Коледа и малко размисли


Ето ,че идва и тази Коледа...Навред шуми с музиката ,дето ни залива,дрънка с камбанките си,притиска ни и с проблемите си,гдето ни нападат...
Отдавна не вярвам в чудесата и,отдавна не вярвам в Дядо Коледа и подаръците му-уж щедри и желани...
Преди 2 години си направих сама този подарък-спа-хотел и вечеря за двама.Беше награда от водеща фирма...Поканих приятелка и намерихме в това заведение компания от приятели случайно,абсолютно случайно...Преди година самата тя ,приятелката, ме покани на тази Свята нощ ,да бъда с нея и компания...Пътищата ни се раздалечиха и разминаха.И сега сме чужди,непознати...Уж Коледа е семеен празник?За мен някога бе така-семейно...Но сега го няма и семейството,и духа в мен и около мен.На времето се чудех на колеги и приятели,които споделяха с мен,че ще я прекарат у дома....Как така ще се затворят у дома?А сега и аз май ще съм така.Имам чудесен син на 24 години.Моето семейство е той и моя смисъл за живот.А животът сега го зове и примамва-разбираемо е.А моите истински и верни приятели са семейни и имат своите семейни контакти и връзки.Аз там не се вписвам.И май това е моята перспектива-коледната маса ,една самотна коледна елха...и аз.И един виртуал,един блог ,и сайт...

Има ли празник без шампанско?!?


Хубавите поводи и празници в живота ни по правило и традиция се "поливат" с шампанско.Ето и сега в тези дни ,в подготовката на Коледната и Новогодишна трапеза, се взираме първо в цените и после в етикетите със съдържанието на високите зелени бутилки от дебелостенно стъкло,съхраняващи тази тържествено искряща напитка.Знаем ли обаче всичко за него-ШАМПАНСКОТО?

Цветът на виното
Истинското шампанското никога не е червено. То може да бъде бяло или розово, и все пак розовото шампанско представлява само 1% от производството. Върху етикета на розовото шампанско има надпис rose; като правило то е по-силно, по-добре структурирано, при това и по финес не винаги отстъпва на бялото.

Съдържанието на захар
Според съдържанието на захар шампанското се подразделя на 6 категории, при това върху етикета трябва задължително да има съответния надпис. Това може да бъде:
• Extra Brut, Brut Sauvage, Ultra Brut, Brut Integral, Brut Zero (по-малко от 0,6% или до 6 г/л);
• Brut (по-малко от 1,5% или 15 г/л);
• Extra Dry или Extra Sec (1,2-2% или 12-20 г/л);
• Sec (1,7-3,5% или 17-35 г/л);
• Demi-Sec (3,3-5% или 33-55 г/л)
• Doux, или sweet (над 5% или над 50 г/л).
Впрочем, Doux, т.е. сладкото шампанско днес практически не се произвежда, а demi-sec се произвежда във все по-малки количества. Трябва да се отбележи, че и в Sec доста чувствително се усеща наличието на захар и не трябва да се забравя, че захар обикновено се добавя в последния стадий на технологическия цикъл преди всичко, за да се замаскират недостатъците на виното. Затова познавачите предпочитат Extra-brut и Brut, в които не се добавя захар след вторичната ферментация.
Днес специалистите смятат за най-добри вината от 1982, 1985, 1988, 1989, 1990, 1995 години, и не толкова добри от 1992 и 1993 година. Но дори и в най-неблагоприятни години някои винарски изби успяват да направят великолепно вино.
От френските вина шампанското е може би единственото, което си струва вниманието, дори ако не е посочена годината на производство.

Обемът на бутилката

Шампанското се разлива в бутилки с различен обем, всяка от които си има собствено наименование, доста изненадващо, но в повечето случаи е взаимствано от Библията: от бутилка четвъртинка до "Навуходоносор". Най-предпочитаната от гледна точка на качеството и като съотношение на цена и обем е обикновената бутилка (750 мл) и магнум (1,5 л). На празничната маса добре изглеждат и бутилката от 3 или 6 л.

Тип - Обем
Quarter- 18.75 cl
Half-Bottle- 37.5 cl
Bottle- 75 cl
Magnum- 1.5 l
Jeroboam- 3 l
Rehoboam- 4.5 l
Methuselah- 6 l
Salmanazar- 9 l
Balthazar- 12 l
Nebuchadnezzar- 15 l

КРАТКА СПРАВКА
Jeroboam - първият владетел на северното Израилско царство, 931-910 г.пр.Хр.; Rehoboam - син на Соломон, цар на Юда, 922-908г.пр.Хр.; Methuselah - библейски партриарх; Salmanazar - цар на Асирия, 859-824 г.пр.Хр.; Balthazar - владетел на Вавилон, син на Набонид, убит от персите през 539 г.пр.Хр.; Nebuchadnezzar - цар на Вавилон, 605-562 г.пр.Хр.


Сортовете грозде

Като правило, най-фино шампанско се произвежда от сорта Шардоне, при това в този случай върху етикета се отбелязва Blanc de Blancs (буквално "бяло от бели"). Черните сортове - Пино-Ноар и Пино-Мение - дават по-силно вино; ако шампанското се произвежда от такива сортове грозде, то се нарича Blanc de Noirs ("бяло от черни"). Отсъствието на такъв надпис означава, че при производството на шампанското са били използвани както бели, така и поне един сорт черно грозде.
Най-популярните днес марки френско шампанско са: Bollinger, Charles Heidsieck, Krug, Moet et Chandon, G.H. Mumm, Joseph Perrier, Ruinart, Taittinger, Veuve Cliquot-Ponsardin.

Как се поднася?


Шампанското се поднася с температура 6-8°С. Ако има възможност, се охлажда в специален съд, напълнен с вода и лед. Бутилката може да се отваря на масата или като се държи в ръце, макар че най-удобно е това да се прави в самия съд. Отначало се сваля станиола, след което се развива телената оплетка, така нареченото мюзле и едва тогава трябва да се извади тапата или може да се счупи телта, без да сваля станиола.

Все пак трябва да се спазват някои правила:
1. Не си струва преди отварянето бутилката да се обръща и тръска с цел да се изравни температурата на виното: част от него после може да се окаже върху покривката или върху костюмите.

2. За да не се излее шампанското от бутилката, по-добре е тя да се държи под ъгъл около 45°.

3. Не бива да се обръща бутилката срещу хората или към собствените си очи: тапата излита със скорост 13 м/сек. и може да стане причина за сериозни травми.

4. Тапата се придържа с лявата ръка, а с дясната се върти бутилката.

5. По-добре е, ако бутилката не се отваря със силен гърмеж.


Шампанското се налива в неголеми (около 150 мл) чаши, които могат да бъдат високи и тесни (във Франция ги наричат flute), или ниски и широки (coupe). Първите са за предпочитане, тъй като удължават процеса на отделяне на газа. Чашите се пълнят на два пъти до 3/4 от обема им.
Шампанското е универсално, то допуска най-разнообразни гастрономически съчетания. Може да се пие отделно - Brut е добър и като аперитив, a Demi Sec е по-подходящ да се поднесе с десерта или с други блюда. Смята се за класическо съчетанието на шампанско с хайвер, дивеч, ягоди, праскови, круши. Може да се предложи и с морски деликатеси, риба, птици и бяло месо. Не би следвало да се поднася с шоколад, както се прави понякога.

източник на материалите

Весела Коледа за вас от мен-Савлена!!!

Месец декември е вече презполовен...Ухае на борчета и елхи,отвсякъде ни се усмихват я декоративно джудже-Дядо Коледа,я светеща реклама ни намига или дочуваме песничка на музикална картичка или от озвучаването на поредния магазин,павилион или Коледно тържище.Ех,вярно е ,че е криза.Вярно е ,че няма да има тринадесета заплата или коледен бонус.Ама я не унивайте и си спомнете зимата на 1996-1997г.-Жан Виденовата зима...Нима тогава бяхме по-богати?Спомням си,че сина ми бе тогава десетина-дванадесет годишен и очакваше ,като всяко дете ,своя подарък
под елхата.А пари за елха нямаше.Една финикова палма спретнахме на бързо с няколко гирлянди и стъклени топки за украса.Подаръците пък бяха импровизация-нарисувана ръчно картичка от него за мен,а аз му подарих една детска книжка и колекцията ми от марки,която на неговата възраст бях събирала години наред и с огромно търпение и колекционерска страст.Трапезата ни също бе бедна от към луксозни ястия и екзотични плодове,но пък "богата" от към "бабини" хитринки и вкусотийки като варен ошаф и една купичка с по един брой плодчета като мандарина,банан,портокал,киви.Вечерята бе чушки пълнени с боб,лозови постни сърмички с гъби и ориз,пастет от леща и ръчно приготвени питки със сода бикарбонат.Ех,спомени...Обаче имаше Коледен дух и настроение.Може би защото,тогава изпратихме най-милите и красиви ръчно приготвени картички със сина ми на близките и приятелите ни.Отплеснах се пак.Всъщност тази статия трябваше да бъде моята виртуална картичка от мен с пожелания за всички вас .Ами нека с този клип-картичка да ви честитя наближаващите светли празници,като ви пожелая следното:/сега ще ползвам едно клише,ама какво от туй,като ми харесва и въплъщава всичко в себе си?/

Пожелавам ви през наближаващата 2010 година :
-здравето и силата на скалите
-дълголетието и мъдростта на костенурките
-полетът напорист и висок на орлите
-малко,но верни и истински приятели
-шеметен успех като на звездите
-на поне една банка парите!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

Писмото на една майка до целия свят


Скъпи хора по целия свят,
Днес синът ми тръгва на училище. Известно време ще му бъде ново и чуждо. Иска ми се да бъдете добри и мили към него.
До този момент той беше пълен господар на дома, командваше всичко живо в задния двор. Аз бях винаги край него, за да се погрижа за раните му и да го утеша.
Но сега нещата ще се променят.
Тази сутрин той ще излезе, ще ми махне с ръчичка и ще започне своето голямо приключение, което вероятно ще включва войни, трагедии и страдания.
За да живее в този свят, ще са му необходими вяра, обич и смелост.
Затова, хора, иска ми се да го хванете за ръка и да го научите на нещата, които трябва да знае. Научете го, но ако може, нека това да стане с грижа и любов. Научете го, че на всеки мошеник се пада и по един герой; че на всеки недостоен политик се пада и по един всеотдаен водач; че на всеки враг се пада по един приятел. Научете го на чудесата на книгите.
Дайте му достатъчно време, за да размишлява на спокойствие над вечната загадка на птиците в небето, пчелите в слънчевата светлина и цветята по зелените склонове. Научете го, че е много по-достойно да загубиш, отколкото да измамиш.
Научете го да има вяра в собствените си идеи, дори ако всички твърдят, че не е прав. Научете го да продава мускулите и ума си на най-високата цена, но никога да не продава сърцето и душата си.
Научете го да запушва уши при освиркванията на тълпата ... но да се изправя и да се бие, ако смята, че е прав.
Научете го с нежност, хора, но без да го разглезвате, защото само в огъня се закалява чистата стомана.
Молбата ми е голяма, хора, знам, но вижте какво можете да направите. Той е толкова мило момченце.

Неизвестен автор

Брой до седем...



Седемте смъртни гряха:
-Гняв
-Алчност
-Завист
-Лакомия
-Похот
-Високомерие
-Леност

Седем е едно от най-удивителните числа. Свещено число, число от духовен порядък. Всички народи на света са му отделяли особено внимание.
Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството.
В Египет седем е символ на вечния живот, числото на бог Озирис. Според легендите в седмия час на нощта към змията Апопи доплува лодката на Ра, мъртвият минава през седем зали и седем врати, за да попадне в Аменти. Освен това, седем е символ на сътворението (както и в християнството).
В древна Гърция седем е символ на Аполон. Аполон се родил в седмия ден на месеца, неговата лира имала седем струни. В легендите четем за седем Хеспериди, седем кръга на ада, седем врати, седем дъщери на Астарта, седем циклопа, седем деца на Ниоба, седем тръби на флейтата на Пан и т.н.
От времето на елинизма съществува традиция да се изтъкват седем антични произведения на архитектурата и изкуството, които нямат равни на себе си повеличие, размери, красота, скъпоценна украса и неповторимост. От гръцкото hepta theamata tes oikumenes - седем забележителни творения на обитаемия свят идва латинското septem miracula mundi - седем чудеса на света.
Древният Рим - вечният град е разположен на седем хълма: Авентин, Палатин, Капитолий, Квиринал, Виминал, Есквилан, Целий, Ватикан и Яникул.
В Библията - Стария и Новия завет числото седем се споменава 700 (!) пъти.
В ислямската традиция съществуват седем невести и седем земи, седем врати на рая и седем стъпала на ада, седем пророци —- Адам, Ной, Авраам, Моисей, Давид, Иисус, Мохамед. По времето на Хадж в Мекка, поклониците трябвало седем пъти да обиколят свещения камък на Кааба.
Седем дни душата на умрелия прекарва около гроба. На седмия ден новороденото получава своето име.
Древните са познавали седемте планети и всяка от тях е имала своето значение. Седем е най-тайнственото и свръхестествено число. Седем е числото на завършения цикъл. Използвано в магическите ритуали, то изразява овладяването на природните стихии, на видимия и невидим свят, символизира акта на съзиданието, еволюцията, видоизменянето, съзряването.
В езотериката седем е космическо число, съчетаващо божественото 3 и светското 4, символично се тълкува като цикъл, център, ангел, звезда.
Великият шумерски цар Лугуланемунду, управлявал през 2500 г. пр.Хр., построил в своя град Адаба, храм на богинята Нинта. Храмът имал седем порти и седем врати, и когато той бил завършен, го осветили седем пъти, принасяйки в жертва седем бика и седем овце.
В продължение на седем дни Исус Навиев обикалял стените на Ерихон с израилтяните и седем жреци, които носили седем гръмогласни тръби, и след като обиколили града шест пъти, на седмия извикали, стените рухнали, и те унищожили града.
Седем печата, седем чаши на гнева, седем гърма, седем светилника, звяр със седем глави, седем цвята на дъгата, седем ноти, седем великана, седем джуджета, седем дни на седмицата, седем ветрове, седем Стълпа на Мъдростта, зад седем планини, седем пъти преброй, седем пъти премери...
Седем, седем, седем...


Седем неща са мерзост за душата на Господа: надменни очи, лъжлив език, ръце, които проливат невинна кръв, сърце, което крои лоши замисли, нозе, които бързо тичат да вършат зло, неверен свидетел, който говори лъжа и оня, който сее раздори между братя.
(Притчи 6:16-19)

източник

Детски писма до Дядо Коледа


Попаднах в един форум на ето този откровен списък,по детски мил и забавен,с поставени съвсем делово писма-желания и въпроси,както и верни разсъждения:

Мили Дядо Коледа,
Аз се казвам Тонислав Йовчев и съм вече първокласник. Сега се уча да чета и пиша и затова тази година ще ти напиша сам писмото си. Мама каза, че не слушам, ама аз знам, че се майтапи и ще ми донесеш подарък. Затова ще ти помогна малко и ще ти кажа какво искам, а ти сам реши какво да ми донесеш. Пожелавам си да ми донесеш конструктор с танкове, робот, самолетоносач и друго нищо за мен. Мама каза, че не иска нищо, само да сме здрави. За тати искам малко винце, само мама да не знае, защото ще се разсърди. Да знаеш, че ще ти оставя вратата отворена да влезеш, защото тати махна комините или пусни джуджетата да влязат през вентилатора.
Тони

Здравей, мили Дядо Коледа!
Не знам дали ще ми изпълниш желанието, но се надявам това да се случи. Най-много аз искам здраве и щастие за мен и моето семейство. И ако може да помогнеш на децата без родители.
С много обич!
Десислава Понева

Две писма до Дядо Коледа от Габи и братчето ми Криси
Мили Дядо Коледа,
аз се казвам Габриела и съм на 9 години. Понеже всички в моето семейство казват, че няма Дядо Коледа, искам да разбера има ли Коледен дух: Ако е така, аз за себе си нищо не искам. Мама все нещо ще ми подари. Искам само едно от теб. Да посетиш преди празника Домът за изоставени деца в Габрово и да ги зарадваш. Ако нямаш костюм, аз имам и ще ти го дам назаем. Разбира се ако ти трябва Снежанка за пред децата ми се обади. Давам ти номерът на мама, защото аз съм на училище и не мога да ти дам моят.
Мили Дядо Коледа,
Казвам се Кристиян и днес ставам на 1 г. и 7 месеца. Искам да ми донесеш татко, който да обича мен и кака ми, да има пари, за да живеем щастливо. Понеже аз съм малък и кака ми ти пише това писмо.
Обичаме те.

Аз се казвам Христина.
За Коледа се надявам да ми донесеш лаптоп. В нашето семейство сме 5 човека и всички искаме да ни донесеш един лаптоп, който ще ползваме заедно.

Скъпи Дядо Коледа,
През изминалата година бях сравнително добър и се надявам да изпълниш желанието ми, а то е да имам много мощен компютър, на който да могат да вървят най-новите игри и да имам много, много пари, поне няколко десетки хиляди евро.

Скъпи Дядо Коледа,
Казвам се Денислав и съм на 6 години. Мама казва, че съм най-послушното дете на света и затова си мисля, че заслужавам да получа от теб цял магазин за играчки, но аз съм скромен и затова искам само пиратски кораб, метални коли и конструктор лего.

Дядо Коледа,
Искам златна рибка.

Хей, Дядо Коледа,
Здравей! Аз съм Теодор. Вярно, аз не слушах през цялата година, но все пак си заслужавам едно Порше с дистанционно управление. Да го чакам ли под елхата? Дано!

Мили Дядо Коледа,
Аз съм Ками – Камелийка и съм на 5 години. Искам да ми донесеш куче – живо, един кон – жив, хубав пуловер, червила в чанта, готварски комплект, голям пъзел в кутия, играчка, флумастери, дискове с нови филмчета.

Казвам се Александър и съм на 5 години.
Тази година мисля, че съм слушал достатъчно, но за догодина ще се постарая още повече. Това зависи и от теб – как ще се представиш с подаръците.

Здравей Дядо Коледа и много поздрави на еленчетата!
Аз тази година искам да съм здраво, защото ми вадиха зъбче. Много боли и не искам повече да боли. И бати искам да е здрав. Иска ми се да имам абонамент за моето списание National Geografic за цялата друга година. На Коледа ще ти оставим кексчета на масата.
Надявам се да знаеш къде живея, защото бати не ми дава да ти напиша.

Мили Дядо Коледа,
Аз много искам да ми подариш за Коледа телефон Самсунг с камера и музика, искам и голяма книга за океаните и моретата, нови зимни ботуши с пухчета, куче робот, което може да лае, говоряща книжка на български език, сглобяема къща на Барби с много стаи и едно коте – играчка със сензори и дистанционно.
Лора

Аз съм малко руско 6-годишно момиченце,
което е за първа Коледа в България и не съм виждала български дядо Коледа, нито получавала подаръци от него. Подарявам ти моята рисунка – елха и очаквам един пеещ дядо Коледа и кутия с бонбони.
Алена
източник

КАКВО КАЗВА ТВОЕТО ЧЕРВИЛО ЗА ХАРАКТЕРА ТИ?




1)Придържа се към първоначалната оригинална форма на върха

• спазва правилата
• добър изпълнител
• не обича да е в центъра на вниманието
• малко стеснителна
• в известна степен резервирана
• за да се хареса, понякога може да боядиса косата си

2)Гладко заоблен връх

• отстъпчива
• спокойна
• миролюбива
• уравновесена
• прилежна
• приятна
• щедра

3)Остър, наклонен връх

• упорита
• жизнерадостна
• ненавижда графици и планове
• подбира приятелите си
• отзивчива
• обича вниманието
• влиза в спорове

4)Остър връх, но обърнат и крив

• съзидателна
• ентусиазирана
• енергична
• приказлива
• обича вниманието
• влюбва се лесно
• услужлива
• има нужда от график, но не се придържа само към един

5)Заострен в една точка връх

• обичлива
• съобразява се със семейството си
• дейна
• понякога склонна да преувеличава
• крайно упорита за дребни неща
• има нужда от хора около себе си

6)Плосък връх

• високонравствена личност
• нуждае се от одобрение
• грижи се за външността си
• може да се разчита на нея
• умерена
• пъргав ум
• обича предизвикателствата

7)Плосък връх, леко вдлъбнат

• прави се на детектив
• лесно се сприятелява
• любознателна
• предприемчива
• обича да се доказва
• сложна натура
• завладяваща

8)Остри ъгли от двете страни

• духовна
• странна
• търси внимание
• тайнствена
• егоцентрична
• преданна
• търси лесния път
• обича живота

Брой вдишвания


Брой вдишвания или моменти,каращи сърцето ни да зачести пулсациите си или поспре за миг...Тези днешни размисли са продиктувани от наниз събития и един коментар на Валентин Михалев към моята предходна статия.Първоначално мислех този уикенд да не пиша,защото това ,което имам да напиша не е лицеприятно и угодно за нечии уши или очи.Визирам нечии страсти,ежби и „борби” в Свежо,то.Публикувам едни мои размисли,записани в тефтерчето преди 5 години във връзка с болестта и последните часове на един скъп за мен човек.Животът е един ,скъпи мои приятели или не,и той трябва да се живее пълноценно и открито,а не задкулисно и боричкайки се за измислени пирови победи.Той трябва да се изживее дори и с видовете маски ,за които писах в стиха ми "Лице".

„И така-изминалата ми седмица премина под мотото –бъди съпричастен и помогни ,с каквото можеш или както можеш.Успоредно с трудовите си ангажименти,имах и един такъв малко по-особен....Да останеш с някой обречен и отписан от лекарите с диагноза рак на панкреаса.Някой,който претърпя 4 операции с единствения лъч надежда и една жена до себе си.Да излъжеш благородно този някой,който умира...Някой ,за когото ти си лъч светъл и надежда, дори и за миг,този миг-днес и сега.Трудно е да лъжеш в такива моменти,защото лъжеш себе си и него-болния.А така ти се иска да си една фея и с вълшебна пръчка да промениш обстоятелствата и отнемеш предсмъртните му болки,които и морфина вече не може.И връщаш лентата назад,изравяш всички хубави моменти и смешни случки в живота си с този човек и успяваш да го разсееш.Вкарваш в лъжливата си идея дори и снимките,запечатали хубавите мигове...До следващия пристъп на предсмъртна агония и болка...И така до заранта и поредната спринцовка с доза надежда.Но тя заранта за него не дойде...Той остана в нощта на съня си с усмивка от живота.”
Доста хора, близки на сърцето ми или по кръв ,изгубих в този живот.Имах и доста ситуации ,в които исках да не съм там на това място и лице в лице с този проблем.Негов,наш ,общ...Нооо...живота е такъв-суров и безмилостен,пълен с наниз от хубави и тежки моменти.Моменти ,които трябва да понесем и да се поучим.И най-важното да не се огънем,да не предадем този,който до последния си дъх ни е вярвал и очаквал.Та за това исках да споделя....Живейте живота си пълноценно и не отдавайте ненужно внимание и емоции на маловажните неща покрай себе си.Живейте сега и тук,но в реала...Виртуалът не е това,от което можем да се поучим или да му позволим да ни нарани.

Шепа изумруди


"Животът не се състои
от крайпътни камъни, а от мигове."-Роуз Кенеди


Когато в един бурен съботен ден преди 16 години двамата с Джеф се оженихме, съвсем не ми мина през ума, че ще дойде време, когато това ще ми изглежда отдавна минало. От този ден нататък живяхме в осем различни града и отгледахме три деца. Преполовили сме вече третото си шише със сос Табаско и наскоро скъсах последния от сватбените ни чаршафи за парцали. За съжаление, повечето от ужасните мебели, които си купихме за първото ни жилище, все още са здрави. Сватбената ми рокля виси най-отзад в гардероба. Ципът и още се закопчава (при условие, че не е на мен). Сменихме четири коли (уви - никоя от тях не беше нова), и безброй много добри и лоши мигове.
Един ден обаче си спомням много ясно. Тогава живеехме в източните щати и моите родители ни бяха дошли на гости. Нямахме пари и бяхме още млади и измъчени родители, затова моите родители любезно предложиха да ни платят сметката за една седмица почивка на морския бряг в щата Ню Джърси. Самолюбието на Джеф беше леко наранено от това предложение, а аз самата бях в ужасно настроение, така че двамата се изпокарахме ужасно глупаво по време на една игра на „Монополи". Той излезе и отиде отсреща на плажа. Два часа по-късно, докато го очаквах на брега, той се появи откъм океана страшно изгорял от слънцето понесъл надуваем дюшек.
- Къде ти е халката? - попитах аз.
Той погледна смаян лявата си ръка. Пръстът му се беше свил от студената вода докато е плавал с дюшека, халката се бе изхлузила и потънала някъде сред актиниите. Разплаках се.
- Свали си халката и я хвърли и ти в морето - помоли ме той.
- Защо по дяволите да изхвърлям златна халка, след като нямаме достатъчно пари да си купим бензин, за да се приберем? - изхленчих аз.
- Защото така и двете ни халки ще бъдат заедно в морето.
Практичността удържа победа над сантименталността и до ден днешен аз си нося халката. Този спомен обаче ми е помогнал да преживея много моменти, когато не ми е било до романтика.
Когато наближи годишнината от сватбата ни, винаги се сещам за онзи ден на брега на морето. Сещам се и за думите, които покойният Чарли Макартър казал на Хелън Хейс, когато я срещнал на едно събиране.
Дал й една шепа фъстъци и рекъл:
- Иска ми се това да бяха изумруди.
След много години брачен живот, когато Макартър бил вече в края на дните си, той й дал една шепа изумруди и рекъл:
- Иска ми се да бяха фъстъци.
- На мен също.

Ребека Крисчьн

Брачен съвет от 1886 година


Попаднах на ето тези древни съвети,които искам да споделя с вас:

Нека любовта ви бъде по-силна от омразата или гнева.
Научете се на мъдростта на компромиса, защото е по-добре да се превиеш малко отколкото да се пречупиш.
Вярвай на най-доброто, а не на най-лошото.
Хората имат свойството да се проявяват като добри или като лоши в зависимост от мнението ти за тях.
Помнете, че истинското приятелство е основата на всяка трайна връзка. Човекът, за когото решите да се ожените, заслужава учтивостта и любезността, с която се отнасяте към приятелите си.
Предайте този съвет и на децата си и на децата на децата си: колкото повече нещата се променят, толкова повече остават същите.
Джейн Уелс (1886 г.)

Не мисля,че годините са изхабили или омаловажили тяхната правота и сила.Те важат днес и сега.