Buddha bar (Arno Elias) - Guide me

"Български Народни Песни" -Братя Миладинови

През 1861 г. в Загреб, братята Миладинови от Струга, издават сборника "Български Народни Песни" .Още в началото на книгата изказват своята благодарност за публикуването на "българските песни", събирани от южните "славяни Българи".
Това което е интересно за нас е, че в песните събирани на територията на Македония ,никъде не се споменават македонци, а се споменават българи, и при това в песни събирани в Прилепско, Охридско, Стружко, Костурско и др.

Източник: http://vistinata.blogspot.com/
Превод:Савлена

ЦЕЛУВКАТА








Днес бил официалният празник на целувката.Ето ви един хороскопски прочит на умението на мъжа да се целува според зодията си.Дали е верен-вие преценете сами!

Овен (Дръзкият)
Ако на представителите на Овена нещо им е в повече, то това е енергията им и когато целуват, тази сила се усеща. Приближат ли устните на другия, дори не молят за разрешение. Просто го правят, макар и да рискуват да бъдат отблъснати. Но това ни най-малко не ги интересува, защото са много дръзки и настъпателни. Предразсъдъците ги блокират.
Огнен зодиакален знак, пламенни любовници, с изгарящи целувки. Целта им е явна още от момента на първата целувка. Царе са да изберат най-удобното място и момент за интимен жест. От устните бързо слизат към шията и продължават със страстните си бързи целувки по цялото тяло на партньора. Въпреки това, макар и да обсипват с целувки любовниците си, те са твърде непретенциозни към начина, по който ще им се отговори. Дават всичко от себе си, без да очакват прекалено. Ако си срамежлив/а, Овенът не е перфектният ти партньор, поне що се отнася до целуването. Целувките им не са тези на мечтания принц или на омагьосаната принцеса. Но несъмнено са най-големите целувчии на зодиака, с изгарящи от страст устни.

Телец (Егоцентрикът)
Мислят за себе си повече, отколкото е редно. Не спират да се грижат за собственото си удоволствие. Освен това, творческото начало не е най-отличителният им белег. Телецът се нуждае от вдъхновение и яка доза предварителни познания.
Но и те, като останалите, имат добрата си черта. Наслаждават се на всяка целувка така, като че ли е последната в живота им. Не спират, докато не постигнат удоволствие. В това отношение Телецът е истински професионалист, на когото му харесва да изпипва нещата много, ама много добре. Търпеливи до безкрайност, представителите на Телеца винаги се надяват, че целувките и сексуалните им връзки ще бъдат възможно най-задоволителни. Така че, ако не си падаш по бързите дела и ти харесва бавното "изработване" на нещата, там някъде те очаква твоят Телец.

Близнаци (Нетърпеливият)
Това, че за Близнаци понятията вярност и сериозност са отживелица, не бива да изненадва никого. Но въпреки това, на този знак всичко може да му бъде простено просто защото целува прекрасно. Най-лошото е, че и той е наясно, че притежава тази природна дарба.
Обожава да се целува и го прави много забавно. Понякога обаче собственото му нетърпение е пречка за постигне на желания успех. Прекалено се вманиачава в търсене на различни позиции и съчиняване на нови техники. Това не му позволява да се отпусне достатъчно и партньорът му го забелязва. Долавя го, защото тогава Близнаци не целува достатъчно нежно и любовно.
Тишината го безпокои и няма нищо странно по средата на целувката да направи някакъв коментар. Тази изявена склонност към експериментиране може да го превърне в същинско "смукало". Затова, ако държите любовникът ви да бъде Близнаци, вече знаете с какво ще се сблъскате. Но успеете ли да се преборите да бъде по-естествен и да не се напряга толкова, целувката може да бъде за милиони.

Рак (Инфантилният)
Стеснителни и нежни. Понякога дори вдетинени. Ракът не е най-подходящият партньор, ако търсиш необузданата страст, но със сигурност може да се превърне в любимата ти играчка, която толкова много мечтаеш да прегръщаш всяка нощ. Мъжете и жените Рак целуват дълбоко и продължително. Може да се случи и да те стреснат. Да те накарат да си помислиш, че никога няма да те оставят на мира, че ще умрат, ако ги оставиш.
Ако става дума за личен избор, Ракът несъмнено би си избрал за партньор друг Рак. Искат да бъдат с някой, който да ги целува така, както те самите го правят: бавно, отмерено и професионално. Много пъти двойките Рак са оставали в историята с безкрайните си целувки. Ако си от тези, които мечтаят за класически сцени от киното, намери си един Рак, за да постигнеш най-дългата от целувките.

Лъв (Творецът)
Лъвът поражда у партньора си емоции и възбуда. Преди срещата си с Лъв партньорите му се питат какво ли ще се случи. Представителите на тази зодия са заредени с творчески хрумвания и страст. Така че, за да им влезеш под кожата, трябва да си на тяхното ниво.
Лъвът, както и царят на животните, те целува и поглъща едновременно. Жените Лъв са по-романтични, но това не им пречи да се целуват без умора. Понякога нямат насита.
Искаш ли обаче да откриеш пълноценната целувка на Лъва, трябва да сте стабилна двойка. Лъвът трябва да обича, но и да се чувства обичан. Защото при краткотрайна връзка този знак почти не мисли за другия човек и директно преследва целта си. В този случай целувката за него е само нещо второстепенно.

Дева (Спокойният)
Малко по малко, бавно. Дева никога не бива да бъде насилван, защото му е необходимо спокойно да приеме нещата. Имай предвид, че ако много си мечтаеш да те целува Дева, ти ще трябва да отмерваш ритъма. За представителя на този зодиакален знак е характерен страхът да не го отхвърлят.
След като нещата потръгнат гладко, целувките му могат да се разгорещят невероятно. Разбира се, за да се стигне до това, е необходимо между партньорите да е налице абсолютно взаимно доверие. Заради опасенията си Девата винаги вдига летвата много нависоко. Докато не се приключи и не се увери, че се е получило добре, няма да се отпусне.
Желаеш ли да го покориш, най-важното е да не се отчайваш. Ако Дева се почувства удобно, ще ти демонстрира, че е един от най-добрите любовници на зодиака. Такъв е знакът Дева, не си дава зор, но и не спира.

Везни (Шефът)
Любовниците на Везни винаги му поставят отлична оценка. Тъй като взима много присърце партньорите си, ги целува така, както те желаят. Везни се характеризира с това, че иска да угоди на цял свят, което се отнася и за интимния живот в двойката. Целува по поръчка.
Пригажда се към всеки човек. В действителност разполага с каталог от целувки: филмови, мимолетни, точни, дълбоки, сладки, необуздани...
Внимавайте да не се самозабравите в прегръдките му. Везни е такъв ласкател, че може да те целува само от желание да не се почувстваш пренебрегнат. Или пък да спре да те целу- ва, ако това може да нарани другиго. В крайна сметка, ако искаш да остане с теб, не се изкушавай да му разкриеш коя от целувките в менюто му ти харесва повече.

Скорпион (Вампирът)
Внимавай със силата на този знак. На моменти Скорпионът страда от засилено самолюбие и чувство за притежание. Целувките му са пламенни и страстни. Поведението му е амбициозно и доминиращо.
Силата му е в разнообразието. Целувките му са от романтично спокойни до експлозивно еротични. Устата, шията, тила... за всяко място от тялото намира подходяща ласка. Но се пази да не ти остави белези. На Скорпиона му харесва да маркира територията си.
Преди всичко обаче Скорпион е зодиакален знак, който провокира силно сексуално желание. И знае това. Така че, ако ти е партньор, спомни си за това предупреждение и се подготви за сражение. Скорпионът обожава битките.

Стрелец (Бързият)
Авантюрист, творец и страстен. Какво още може да се желае? Стрелецът е отворен за всяко предложение, което му се направи. Дори и на неприличното.
Любимите му целувки са кратките и спонтанните. Понеже съсредоточаването не е най-ценното му качество, дългите целувки го дезориентират. Но устата не е любимото му място. Като изявени неконформисти, винаги протестират срещу традициите.
Не бива да ги гледат. Не трябва да ги наблюдават. Ако това се случи, се чувстват неудобно. Затова, за да вкусиш истинските целувки на един Стрелец, най-добре ще е да бъде на усамотено място. В интимна обстановка ще се опознаете и ще изпитате пълното удоволствие.


Козирог (Покорителят)
Козирогът може да накара да се влюбят в него. Обожава да покорява и в повечето случаи го постига. Но не чрез целувките си. Хладният му разум не му позволява да се превърне в култ за партньора си само на основание на целуването.
Единствено при установена стабилна връзка Козирогът се отпуска и целувките му остават на втори план. В случай че връзката ви с него е само мимолетна, той ще се постарае да ви демонстрира страстта си. Началното въздействие е увличащо, обаче краткотрайно.
Ако това те задоволява и искаш твоят Козирог да се представя винаги както първия път, постарай се постоянно да го изненадваш с нещо ново, рутината му действа обезкуражаващо. От опит ще разбереш, че силните преживявания го възбуждат, а само тогава целувката на Козирога ще ти достави удоволствие.

Водолей (Неверникът)
Целува добре, влага творчество и страст... Тогава, какво не е наред? Водолеят обича да прелита от цвят на цвят. И не се притеснява да си го признае. Счита, че да се опита от всичко по малко, му е от полза. Дори има смелостта да твърди, че го прави за доброто на любовниците си, за да осъзнаят "основателната" целувка.
За Козирога леките целувки по устните са чиста проба засвидетелстване на приятелство. Затова не рядко можем да го видим да целува някой представител на своя пол, без това да се тълкува като проява на хомосексуалност. Фактът, че не отдава почти никакво внимание на обикновените целувки, означава, че не му действат нито възбуждащо, нито провокиращо. Необходим му е друг терен, други части на тялото, които да го заинтригуват повече.
А дали са сметкаджии? Да, способни са да си гледат часовника дори докато целуват. Времето за тях е злато и затова не отдават на целувката подобаващата й важност. Така че, ако настояваш да го задържиш до себе си, или и ти си Водолей, или си много смел човек.


Риби (Разглезеният)
Неуверен. Не се разкрива напълно. Такъв е представителят на Риби не само в живота, но и когато целува. Ако искаш наистина да ти се отдаде, трябва ясно да му покажеш как да го постигне. Той ще бъде този, който ще се приспособи към твоя начин на целуване. По принцип, не му се нрави да се натрапва, така че и в интимен план няма да го стори.
След като веднъж вече се устреми, се разтапя от сладост и романтичност. Дълги и дълбоки целувки, понякога дори прекалено любвеобилни и разглезващи. Когато желае някого, иска да го целува и да бъде целуван непрекъснато. За вдъхновение му служат класическите примери от сантиментално-романтичното кино, на чиито герои ревностно подражават.
За Рибите целувката не е само израз на любов. Тя е и вид възнаграждение. Но само една на брой не ги задоволява. Те искат да се наслаждават на сексуалното си преживяване прогресивно и отмерено. Което, естествено, в крайна сметка изморява. Затова, ако партньорът ти е зодия Риби, спазвай дистанцията или няма да можеш да се отървеш от прегръдките му.

Източник: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=27489&pid=236598&st=0&#entry236598

В цъфналата ръж- Р.Бърнс

Дани Милев - Джени(В цъфналата ръж)



Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някога целувал някой
в цъфналата ръж?

Перо На Разказвач

слайд по стихотворение на Дела Раи и Ясен Ведрин

Давид Овадия - Защото Те Обичам



Защото те обичам,
затуй си ти красива
и другите те гледат
със поглед възхитен.
Защото те обичам,
затуй оставаш млада,
без бръчки под очите,
без косъм посребрен.

Защото те обичам,
затуй си ти красива!
Но не бъди надменна
и хитра не бъди!
Умре ли любовта ми,
презре ли те сърцето,
за миг ще остарееш
и погрознееш ти!

АЗ ВЯРВАМ В МЪЛЧАЛИВАТА ЛЮБОВ - ДАВИД ОВАДИЯ



Без думи, без красиви обещания,
без упреци, без молещи уста,
аз вярвам само в нямото страдане,
в сподавения порив на кръвта.

Очи, в които погледа не гасне,
докосването нежно на ръце
от клетви, от несдържан плач по ясно
говорят на човешкото сърце.

Тя всичките прегради побеждава!
Тя - вечен огън и нестихващ зов!
Как нея ще отминеш, ще забравиш?
Аз вярвам в мълчаливата любов.

Изричане...

стихове - Инди,By ALIMS {} music-Mehdi "Heavens Rain"

Молитва за България

Писмо, написано през 2070 година

Дано децата и внуците ни никога не прочетат това писмо,дано никога не стане нужда да се напише,дано!

Към Себе Си - Дамян Дамянов

Усмихвай се!

Слайд по стих на Ясен Ведрин.

Многоликата Богиня

Слайд по едноименното стихотворение на Р.Капинчева.

Робърт Бърнс/ Девойката която ми постла легло/



По пътя ме настигна мрак,
планински вятър, силен мраз.
Замрежи всичко ситен сняг
и без подслон останах аз.

За щастие във моя смут
една девойка ме видя
и мило в своя дом приют
за през ноща ми даде тя.

Дълбоко и благодарих,
учтиво преклоних чело-
учтиво и се поклоних
с молба да ми даде легло.

Тя с тънко ленено платно
легло във къта ми постла,
наля ми в каната вино
и “лека нощ” ми пожела.

Когато до самия праг
със свещ в ръката тя дойде,
девойката замолих пак
възглавница да ми даде.

С възглавницата във ръка
се върна тя при мен за вчас.
Със таз възглавница-така
я взех в прегръдките си аз.

Тя трепна в моите ръце
и каза, като в мен се сви:
“О, ако има в теб сърце,
моминството ми остави.”

Тя бе с коси от мек атлаз
и бяло като крин чело.
С ухайни устни беше таз,
която ми постла легло.

Бе хладен нежния и крак
и кръгла малката и гръд:
две малки, бели преспи сняг,
навявани в тоя таен кът.

Целувах милото лице,
косите и от мек атлаз.
И тъй, с момичето в ръце,
във сън дълбок потънах аз.

И пред разсъмване почти,
за път когато бях готов:
“О, ти, опропасти ме ти"-
ми каза моята любов.

Целунах скъпото лице,
очите, пълни със тъгa,
и казах:"Тия две ръце
ще ми постилат отсега.”

Тогаз тя взе една игла
и дълго ши през тоя ден.
Сама до хладните стъкла
тя риза шиеше за мен.

Години има оттогаз,
бледнее бялото чело.
Но все по-скъпа ми е таз,
която ми постла легло.

Няма такава красота - Бургаски регион

Бели Нощи

Стих - Антоан Антонов,By AlimS

Морска мечта

Стихове - Милена Йорданова,By AlimS...ах морето...

Докоснах те...

Стихове - Милена Йорданова,By AlimS,music-Almost A Whisper ... for U angel

Желание

Стихове - Милена Йорданова,by AlimS,music-Soul Ballet - Exotique (because I want U)

На дъното на океана

С този клип ви предлагам да се гмурнем дълбоко в сините води на океана под звуците на Клод Дебюси "CLAIR DE LUNE".

Patagonia - Deep forest - Forest Hymn

Известен още като „Краят на света”, този регион носи името на местните жители – патагонците, наречени така от Магелан, тъй като увивали ходилата си с големи парчета кожа от диви животни. Патагония започва на юг от реката Колорадо и се състои от провинциите Neuquen, Rio Negro, Chubut, Santa Cruz и Tierra del Fuego. Това е един негостоприемен район с много ниска гъстота на населението – по-малко от един жител на квадратен километър. Първите заселници тук са били патагонците, техуелчите, мапучите и племената Она. По време на колонизацията, много пътешественици и имигранти населили отначало крайбрежието, а след това, в търсене на още плодородни земи, постепенно навлезли в пампасите, където основават ферми в земите, завзети от местните жители. Тези ферми можели да се разширяват едва ли не до хоризонта. Хората се придвижвали с каруци, пътувайки дълго време. Във фермите работели „гаучосите” – хора, водещи спокоен и миролюбив живот.



източник:
http://www.verticalworld.net/

Era - infinity ocean

В света на ОРХИДЕИТЕ

Знаете ли, че :

-В тропиците орхидеите са толкова обикновено и често срещано явление, колкото в Европа са бурените. Преди да станат цветя за украса, те са смятани за лековити растения. Лечителите в Азия и Елада ги предписват срещу безплодие, защото формата на грудките им напомня на тестиси (orchis на гръцки значи “тестис”). Гръцкият учен Диоскорид препоръчва на бъдещите родители да сготвят грудките на орхидеята така, както се приготвя лук. За да има син, мъжът трябва да яде най-големите, за момиче жената - най-малките.

-Има орхидеи, които освен с несравнимата си красота, могат да радват и с несравним аромат. Ето няколко вида, които ще ароматизират дома ви:

Канела - различните видове одонтоглосум.
Лимон - енциклиа цитрина.
Краставица - саркоподиум лобии.
Жасмин, момина сълза - дендробиум примулинум, дендробиум палпебре, епидендрум криниферум, епидендрум фрагранс, епидендрум паникулатум.
Люляк - зигопеталум маккаи.
Мед - одонтоглосум бланде, катлеа моссие.
Кокосов орех - максилариа тенуифолиа.
Ванилия - ванилиа фрагранс, ванда суавис.
Теменужка - сендробиум аинсвортии.


-Орхидеите са второто по големина семейство в колекцията на Софийската ботаническа градина. Колекцията съдържа 210 вида. Когато цъфтят, те поразяват с разнообразие, форми и благоухания. Уникалната орхидея от вида Малипоенска венерина пантофка цъфти именно там. Наричана от китайците нефритена орхидея, тя е описана в науката през 1984 година по хербарен образец от далечната 1947 година. Едва през 1984-а е намерена в естествената си среда отново. Среща се в труднодостъпните райони на Китай и най-северните райони на Виетнам, като обитава стръмни скалисти и варовити склонове от 570 до 1600 метра надморска височина. Нашият екземпляр е получен от кралските ботанически градини Кю, Великобритания по програмата „Редки орхидеи” през 1991 г. и е от първия посев от този вид, направен от човек.

източник:
http://luxurybg.eu/

Приятелят е....

Научих

Сбъдни мечтите!

Най-хубавият ден


По мъдри мисли на майка Тереза
музика-Richard Clayderman

Stavros Livykos- Skase (high quality video klip)

САМО ЗА ЖЕНИ!!!!!!!!!!/ех,най-на края има нещичко и за вас,мъже!/















Офра Хаза

Ofra Haza (Офра Хаза) е родом от Израел, с йеменско потекло. Още на 19 години Haza се превръща в първата израелска поп-дива и е описвана като „източната Madonna”.
През 1983г. е първия й международен дебют на фестивала Евровизия, където представя страната си с песента Chai.
Завършва втора, на много малка разлика от победителя.
Най-голямо световно признание получава през 1988г. със сингъла Im Nin' Alu, от албума Shaday, който получава награда за най-добър международен албум на годината. През годините, песните му са преиздавани и ремиксирани многократно от различни изпълнители. Въпреки че песента Im Nin' Alu едва се закача в британския Топ 40, тя покорява класациите в Европа и САЩ. В Германия се задържа на върха невероятните девет седмици. Последвалите сингли Galbi, Daw Da Hiya и Mata Hari също постигат успех, но той не може да се сравни с този на Im Nin' Alu.
Haza получава одобрението на критиците за последвалите албуми Desert Wind, Kirya и Ofra Haza, както и за колекцията от детски песни Li Yeladim от 1982г. Kirya получава дори номирация за награда Грами.
През 1994г. взема участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди, където, заедно с Sinead O'Connor, изпълнява написаната специално за събитието песен Paint Box.

Ofra Haza умира на 23 февруари 2000г. Според слухове причината за смъртта е пневмония, усложнена от СПИН. Семейството на певицата отказва да коментира тези твърдения и запазва причината за смъртта в тайна.
Ето я и песента й Im Nin' Alu/1988/, която е най-известната й песен и с която е придобила светова известност:


източник: music.pop.bg

ДЕЛНИЧНА ПРИКАЗКА

Бягам от себе си!

ПОДАРЪК

ТИ ДОРИ НЕ РАЗБРА-Станка Пенчева



ТИ ДОРИ НЕ РАЗБРА - Станка Пенчева; музика:ENIGMA - The Same Parents

Ти дори не разбра
защо си отивам.
Може би - просто каприз,
просто - женска игра?
Ти нищичко не разбра.
Аз ти бях само неделна почивка,
само радост на дребно -
някаква малка потребност -
като цигарата,
като чашата вино,
като книга с красива корица.



Много исках и много ти давах.
Ти, по-малкото си избра.
Върви. Можеш всякъде да го получиш.
Просто друга марка цигари,
неделя с нова програма,
друг етикет на бутилката.
Но ти си още в мен,
като дъх замайващ на билка,
като горчивина на пелин...
И защо те обичам още?
Просто съм си такава.
И кой знае защо -
теб съжалявам.

Мъдростта На Мелхиседек - Опасностите По Пътя

Петя Дубарова - Аз и морето

Недялко Йорданов - Еротично

Миряна Башева - Пътници

Слънчев лъч



Палав слънчев лъч рано тази утрин ме погали,
и целуна ме по бузите,челото,очите ми заспали.
Порови се в косите ми ,по голото ми бяло рамо,
и мислите за теб нахлуха внезапно рано.
Ах ,как ми липсваш днес-за минута само!
Какво за теб са двеста километра?

Път далечно-близък и път-прашен .
Поискаш ли ?Ще видиш,
че никак даже не е страшен.
Щом можем в мислите си и в душата
неистово да търсим –ще намерим
средна точка на съдбата ни човешка.
Пресечката им?Тя е точно по средатата!

автор:Савлена
06.2007г.

На художника



Какво е любовта за теб приятелю?
Защо е толкоз пусто в твоето сърце?
Къде изгуби своя дух,мечтателю
и ласкав допир не даряват твоите ръце?
Кой толкоз грубо смачка
палитрата на твоята душа ?
Кой младежкия ти порив във вериги окова?
Недей ,недей кори се
за годините от календара
на живота ти изтрити,
за нощите самотни
с неизплакани сълзи пропити!
Животът ти е бил
огърлица от блясък и падения,
но винаги си бил самия Ти
до болка на приятелите предан.
Какво от туй,че мнозина те предадоха?
Какво от туй,че някои те забравиха?
Но все пак и няколко останаха...
Та ти раздаде им живец със пълни шепи,
научи ги на хиляди добри неща-
научи „глухите” да чуват,
в мрака да прогледнат „слепи”.
Приятелю, недей ,недей унива!
Все още имаш много –
талант и нежност
в картините да вложиш ,
тъй както ти умееш-
със страст и сила божия!
Все още имаш много –
любов и топлота,омраза даже
живота е затуй-човек да се докаже!

автор:Савлена
10.11.05г
Бургас

Заклинание-Николай Христозов






Не отминавай никое "Обичам те",
прошепнато от глас, с очи, с мълчание,
то идва от пустинни разстояния
и от ранена светлина изтича.

Не отминавай никое "Обичам те",
защото, ако то не те намери,
Вселената от скръб ще потрепери,
звездите ще помръкнат от обида.

Отново се поспри, поспри, не отминавай,
да те погледат, остави, очите,
да те запомнят щедро, до насита
и после в сънища да те извайват.