имаш котка или куче винаги носи подсъзнателен характер и сигнализира за това, че е необходимо да се сложи в ред семейния живот или да се разнообрази живота, заемайки се с интересна работа. Животните - котки, кучета и всички други ни помагат в нашето развитие, дори само с това, че ни напомнят за непосредствеността. Ние ще помогнем развитието на своята душа, ако до нас са нашите по-малки братя, но още по-полезно е да възприемем това желание като сигнал, че е време да променим живота си - да станем по-ласкави, по-грижовни и по-творчески личности.

източник:тук

ПОПЪТЕН ВЯТЪР


Самотна тъжна гара,пуст перон,
мълчиме двама в сумрачния вагон,
задушно тихо е,дими цигара,
продрънкваш леко на своята китара.

Май трябва да си кажем стоп
на сърцата ни безумния галоп?
Ти тръгваш надалеч,аз оставам,
не мога и не искам на таз цена
да те притежавам.

Път,учение,кариера,музика ,мечти
туй всичко ми е първо!-прошепна ти
А аз какво съм?-едвам се сдържам.
Стисвам зъби и сълзите си удържам.

Минаха години в живот самотен
ти бе вече европеец с титла и престиж,
аз все тука си останах-на перона/остров/
доживотен,
в очакване на теб,усмивката и твоята китара
пред мен да се явиш.

И стана чудо,веднъж се ти прибра,
заби сърцето лудо,устата онемя.
Обади се,излязохме,но вече трима-
аз клетвата погазих и рожба вече имах!

Играхте с него весело и дълго,
песничка му пя и гъделичка го.
Улавях в очите ти въпроса смътен-
не,не е той твой/образ и подобие/
мой си е-скъп дар от вятъра попътен!


автор:Савлена
2009г.

СЛЪНЧОГЛЕД


Някога преди н-на брой години,
момченцето ми мило цвете подари ми
подаде ми го със ръчицата си бледа ,
ала сбъркало го бе със слънчогледа.

И не ,че в него няма красота и стил
но той за себе си друго бе открил.
Каза ми житейски мъдро:
-”Мамо, виж!Усмихнал се е,като жив!”
-„Но сине,до преди миг той бе жив,
а сега е само стрък откъснат и красив...”

А той упорит, отвърна ми твърдо:
-„Да,мамо, стрък е само той,но е щастлив!”
-„Защо?”-попитах аз
-„Защото от слънчовата обич е бил огряван,
и от небесната водичка е бил напояван !”

Простичко, по детски тъй синчето ми отсъди
над въпросите житейски и човешките присъди.


автор:Савлена
2009г.

РАЗМЯНАТА или ЦЕНАТА


Поводът да напиша тази статия е едно предаване по един български тв канал-„Размяна на съпруги”.Идеята на това предаване е експериментална размяна на половинките в две семейства за седмица време.До тук нищо лошо и нередно,освен май комерсиалния характер на тв идеята,гонещ висок рейтинг от скандалите и зрелищата в нашето бг битие и ежедневие.Идеята в този експеримент е чрез тази размяна на партньорите,всеки да види грешките в поведението си и комай да извлече поука ,да намери верния път към другия . Просто нямам думи,а и намерение в момента да описвам грозотата,обидите и болката ,бликаща и заливаща зрителя от /не/човешкото поведение и речник в последното им предаване/1.11.2009г/. Както и да е,спирам с анализа на тази телевизионерска хрумка.Просто искам да споделя с вас напиращите в мен въпроси:
Защо ,ние като нация,стигнахме до тук-от телевизионния екран да ни показват колко сме оскотели и озверели?Защо се скъса нишката между сърцата и душите ни,като партньори-„в добро и в зло, докато смъртта ни раздели”?Къде изгубихме пътя и вярната посока към доброто и сговорно,сплотено и единно българско семейство?И защо трябва чрез екрана цял един народ да ни гледа униженията и болката от проблемите,да прави дисекция на чувствата ни и мотивите за постъпките ни?Ами децата ни?Те какви са-зрители,участници или жертвите на тази евтина показност?
В крайна сметка нали именно те-децата са попивателната на нашите грешки и огледалното им отражение в бъдещето...Нека се замислим поне за миг,миг преди да стоварим вулкана от тежките думи и обиди , с какво „наследство” ги даряваме.Нека се замислим и за цената на това „наследство”.