История на букета

Обичаят да се подарява букет е стар,колкото света.Нищо друго не може да изрази толкова ясно чувствата ни:романтика,искреност,любов,благодарност,уважение,приветсвие...

Букетът датира от древни времена.Полята на древен Египет и Месопотамия били пълни с нарциси,лилии,рози,карамфили,маргаритки.От тях виели венци и гирлянди,които красяли чудните дворци и храмове.Нито една религиозна церемония не оставала без цветя.

Първият известен букет е бил във форма на факла.Цветя,вързани с папирос.Освен цветя били поставяни клонки от маслини и целина.Букетите живеели малко,защото в тези времена никой не се сещал да ги поставя във вода.

В древна Гърция е имало професия аранжор на цветя.Първите правила за съставяне на букет се появили...познайте къде...Във Франция в края на 16 и началото на 17 век.Тогава откъсвали цветята от стеблата и ги прикачвали с тел върху най-различни дантели.Напоявали дантелите с благовонни масла.

Изкуството от Франция се пренася в Англия.Те престанали да делят цвета от стеблото.В домовете на богати мъже се появили първите скъпи вази,които служели за украса.

В началото на миналия век,изобретили по-спокойни и дълбоки форми на букета.Формира се стил"Помпадур" и "Виктория".В Европа,модата включва елегантен стил,леки букети,удобни за носене в ръка.В букетите,предназначени за благородници се добавяли сребро и скъпоценни камъни.

Избор на букет в днешно време не е израз само на емоция ,но и стил,както и проява на естетичен вкус.Красивото наистина ни прави щастливи.Да си припомним какво е казал Х.К.Андерсен:"За да живееш ти трябва слънце,свобода и едно цвете".

източник