"Поради что се срамиш"

Най-старата държава в Европа, която винаги е била наричана с едно име - България!



Който желае нека да кликне върху клипа и прочете в you tube коментариите над този клип.Аз подбрах ето това:

DenitsaLin (9 months ago) :

Светът ще разбере за нас рано или късна. Ние сме велика нация и ще продължаваме да го доказваме. Не се оправдавайте с политиците,защото вие ги избирате. Държавата - това сме ние. Запомнете го.

BOLGARI11 (2 months ago) :
Волжские БОЛГАРЫ и Дунайские БОЛГАРЫ ЕДИНЫЙ БОЛГАРСКИЙ НАРОД

kavaldzhia (6 months ago) :
Много Ви БЛАГОДАРЯ !!!!

Кокошката, която снасяла златни яйца


Един човек имал кокошка, чиито яйца били със златен цвят. Покрай тях той добил голяма слава, всеки давал мило и драго да се сдобие поне с по едно златно яйце. От него пак щяло да се излюпи обикновено пиле, но хората пазили златното яйце в гостната стая, за да им краси покъщнината.
Така човекът забогатял, а всяко забогатяване води до алчни мисли: „Я да заколя кокошката, белки открия в нея някакъв голям къс злато или поне някаква машинка за позлатяване. Тогава ще стана бижутер и богатството ще тече през пръстите ми.“ Колко му е да се приведе в изпълнение едно подобно хрумване?
Само че когато заклал кокошката, тя била съвсем обикновена кокошка, от която не ставало нищо друго освен една хубава каварма, при положение че готвачът също се случи добър!
Когато искаш да правиш каквито и да било експерименти, поне не коли. Ще се разочароваш.

автор:Радой Ралин
"Езопиада"

Подаръкът

Оставаше близо час до излитането на самолета. Марина седеше на една от пейките в чакалнята, а около нея се суетяха родителите й. Кожената дамска чанта беше на коленете й и тя я стискаше с две ръце, сякаш всеки момент някой щеше да се опита да й я вземе. Погледът й шареше из залата и младата жена отговаряше на въпросите за багажа и документите, машинално, без да се замисли.
Деян стоеше настрана от групичката. Чувстваше се излишен, палеше цигара от цигара и непрекъснато поглеждаше часовника си. Отстрани изглеждаше, сякаш няма търпение Марина да си тръгне от живота му час по-скоро. В действителност, не искаше да си признае, че раздялата предизвиква у него безсилен гняв. Гледаше бившата си приятелка и тя му се струваше различна и далечна. Тъмнорусите й коси бяха прибрани на опашка и не се стелеха на тежки къдрици по раменете. Блясъкът в сивите й очи беше угаснал. Самодивата, в която се беше влюбил, бе напуснала приказката и се отправяше към материалния свят. Беше обърнала житейската си философия наопаки и отиваше да работи в Америка. Тя заминаваше отвъд океана за пари, а някога му беше казала, че се нуждае само от любовта му, за да съществува. Това за него бяха само думи – той не можеше да живее от любов, никой не би могъл.
Марина кимна разсеяно на някаква забележка на баща си и се изправи. Остана почти минута неподвижна и се приближи към Деян. Вдигна очи към лицето му, но сякаш се обезсърчи и се загледа над рамото му.
– Надявам се, че всичко ще е наред при теб. Ще поддържаме връзка, времето ще мине неусетно – каза той.
Не искаше да говори с нея, но мълчанието беше неловко и му се стори задължително да го запълни с нещо банално. Думите прозвучаха безсмислено, защото не бяха искрени. Тя щеше да остане там четири месеца – малко, но напълно достатъчно, за да се отдалечат един от друг необратимо. Бяха различни и това бавно, но сигурно рушеше връзката им. През последните седмици не се бяха виждали, макар че живееха на две преки един от друг, та какво оставаше за хиляди километри.
– Да – потвърди тя, а след това се опита да улови погледа му. – Хареса ли ти подаръкът ми?
– Какъв подарък? – автоматично попита Деян.
Тя прехапа долната си устна и лицето й леко поруменя.
– Този за рождения ти ден – обясни тихо, но по тона й пролича, че вече съжалява за въпроса.
– О, да, разбира се! – незабавно отвърна той. – Ти винаги избираш толкова... оригинални неща...
Не го беше отворил. Рожденият му ден беше минал преди три седмици, но той не бе намерил време да разгледа малкия пакет. През целия си живот беше получавал пари от родителите си по празници. Това му се струваше удобно и практично. Марина бе единственият човек, който отделяше време, за да обикаля магазините заради него. И всеки път му подаряваше ненужни неща – книги, произведения на изкуството или кожени портмонета. Той ги поглеждаше, благодареше й, а след това ги прибираше някъде, където потъваха завинаги.
Марина се усмихна пресилено.
– Помниш ли, когато бяхме заедно на пикник? Какво си говорехме...
По нейна идея бяха отишли на излет извън града един единствен път. Седяха на едно одеало в тревата и тя не спираше да говори. Разказваше му за детството си и приказките, които беше научила от прабаба си. Той не беше запомнил почти нищо, защото по това време главата му бе пълна със сметки и отчети. Съдържанието на думите й не го интересуваше, опияняваше го звукът на гласа й и златният отблясък на слънчевите лъчи в косите й. През онзи ден Марина беше почти нематериална, а той не можеше да си позволи да се откъсне от действителността.
– Да, спомням си – отвърна Деян и изпита съжаление, че онзи странен ден никога няма да се повтори. – И какво?
– Нищо... Беше хубаво... – тя се обърна и погледна към таблото на стената. – Време е да тръгвам!
Самолетът излетя.
Деян се прибра в квартирата си. Усещаше празнота – магията, която винаги витаеше около Марина, беше изчезнала. Той нямаше правото да я задържа. Приятелката му сама бе направила избора си и беше постъпила разумно. Парите бяха това, което винаги не им достигаше. Тя казваше, че за нея няма значение, но той не можеше да се примири. Работеше непрекъснато, бореше се за вниманието на шефовете си и се ядосваше, когато повишаваха хора, положили по-малко усилия от него. Водовъртежът на кариерата го увличаше и след като постигнеше целта си, той си поставяше нова. Това, което беше получил, никога не го задоволяваше, винаги се стремеше към повече.
Деян седна на леглото и внезапно забеляза малкия пакет на Марина на етажерката. Знаеше, че съдържанието няма да го впечатли, но усети вина. Хартията беше яркочервена, в нюанса на влюбените и уличните светофари, но въпреки това не беше привлякла вниманието му. За него имаше далеч по-важни неща. Времето летеше, времето беше пари, а парите бяха всичко.
Той разкъса опаковката и откри малка картина с маслени бои в рамка от светло дърво. Изобразяваше порцеланова ваза с диви цветя – същите като онези, от които Марина си беше направила букет по време на излета им. От цветовете сякаш струеше светлина и няколко минути той не можеше да откъсне поглед от пъстрата мозайка. Никога не би дал пари за картина, особено пък за такава. Помисли си го и сам се изненада, че от това му стана тъжно. Имаше някаква необяснима романтика в това да купиш картина с цветя за човек, когото обичаш. Да му подариш букет, който никога няма да увехне и който ще му напомня за теб, когато те няма, когато си на другия край на света.
Деян остави картината на масата с изображението надолу и видя, че на гърба има надпис. С красивия си, ситен почерк Марина му пожелаваше „верни приятели, много усмивки и щастливи мигове“. А след това буквите ставаха неравни, сякаш дълго се беше колебала, преди да продължи: „Не ти пожелавам пари, защото те никога не са достатъчни, за да си купиш нещо истинско“. Той се усмихна, но му се искаше да изкрещи. Всичко беше свършило. Нищо не можеше да промени, въпреки че под „С обич: Марина“, тя беше добавила още едно последно, отчаяно изречение: „Все още можеш да ме спреш!“.

автор:Красимира Стоева
източник:"Словото"

75 причини, поради които бирата е по-добра от жената...


1. Бирата винаги е задоволена.
2. Бирата винаги е мокра.
3. Бирата винаги си отива лесно.
4. Бирата не се интересува кога сте се прибрали в къщи.
5. Бирата не изисква качество.
6. Бирата не ревнува, когато се приберете с друга бира.
7. На бирата не и пука, ако имате още цяла каса бира.
8. Бирата винаги е готова да Ви напусне преди да е омръзнала.
9. Има по-голяма вероятност бирата да произнесе "карбуратор" от жената.
10. Бирата никога не Ви струва повече от 5 лева и никога не Ви оставя жаден.
11. Бирата никога не очаква комплименти.
12. Бирата никога няма главобол.
13. Бирата никога не казва НЕ.
14. Бирата няма нищо против оригването.
15. Бирата винаги ще Ви чака търпеливо.
16. Бирата никога няма да си купи кола с автоматична скоростна кутия.
17. Бирата никога няма да Ви обвини в лъжа.
18. Бирата е лесна за "хващане".
19. Бирата никога няма да Ви накара да ядете някакви експериментални ястия, миришещи на добавка за нафта.
20. Бирата никога няма да Ви накара да и купите тампони от аптеката.
21. Бирата никога няма да вдига шум за нещо толкова дребно като вдигнатия капак на тоалетната чиния.
22. Бирата никога няма да пуши в колата Ви.
23. Бирата никога няма да Ви каже, че е бременна.
24. Бирата никога няма да хленчи, че колана в колата и убивал.
25. Фригидната бира е добра бира.
26. След като сте изпили вече бирата, бутилката още струва нещо.
27. Всичко, което трябва да направите, за да поемете още една бира е да се изпикаете.
28. Дори ледено студената бира ще Ви позволи да я докоснете.
29. Бирата винаги Ви слуша и никога не спори с Вас.
30. От бирата не може да хванете херпес на онова място.
31. Бирата никога не плаче.
32. На бирата не и пука колко печелите.
33. На бирата не и пука ако след като сте я изпили отидете и си легнете.
34. На бирата не и пука ако нямате културни обноски.
35. Бирата не се оплаква, че сте безчувствен.
36. Бирата не се оплаква, че карате бързо.
37. Бирата не настоява за равенство.
38. Бирата не се побърква веднъж месечно.
39. Бирата няма адвокат.
40. Бирата няма майка.
41. Бирата няма морал.
42. Бирата не Ви кара да ходите на пазар.
43. Бирата няма нищо против футбола.
44. Бирата няма нищо против мърсотията.
45. Бирата не се цупи и не играе игрички.
46. Бирата не Ви дразни.
47. Бирата не хленчи, тя бълбука.
48. Бирата няма против да се вози в багажника.
49. Бирата никога не закъснява.
50. Бирата никога не напълнява.
51. Етикетът на бирата се сваля доста лесно.
52. Етикетът на бирата не е демоде следващата година.
53. Бирата изглежда същата на сутринта.
54. Бирата никога не Ви моли да смените станцията.
55. Бирата никога не си променя мнението.
56. Бирата никога не се оплаква, че я водите някъде.
57. Приятно е да изпиеш голяма, дебела бира.
58. Ако смените бирата не е нужно да плащате издръжка.
59. Бирата няма да Ви обвини в изнасилване.
60. Не е проблем да напуснете купона с друга бира.
61. Няма лоши дни в месеца за изпиването на една бира.
62. Когато отидете на бар, винаги може да разчитате, че там има бира.
63. Когато бирата Ви си отиде, просто си отваряте друга.
64. Когато отворите бира, знаете че сте и първият.
65. Можете да изпиете бира на обществено място.
66. Може да изпиете повече от една бира на вечер, без да се чувствате виновен.
67. Може да съберете всички изпити бири на едно място и те няма да се сбият.
68. Винаги може да споделите бирата си с приятели.
69. Можеш да застреляш бирата си.
70. Не е нужно да изкъпеш бирата преди да я изпиеш.
71. Не е нужно да черпиш бирата.
72. Не е нужно да оставиш бирата да спечели спора.
73. Бирата не иска деца.
74. Не е нужно да обещаваш нещо на бирата.
75. В компания на приятели много рядко някой ще се опита да ти изпие бирата.

РАЗДВОЕНИЕ

РАЗДВОЕНИЕ - Лилия Кръстева, music: Mike Oldfield - Hibernaculum



РАЗДВОЕНИЕ

Аз искам да съм свята, но и грешна,
да бъда и зората, и нощта.
От огъня да бъда по-гореща,
дори от мрамор да е моята душа.

И всеки звезден миг да бъде земен,
но пак да е частица от безкрая,
на времето във пламъка вълшебен,
аз ада да крася с цветя от рая.

Да бъда дявол с ангелско сърце,
да бъда силна в свойта слабост,
и тъжно да е моето лице,
макар в очите ми да грее радост.

Аз искам да се смея, да ридая,
да бъда и живота, и смъртта,
с омразата дори да си играя,
но винаги да пазя любовта.
24.10.2000

Човешките взаимоотношения

Да бъдеш човек не е лесно

Болна ли е душата на нацията ни?


Бедността на бита ни и ежедневните проблеми превърнаха българското семейство „от основна клетка в обществото” в основен кафез,пак клетка ,но за пернати.Само ,че тези пернати са нашите деца и ние самите.Пернати с отрязани криле ,както за мечти,така и на словесно-комуникативните си възможности.Бягаме на две и повече местоработи да /с/вържем финансово единия и другия край на поизтънялата ни семейна бохча ,пребити като кучета от умора едвам промълвяваме едно „добър вечер” или „добро утро” почти на входната врата на жилището си,ако случайно някой от домочадието ни е будно в тъмните полу-нощи или полу-утрини.За съседи не говоря,защото и те спят в тези утрини тихи.И кучетата им също ...
Комуникациите с децата ни се свеждат основно по мобилните апарати под формата на монолога на умел дистанционен център-разпределител:„да купиш хляб”,”да хвърлиш кофата с боклука преди училище”,”написа ли си домашните” ,”изпитаха ли те”,”на връщане вземи братчето си от плуване и да му закопчаеш якето,чуваш ли?”....Дори и да са птичките ни болни с температура,ние забързано пак дистанционно лекуваме-„изпий си антибиотика”,”измери си температурата”...И така минават седмиците,месеци години...децата порастват неусетно от еди кой си клас отиват в прогимназия и гимназия....Трайно затворени в кафеза на семейното огнище-„основна клетка на обществото”,те се научават да обичат от телевизора,от улицата да псуват,да се целуват и любят,от попфолка заучават любовните текстове наместо поезия,от реалити шоута затвържават интереса и страстта си към сензациите и клюките,от псевдо-звездите ,свои кумири, оформят представите си за естетичното и красивото.Птичките от кафеза на 21 век,птички с дистанционно командване,възпитание и отглеждане.Птичките израстнали наместо с майчина люлчина песен с ритмите на поп-фолка ,с дистанционно оформените си представи за света и любовта,за доброто и злото,за красивото и пошлото.
А ние ?Ние все така дърпаме семейната каруца с все по-изопнати жили и нерви ,но и все по-рядко се сещаме за обич,топлина и ласка , защото все по-рядко я даряваме ,а така ни липсва...Особено ,когато същите тези наши птички не са научени да я получават ,за да я даряват!

МАТЕМАТИКА НА ЛЮБОВТА


Точка А - и посока една .
В близкия парк или
кварталното кино…
Влюбени устни.
Топли звезди.
Звук на китара -нашата песен.
Безсънни нощи…
Горчиво вино -горещо кафе.
Убийствено щастие…
Старата моя кола.
Натискам газта.
V - 100км в час...
Само след час -
морето е на педя от нас…
………………………………………….
Точка В - дом ,семейство ,деца.
Венчална халка.
Кораби ,шлепове,
маневри ,буксири.
Пристанища чужди.
Редки срещи –чести раздели.
Уравнения нови.
Семейни контроли.
Твоите тъжни писма…
- „Детето вече говори”…
- „Малката вчера проходи”..
А аз разговарям с нейната снимка…
В очите усещам вкус на сълза…
……………………………………………………..
Що за математици, що за лаици?
Нещо явно те не са изчислили….?
Навярно те са сгрешили..?
За колко време се стига
от чуждия пристан
- до….. детската длан…?
---------------------------------------------
Тук и сега не важат правила.
Щамбайна на FULL - и на двете машини…!
2500 коня под мене ритмично играят.
И нека бог да ме пази…!
Дъще аз скоро пристигам….
……………………………………………..
Точка С -живота неусетно измина.
Вече не натискам газта.
Дори не карам кола…
Нашата малка дъщеря,
сега е красива млада жена.
Дъще - оттук нататък ,
продължаваш сама …!
Към твоята - точка А.....
----------------------------------------
Аксиома ли е това ?
Или една вечна прогресия....?

автор:Ibs
източник:http://www.bulgar-bg.com/

Избрано от " Кодекса на истинския джентълмен"


Истинският джентълмен поръчва на дамата си от питието, което и той пие, за да не ги меша.

Истинският джентълмен изчаква тактично в тоалетната, докато дамата плаща сметката.

Истинският джентълмен, когато се връща от пазар, върви пет крачки пред съпругата си, която мъкне пълните чанти, за да й спести съчувствието на околните.

Истинският джентълмен, когато е насаме с красива дама, не стои с ръце в джобовете.

Истинският джентълмен е човек на честта и държи на изрядния си външен вид. Затова преди да си тръгне за вкъщи, внимава да не си сложи слипа наопаки.

Истинският джентълмен, след като прекара нощта с дама, задължително се запознава с нея.

Истинският джентълмен не отстъпва мястото си в обществения транспорт на дами, за да не ги докачи на тема възраст.

Истинският джентълмен не се прави на изненадан, научавайки, че съществуват и хора, които изобщо не са чували за него. Невежи е имало през всички епохи.

Ако единственият костюм на истинския джентълмен е сив, той подарява на съпругата си за рождения й ден сива, а не жълта вратовръзка.

ЗОДИАКАЛНО

Каква е молитвата на вашата зодия?

Овен: "Боже, дари ме с търпение... И си го искам ВЕДНАГА, ЧУВАШ ЛИ?!!!!"
Телец: "Боже, дай ми сили да променя живота си... ама не веднага!"
Близнаци: "Ей, Боже (или Богиньо)... Кой си всъщност? Какъв
си? Какво си? Колко сте? Изобщо не мога да си го представя..."
Рак: "Отче наш, знам, че не бива толкова много да завися от теб... но на кого друг да разчитам за важните неща в живота?"
Лъв: "Ей, тате, знам, че съм любимото ти хлапе и се гордееш с мен..."
Дева: "Боже, направи света едно по-добро място и не се издънвай като предния път."
Везни: "Господи, знам, че е крайно време да взимам решения сам, но искам да знам: какво мислиш ти по въпроса?"
Скорпион: "Боже, помогни ми да простя на враговете си, защото тези копеленца изобщо не заслужават!!!"
Стрелец: "О, всемогъщи, всезнаещи, всесилни, вечен Боже! Моля те за сто милионен път - помогни ми да не преувеличавам!"
Козирог: "Отче наш, мислех да се моля, но знам, че трябва сам да се справя с проблемите си, така че... все пак благодаря!"
Водолей: "Господи, едни казват, че си мъж... други, че си жена... А аз казвам, че всички имаме по нещо божествено! Така че, защо да ти се молим въобще?"
Риби: "Отче наш, ти, който си на Небето... Понеже животът е гаден и смятам да му друсна една стограмка, нека тежкото ми пиянство и махмурлукът след това бъдат в твоя чест... Наздраве и амин!"

Как различните зодии приемат мисълта, че са умрели?

Овен: "Искам да говоря с управителя! Веднага! Мъртъв ли съм?! Не съм си и помислял, че може да ми се случи... Ами добре, тогава искам един кристален дворец върху облак с бяла светлина като онзи там!"
Телец: След като напусне тялото, Телецът осъзнава, че така остава без стомах и веднага се връща в него... И остава скептично настроен цял живот!
Близнаци: "Тук е страхотно... Направо приказно! Какви чудесни дворци, какви прекрасни облаци, колко светлина! Веднага ще звънна на близките ми, за да им разкажа... Каквоооо? Тук няма телефони ли?!? Връщам се!"
Рак: "Въобще не ме интересуват фактите! Раците живеем по 125 години! Точка."
Лъв: "Нееее, не съм мъртъв! Не съм, не съм, не съм, не съм! Какви са тези хора с крила и бели мантии? И защо пеят? Не са в правилната тоналност! Мога да пея по-добре от тях! Този пък кой го направи диригент..."
Дева: След като е работила неуморно 60 часа, девата се възнася, преминавайки през изключително добре почистен тунел... Тъкмо й харесва, когато се сеща колко много ще липсва на близките си и моментално се завръща в тялото си. Първото нещо, което прави, когато се пробужда, е да погледне колко е часът.
Везни: "Я! Какъв красив тунел... А това в края Исус ли е? Ами ако е Мойсей? Да вляза ли в тунела? Да се върна ли? А защо пък да не си остана тук? Имам идея! Ще си направя агенция за запознанства на самотни души... Да я реализирам ли?"
Скорпион: "Ние скорпионите имаме поне девет живота... Една смърт не може да ме уплаши... А и какво по-хубаво от един астрален секс, докато пътувам през тунела на светлината?"
Стрелец: "Хаха! Супер якото, човек! Издигам се... Хахаха! Много е забавно! Не, изобщо няма да се връщам обратно в тялото си, толкова време се опитвах да изляза от там... Колко съм любопитен сега, ако знаеш! Дали отделните религии са в отделни видове рай? Хаха! Представяш ли си? Ииии... много готин тунел... Хахаха! Супер яко!"
Козирог: Изключително трудно е да се внуши нефизическо съществуване на козирозите... Ето защо в рая всички получават голям наръчник с инструкции, съдържащ специална глава "Как да станем милионери в астралното пространство" и подробен SWAT-анализ на живота им.
Водолей: "Това ли е раят? Ами той изобщо не е организиран... И е скучен... Пълна мизерия е това! Къде мога да подам молба за ада? Там поне правилата са направени, за да се нарушават. " ...след което отива в Рая и започва серия кампании за реформи и подобрения.
Риби: Повечето риби рядко обръщат внимание на това, че са умрели. Някои индивиди имат смътни спомени за това как крилати същества в бяло са им казали, че са объркали пътя и трябва да се върнат обратно в тялото си.

Типичен коментар след секс?

Овен: "Хайде пак!!!"
Телец: "Ама как огладнях! Подай ми пицата."
Близнаци: "Къде е дистанционното?"
Рак: "А кога ще се оженим?"
Лъв: "Бях страхотен, нали?"
Дева: "Трябва да изпера чаршафите..."
Везни: "Ако на теб ти е харесало, значи и на мен ми хареса."
Скорпион: "Хмм... да те развържа ли?!"
Стрелец: "Не ми се обаждай... Аз ще ти се обадя!"
Козирог: "Имаш ли визитка?"
Водолей: "Искаш ли да пробваме нещо лудо другия път... например да сме голи?"
Риби: "Ъъъ... Как ти беше името?"

Колко души от вашата зодия са нужни, за да се смени крушка?

Овен: "Само един. При това може да смени не само крушката!!!"
Телец: "Предпочитам естествена светлина. И абсолютно сигурни ли сте, че старата крушка е изгоряла? Мразя да хвърлям неща, които биха могли да са полезни!"
Близнаци: "Един вероятно е най-добрият вариант, защото ако са повече от един, ще се отплеснат в разговори и напълно ще забравят за крушката..."
Рак: "Четирима. Един рак и трима психотерапевти, които да помогнат за мъчителния процес на смяната"
Лъв: "Истинските лъвове не сменят крушки! Истинските лъвове намират някой друг да направи това вместо тях."
Дева: "Точно 1,655221 души в средностатистическия случай"
Везни: "Добре, де, ще го направя... освен ако ти не си така добър да го свършиш вместо мен, но явно си много зает в момента... тъй че ще го направя... И все пак, не искаш ли ти да го свършиш?"
Скорпион: "Нито един. Скорпионите не ги е страх от тъмнината!"
Стрелец: "Айде стига, бе! Я погледни навън... Слънцето грее, птичките пеят, животът е пред нас, а ти се шашкаш за някаква глупава крушка?!?!?!"
Козирог: "Нямам време за глупости."
Водолей: "Виж сега, енергията е материя, а дали материята е енергия още не е доказано, но със сигурност светлината е форма на енергия и тъй като електрическата крушка е материя...."
Риби: "Каква крушка?"


Какъв домашен любимец подхожда на вашата зодия?


Овен: "Всичко, стига да е пълно с енергия!"
Телец: "Костенурка. Бавна, не й трябват много грижи и няма да изяжда храната на собственика си."
Близнаци: "Папагал... Има ли нужда да казвам нещо повече? Естествено, че има...."
Рак: "Каквото и да е... Важното е да се поддава на дресировка!"
Лъв: "Голяма, красива и дръзка котка, която не се състезава със собственика си в това кой е по-по-най."
Дева: "Да видим. Ще трябва да ставам точно в 7:30, за да го храня. В 10:20 ще ходя до магазина и ще му купувам храна за 4,38 лв. с включен ДДС..."
Везни: "Хммм... От една страна, кучето е добродушно, предано и пази къщата. От друга, котката е по-независима, изисква по-малко внимание и е много грациозна... Ох, не знам. Ти какво би си взел? А сигурен ли си?"
Скорпион: "Котка! Тайнствена и непредсказуема... Какво й е? "
Стрелец: "Кон, естествено! И да се надяваме, че ще има достатъчно енергия, за да издържи темпото ми!"
Козирог: "Аз ли ще му купувам храната?"
Водолей: "Хамстер. Ще му взема клетка с климатик, водоснабдяване и канализация... Ще му сложа тунелче, с което да може да преминава извън клетката и ще го огранича с фибростъкло... Не продават ли такива клетки? Простаци! Нищо, аз ще изобретя нещо много по-добро тогава..."
Риби: "Риби, естествено. Дори да ги забравя за седмица-две без храна и те измрат, бързо ще ги подменя... ако не забравя и това, де..."

източник:нет мрежата

Подковата

Веднъж учениците на Айнщайн виждайки го да забива над вратата на лабораторията подкова, го попитали: — Професоре, нали ни казвахте, че не вярвате на суеверия?! — Да, но казват, че тя носи щастие даже на онези, които не вярват в нея - отговорил им той.

Подковата е един от най-популярните символи на късмета. Смятало се, че щом конят е подкован, той е защитен от вещици (вярвали, че желязото ги прогонва) и зли духове. Освен това, подковата е и символ на плодородието. Това е свързано с формата й на полумесец.
В християнството има една легенда за Дънстан*, свещения покровител на ковачи и ювелири. Веднъж в неговата ковачница се появил дяволът и поискал подкова за копитото си. Дънстан* познал дявола и започнал да го подковава толкова болезнено, че дяволът не изтърпял и започнал да моли за пощада. Дънстан го освободил само след като дяволът му обещал, че никога няма да се появява в място, където има подкова.
На пръв поглед подковата е един по-скоро сухопътен талисман. Но се оказва, че за моряците тя също е от значение. Ако се забие подкова към мачтата, над вратата на каютата или под полубата, то късметът задължително ще помогне на кораба. Именно затова на мачтата на фрегатата на знаменития адмирал Нелсън също имало закачена подкова.
Някои смятат, че щастие може да донесе само намерена, а не купена подкова и дори че подковата е желателно да бъде от задния крак на сива кобила. При това подковите се закачат по различен начин. Няма единно мнение по въпроса накъде трябва да бъде обърната тя. Руснаците я закачат обърната надолу. Много нации я закачат обърната нагоре — смята се, че тогава късметът няма да избяга (да се излее). А може да се закачи и в средно положение, тогава тя ще символизира буквата "С" - първата буква в името Христово (Christ).

източника и сведения за Дънстън* ще намерите: ето тук

ХОТЕЛСКИ САПУНЕНИ НЕВОЛИ

Представяте ли си, че за една седмица може да намразите сапуните? Това се е случило на един "нещастен" британец.
Вижте кореспонденцията му с администрацията на един лондонски хотел, публикувана неотдавна във вестник London Sunday Times.
Тя започва така:

"До уважаемата госпожа камериерка. Моля Ви да не снабдявате повече стаята ми с хотелски сапун, тъй като ползвам собствения си домашен Palmolive. Дали ще Ви затрудни да приберете шестте сапунчета от рафта в банята и трите парчета от сапунерката, понеже ми пречат. Предварително Ви благодаря. С. Бърман."

Ето и отговорът, който г-н Бърман получава: "Уважаема стая 635. Аз не съм Вашата постоянна камериерка. Тя ще дойде на работа чак в четвъртък. Махнах от сапунерката трите парчета сапун, както ме бяхте помолили. Също така свалих от рафта шестте парчета сапун, за да не Ви пречат и ги преместих върху кутията с носни кърпички, за да можете да ги ползвате, ако промените мнението си. По такъв начин остават само трите парчета сапун, които трябваше да заредя днес, понеже съм длъжна да изпълнявам хотелските инструкции и да зареждам всеки ден всяка стая с три парчета сапун. Надявам се, че ще останете доволен. Кети, заместваща камериерка."

Уважаемият клиент от стая 635, държейки на правата си, продължава:

Напрежението започва

"Уважаема госпожо камериерка. Надявам се, че вече контактувам с постоянната камериерка. Изглежда, Кети не Ви е предала нищо по повод молбата ми относно сапуна. Връщайки се вчера вечерта, видях, че сте сложили три малки сапунчета Camay на рафта в банята. Аз възнамерявам да прекарам във Вашия хотел две седмици, затова съм донесъл със себе си своя собствен домашен Palmolive. Затова няма нужда от шестте сапунчета Camay, които задръстват рафта. Не бихте ли могли да махнете този сапун? С. Бърман."

Следва и отговор: "Уважаеми мистър Бърман, в сряда бях в почивка, затова заместващата ме камериерка, следвайки хотелските инструкции, е сложила 3 сапунчета във Вашата баня. Преместих пречещите Ви шест сапунчета в сапунерката, където се намираше Вашият Palmolive. Него пък съм преместила в аптечката. Не съм вземала трите сапунчета, които слагаме в аптечката всеки път щом в стаята се нанесе нов гост и за които не сте дали никакви инструкции, настанявайки се в хотела миналия вторник. На Вашите услуги, Вашата постоянна камериерка Доти."

Борбата продължава

В този момент в кореспонденцията се включва и етажният отговорник: "Уважаеми мистър Бърман, заместник-директорът мистър Кенсендър ми каза тази сутрин, че сте му се обаждали с оплакване срещу Вашата камериерка. Моля Ви за извинение и Ви уведомявам, че за стаята Ви е определена нова камериерка. Ако възникнат нови оплаквания, моля да се обръщате директно към мен, за да мога персонално да реша Вашите пролеми. Можете да ме откриете всеки ден от 08 до 17 ч. на тел. 1108. Елън Кармен, етажен отговорник."
Следва и отговорът на вече изнервения клиент на хотела: "Уважаема мисис Кармен, не мога да се свържа с Вас, тъй като напускам сградата на хотела в 07:45 и се връщам не по-рано от 18:00. Тъкмо по този повод потърсих мистър Кенсендър вчера вечерта. Единствената ми молба беше да предприеме нещо по повод този сапун. Новата камериерка вероятно е решила, че току-що съм се настанил и е оставила на рафта в банята три парчета сапун, освен трите парчета, с които е заредила аптечката. За пет дни съм събрал 24 съпунчета. Докога ще продължава всичко това? С. Бърман."
Като резултат господинът от стая 635 получава следния отговор: "Уважаеми мистър Бърмън, Вашата камериерка Кети е инструктирана повече да не Ви носи сапун, а също така да прибере излишния. Оставам на Вашите услуги (тел. 1108 от 08 до 17 всеки ден). Елън Кармен, етажен отговорник."

Неудържима бъркотия

Постепенно обаче историята стига до нови висоти: "Уважаеми мистър Кенсендър. Домашният ми Palmolive изчезна. От стаята ми е изнесен всичкият сапун, включително и моят собствен. Вчера се върнах в хотела много късно и се наложи да викам пиколото, за да ми донесе 4 сапунчета Dove. С. Бърман".
В еписторалното общуване се намесва и един от началниците: "Уважаеми мистър Бърман. Информирах етажния отговорник Елън Кармен за проблемите с Вашия сапун. Искрено недоумявам, защо Вашата стая е останала без сапун, въпреки че нашите камериерки са изрично инструктирани всеки ден по време на почистването да зареждат всяка стая с по три сапунчета. Вашият проблем ще бъде решен незабавно. Моля да приемете моите извинения за причинените Ви неудобства. Мартин Л. Кенсендър, заместник-директор".

Екшън

След всичко това размерът на бедствието добива следния израз: "Уважаема мисис Кармен. Кой, по дяволите, е сложил тези проклети 54 сапунчета в моята стая? Прибирайки се вчера вечерта, открих на рафта в банята 54 сапунчета. Не са ми нужни 54 сапунчета Camay, единственото, което искам е моят проклет Palmolive. На какво прилича това, банята ми е задръстена от 54 сапунчета Camay. Върнете ми сапуна! С. Бърман".

Етажният отговорник започва да пише обяснение: "Уважаеми мистър Бърман. По повод оплакването Ви от излишния сапун Ви съобщавам, че го бях изнесла собственоръчно. След това Вие сте се оплакали на мистър Кенсендър, че всичкият Ви съпун е изчезнал, макар че аз лично заредих Вашата стая, а именно - 24 сапунчета, които бяха изнесени преди това, както и трите сапунчета, които трябва да зареждаме всеки ден. Понеже Вашата камериерка Кети не е знаела, че аз съм заредила Вашата стая, тя също е донесла изнесените преди това 24 сапунчета, както и всекидневните 3 парчета. Не знам на какво се базира Вашето мнение, че в хотела се предлага домашен Palmolive. Успях единствено да открия домашен Monsavon, който също собственоръчно съм донесла във Вашата стая. Елън Кармен, етажен отговорник".

В края на краищата одисеята завършва по начин, който буди и смях, и съжаление:

"Уважаема мисис Кармен. Единствено за Ваша информация. Предоставям на Вашето внимание последните резултати от инвентаризацията на моя склад за сапун. Към днешна дата налице са:
- на рафта пред аптечката - 18 Camay на четири купчини по четири парчета и една купчина от две парчета
- върху кутията с носни кърпички - 11 Camay на две купчинки по четири парчета и една от три парчета
- на шкафчето до тоалетната чиния - 1 (една) купчина от 3 Dove, една купчина от 4 Monsavon, а също така 8 Camay на две купчини по 4 парчета
- в самата аптечка - 14 Camay на три купчини по 4 и една купчина от 2 парчета
- в сапунерката - 6 Camay, много влажни
- в североизточния край на мивката - 1 Dove, използван наполовина
- в северозападния й край - 6 Camay на две купчини по 3 парчета
Дали ще Ви затрудни да помолите Кети да се увери, че всичките купчини са надлежно подредени и забърсани от прах? Моля Ви също да я информирате, че всяка купчина сапунчета, надвишаваща четири парчета, проявява тенденция да се срутва.
Позволявам си също да посъветвам да се използва подпрозоречната дъска, която все още не е натоварена и може да представлява отличен склад за бъдещи постъпления.
Накрая си позволявам да Ви информирам, че съм си купил още един свой личен домашен Palmolive, който пазя в сейфа на хотела, за избягване на по-нататъшни недоразумения. С. Бърман".

За шефа с любов...


Шефът не флиртува - той обучава кадрите.
На нов началник и на малко прасе не се радвай, защото не знаеш каква свиня ще излезе от тях.
Началник е човек, който е подранил, когато вие сте закъснели, и закъснява, когато вие сте подранили.
Казах на началника, че съм се помолил на Бога за повишение. Той ми нареди никога повече да не действам през главата му.
Моят шеф е много разбран човек. Оставя ме да идвам, когато си поискам преди 9.00 ч., и да си тръгвам, когато реша след 17.00 ч.
Добър човек е началникът ми - ако отида на работа с 2 минути закъснение, ме глобява, а ако подраня 2 минути, ми иска аренда.
Моля те, разбери, че това е само намек. Не трябва да го правиш, освен ако искаш да останеш на работа!
Мислите ли, че е лесно да си началник? Всеки ден трябва да ставам рано, за да проверя кой закъснява за работа.

Началник: И моля да не казвате никому колко ви плащам!
Подчинен: Естествено, че няма да кажа. И мен ме е толкова срам от заплатата, колкото и вас!

-Най-после разсмях началника!
-С някой виц ли?
-Не, поисках повишение!

Всеки уважаващ себе си началник има две секретарки - по една за всяко коляно.
Шефът не спи, а си почива.
Шефът не яде, а си възстановява силите.
Шефът не пие, а дегустира.
Уважавай шефа си, че може да дойде и по-лош.
Шефът не крещи, а убедително изразява мнението си.
Шефът не се чеше по тила, а обмисля решение.
Шефът не забравя, а просто не обременява паметта си с излишна информация.
Шефът не греши - той взема рисковани решения.
Шефът не гримасничи, а се усмихва без ентусиазъм.
Шефът не е страхливец, а постъпва предвидливо.
Шефът не е неук, а предпочита творческата практика пред безплодната теория.
Шефът не взема подкуп, а приема доказателства за благодарност.
Шефът не обича сплетните, а внимателно изслушва мнението на сътрудниците си.
Шефът не лъже, той е дипломат.
Шефът не прави катастрофи, той има шофьор.
Шефът не обича подмазвачите, а награждава лоялните служители.
Шефът не изневерява на жена си, а пътува в командировки.
Шефът не закъснява - задържат го важни дела.
Ако искаш да живееш и работиш спокойно, не изпреварвай шефа си в развитието.

Я сакам

Компютърни специалисти и програмисти,помогнете на човека:


"Я сакам да знам мое ли да се напише програма дека, сабале да ме сабуди у 7 часо, да ме нарани да ме изчишка, изака, после да ме наруча убаво та да деяним цел ден. После като сам наручан програмата да напои говедата дека гледам за млеко. Они са у кошарата. Май требе и цикъл да се тури, оти иам и свинье, Програмата да ги нарани с леп. Я зиам църн типов, послека програмата да изкара овците, да ги напасе, додека я щрапам връз клавиатурата и емитирам дейност. Ама нали сам гявол и они шефовете не моат ма разберат, кво чиним я цел ден пред компуторо. После програма, незнам май масив требе, да нарани кокошките. В моменто кога програмата праи тека да се ранат кокошките па с църн леп, на свиньето да се изринат лайната. А па в моменто кога програмата праи тека, че говедата да се измозат, я да посегам кам дисайгите сос сиреньето и лебо, да отфаждам у офисо, та да емитирам дейност и точно кога си обувам опинците програмата вече да извести, че сичката стока е наранена, та я да отфаждам с кеф на работа. Кой ми напише такава програма веднага му давам 5000 лева, едно говедо опечено, 3-4 овци на чорба, 6 свинье турени у буркани за зимаска и осум кокошки с дваесе и осум яйца. И накраю, ако мое да се напише такава програма да ми се обясни алгоритамо, а ако не мое да ми се обясни оти не мое."

източник:нет мрежата

Децата пишат писма до Бог

откъси от книгата на Михаил Димов (Рига)


Повод да напише тази книга станала една негова командировка в чужбина, когато авторът обърнал внимание на публикуваните в един вестник писма на американски деца откъси от книгата "Децата се усмихват на Бога". В тях децата сякаш разговаряли с Бог и тогава му идва мисълта: "А какво биха казали нашите деца на Бог?" И авторът измислил три въпроса: За какво би искал да попиташ Бог? Какво би искал да разкажеш на Бог? и За какво би искал да помолиш Бог? С тези въпроси той тръгнал по училищата. Просто авторът е намерил най-добрия начин да види света през очите на децата. Това са и техните страхове, и радости, болки и обиди... Едва ли би могло да се зададе друг подобен въпрос, на който да се получи абсолютно честен отговор...
Ето прочетете част от отговорите и молитвите на децата към Бог:


*Аз написах стихове. Те са срамни. Аз никому не ги показвам, но на Теб, Боже, ще ги покажа. Ето ги.
Възрастните плачат със сълзи.
Възрастните плачат с очите.
Малките плачат със сърцето,
Малките плачат с живота си.
Но ако възрастният плаче като малък,
значи той наистина плаче.
Марик, 4 клас

*Бях на село и видях малка църква. Беличка, чистичка. Зад нея брези, рекичка, а недалече голяма зелена гора... Това Твоята вила ли е?
Наташа, 4 клас

*А Ти си хитър, отначало позволяваш на човека да съгреши, след това той се разкайва и Ти му прощаваш. Получава се , че Ти винаги си добър. Хитро.
Толик, 4 клас

*Пиша Ти от интерната. Интернат — това е място, където изпращат децата заради лошото поведение на родителите.
Ария, 4 клас

*Прощавай, Господи, аз заминавам за Израел. Много ми е тъжно да се разделям с децата и нашата Галина Михайловна, с Тебе. Аз бих те поканил на гости, но нали там говорят на иврит...
Изя, 4 клас

*Ти си създал човека, Господи, а той е създал Тебе. И още не се знае кой се е справил по-добре.
Борис, 4 клас

*Аз толкова се уморих от живота: учиш, учиш, учиш. Като последен глупак!
Сеня, 3 клас

*Вчера научих страхотно поверие за Тебе: ако вие сте богати - това е от Бога, ако сте бедни - това ви води към Бога.
Зорик, 4 клас

*Ако беше направил най-напред жената, нямаше да ти се наложи да се занимаваш с ребрата.
Вова, 4 клас

*Дядо Боже, каня те на моя рожден ден, който ще се състои на 4 август в 14 часа. Ще те чакам. Ако нямаш пари, идвай без подарък.
Миша, 2 клас

*Всяка сутрин аз погребвам вчерашния ден. Нали той си е отишъл от мен завинаги.
Аркадий, 3 клас

*Ти си създал заповеди за възрастни. Ние измислихме заповеди за децата. Ти само ги попрегледай.
1. Щом вече си се родил, не пискай.
2. Не се отказвай от удоволствия, щом душата ти ги иска, нали тя е от Бога.
3. Не се пъчи от мързел.
4. В любовта дръж на своите хора.
5. Уважавай майка си и пастрока си.
6. Задоволявай се с малко, понеже и ти самият си още малък.
7. Не погубвай природата - ти ще лежиш в нея.
8. Не се обиждай на възрастните, радвай се, че има още да живееш и живееш.
9. Не си прави мазоли на зъбите.
10.Не пуши на гладно.
4 "А" клас

Подбрах за вас само някои от най-вълнуващите и по детски чисти и искрени писма,макар,че всичките са прекрасни бисери .Всички отговори, както и източника на статията може да намерите ето тук :http://margaritta.dir.bg/2003/dek/07pismodobog.htm/

Негодни за рая /Дончо Цончев/


За ореха има много легенди, най-смешната ми е била тази, която гласи: "Псувай като го брулиш, догодина да роди повече." Беше страхотна веселба с децата, когато ги учех да псуват, брулейки ореховите върхари с дълги прътове. Но после те порастоха и излетяха по света, а ние сега с майка им не можем да изядем орехите, които сами си падат през октомври, без да псуваме и да брулим.
Посадил съм някога пет-шест ореха, но не умрях, когато стволовете им станаха дебели колкото ми е вратът - според друго предание. Вместо това Бог даде да остарея и - като няма какво толкова друго - повечето време прекарвам в градината. Въдя домати, тикви, зеле - каквото си помислите, май все ще се намери в огромния ми двор. А то ни е много. Все се питам защо се блъскам всъщност.
С ябълките е особено интересно, те са десетина дървета, най-различни сортове. И раждат като луди. Разбира се, че ги берем, запазваме ги през зимата и до нови все има ябълки у дома. Но остават няколко касети, които пролет трябва да изхвърля на торището.
При брат ми случаят е двойно по-тежък, защото той е сам. И неговите деца са някъде по света, майка им си отиде, царство й небесно. Амбициозният ми батко няма да падне под мене - той зверски се напъва в неговата градина и продукцията му е колкото моята. Даже ме превъзхожда с броколи, ягоди-месечарки и други екстри на работлив и умен човек.
Най-забавна при него е историята с киселото зеле. Всяка есен той пълни кацата, както и аз го правя. Но моята прочута ракия зиме замезва почти всичкото кисело зеле, а брат ми - когато баба Марта му парфюмира кацата едно хубаво - брои, че е изял три-четири зелки. И изхвърля другите. Надалеч, защото солта не е добро нещо за почвата.
Тия дни отново събираме орехи и горим шумата. Берем ябълки и нареждаме в касети. Мачкам гроздето и тъй нататък. И пак се сетих, че двама старци не могат да изядат толкова, те пак ще изхвърлят готови блага на торището.
Тогава (пиех си кафето на терасата), се попитах какво бихме правили с брат ми, ако случайно попаднем в рая? Как да оберем там всичко? Докъде да изорем и засеем? А бива ли да стоим така със скръстени ръце и да гледаме как прекрасни плодове и зеленчуци капят, та гният?
После изведнъж ме досрамя от себе си. Сетих се (истина беше), че вътрешният ми глас, дълбокият, не е успял да ми прошепне три най-прости и велики думи: "Дай на другия".

източник: ето тук

Ти помниш ли кога сме расли

Преди много години,/още в миналия 20 век/ сред учениците се разпространяваше едно чудесно и шеговито стихче за обеснение в любов.Е и аз съм го получавала ,написано на картичка-валентинка...Най-после го открих в цялостния му варниант,естествено от глобалното село-нета, и сега искам да го споделя с вас.Навярно ще е непознато за някои от вас,а за тези които го помнят все още ,надявам се да предизвика лека носталгия и повод за усмивка.


Ти помниш ли кога сме расли
в едни и същи детски ясли
и още от невръстно бебе
аз влюбен бях в тебе.

Ти помниш ли едва родени
в онзи тих родилен дом
ний гледахме смутени
и разбирахме се мълчешком.

Небрежно лапнал биберон
аз те гледах и смучех,
но мойте чувства благородни
към теб тогава не разкрих.

А те напираха в гърдите,
избликваха, и май от тях
аз често пълнех пелените
на всички бебета за смях.

Да знаеш как те обичах само,
ревях от ревност, бях ти роб-
та аз преди да кажа:"мамо",
казвах:"обичам те до гроб!"

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец


Българската православна църква почита днес паметта на Преподобния Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец. Той е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога. Роден е около 876 г. в село Скрино, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Там той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир - Рилския, който съществува вече 1000 години. Славата на отшелника постепенно се разпространила из цялата страна. Преди смъртта си преподобният Иван останал в пълно уединение, съставил своето "завещание" и починал в самота на около 70-годишна възраст, на 18 август 946 година. Погребан бил в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила до днес. След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 г. мощите са били пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. цар Асен Първи тържествено пренесъл мощите на Свети Иван Рилски в Търново, където останали почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

източник: ето тук

Дефиниции:


БАНКЕР: тип, който ти дава назаем чадър, когато грее слънце и иска да му го върнеш, когато вали дъжд.
ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ: тип,който може два часа да размишлява за нещо и това да не е секс.
ПРОГРАМИСТ: човек, който ти решава проблем, за който не си и подозирал и то по начин, който не разбираш.
ПСИХОЛОГ: особа, която гледа всичко останало от момента, в който в стаята му влезе красива жена.
КОНСУЛТАНТ: това е този, който ти сваля часовника от ръката, казва ти колко е часът и след това ти издава фактура.
ДИПЛОМАТ: това е този, който ти казва да идеш на п****а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне.
ИКОНОМИСТ: професионалист, който утре ще знае защо това, което е предвидил вчера не се е сбъднало.
КВАНТОВ ФИЗИК: сляп човек в тъмна стая търси черна котка, която въобще не е там.
МАТЕМАТИК: личност, на която и трябват пет минути да отговори пълно и точно на всеки ежедневен въпрос, при това напълно безкористно.
АРХИТЕКТ: тип, който не е достатъчно мъжествен за да стане инженер, и е твърде малко женчо, за да стане дизайнер.
РАБОТА В ЕКИП: възможност да прехвърлиш отговорността за грешките си на останалите.
ФУТБОЛ: за него се омъжва всяка жена, без дори да подозира.
ИНФЛАЦИЯ: плащане по цени от следващата година със заплата от миналата.
ГЛАВОБОЛИЕ: най-често употребяваното контрацептивно средство.
ХАРДУЕР: частта от компютъра, която понася ударите, когато не върви софтуерът.

източник:нет мрежата

Жената - Богиня

Имало едно време обикновени мъж и жена. Жената се казвала Елена, а мъжът – Иван. Връщал се мъжът от работа, сядал пред телевизора, четял вестник. Жена му, Елена, приготвяла вечерята. Сервирала на мъжа си вечерята и мърморела, че нищо не прави в къщи и малко пари печели… Иван се дразнел от мърморенето на жена си. Но не й отговарял грубо, само си мислел: ”Самата тя — мърлячка, а пък придиря. Когато се женихме, съвсем друга беше - красива и нежна.”
Веднъж, когато мърморещата жена поискала Иван да изхвърли боклука, той с неохота се откъснал от телевизора и тръгнал към двора. Като се връщал се спрял пред вратата на къщата и мислено се обърнал към Бог:
- Боже мой, Боже мой! Несполучлив излезе животът ми. Нима цял живот ще трябва да се влача с такава тантонеща жена, че и некрасива? Това не е живот, а истинско мъчение.
И внезапно чул Иван тих глас Божи:
- Бих могъл, Иване, да ти помогна в бедата: мога да ти дам прекрасна богиня за жена, но щом съседите ти видят внезапната промяна в съдбата ти, ще се изумят. Нека постъпим тъй: жена ти Аз ще променям постепенно, ще вселявам в нея на богиня дух и външността й ще променям. Но само запомни, ако с богиня искаш да живееш, животът ти достоен за богиня трябва да стане.
- Благодаря ти, Боже. Всеки мъж живота си да промени заради богиня е способен. Кажи ми само: кога ще почнеш да променяш моята жена?
- Още сега аз малко ще я променя. И с всяка минута ще я променям все към по-добро.
Влязъл в къщи Иван, седнал на креслото, взел вестника и пак включил телевизора. Но не му се четяло, не му се гледал филм. Нямал търпение да погледне - дали пък поне мъничко не се променила жена му?
Станал, отворил врата към кухнята, опрял рамо на рамката и почнал внимателно на разглежда жена си. Тя стояла с гръб към него, миела съдовете след вечеря.
Елена изведнъж почувствала погледа и се обърнала към вратата. Иван гледал жена си и мислел: ”Не, няма никаква промяна в жена ми”.
Елена, като видяла необичайното внимание на мъжа си и без да разбира нищо, изведнъж оправила косите си, поруменяла и попитала:
- Защо ме гледаш така внимателно, Иване?
Мъжът не се сетил какво да каже и сам смутен внезапно произнесъл:
- Да ти помогна ли за съдовете? Не знам защо се сетих…
- Съдовете? Да ми помогнеш? - тихо повторила удивената жена, смъквайки мръсната престилка, - ами аз вече ги измих.
“Наистина, направо пред очите ми се променя - помислил Иван, - изведнъж се разхубави.”
И започнал да бърше съдовете.
На другия ден след работа Иван бързал към къщи с нетърпение. Нямал търпение да види как постепенно се превръща в богиня мърморещата му жена.
“А ако изведнъж много е станала богиня? А аз както преди не съм се променил? За всеки случай ще купя аз цветя, за да не се излагам пред богинята.”
Отворил към дома вратата и спрял като омагьосан Иван. Пред него Елена стояла с хубава рокля, която преди година той й купил сам. Хубава прическа, в косите панделка. Той се объркал, неловко подал цветята, без да откъсва поглед от Елена.
Тя взела цветята и тихо ахнала, цялата поруменяла и свела поглед.
“Ах, колко са прекрасни на богините ресниците! И колко са кротки по характер! Каква необичайна вътрешна красота и външност!”
И ахнал на свой ред Иван като видял масата с приборите от сервиза, запалени две свещи, и две чаши, и с аромат божествен привличала храната.
Когато седнал той на масата, жена му Елена срещу него седнала, но скочила внезапно и казала:
- Извинявай, забравих да ти включа телевизора, но ето купила съм ти новите вестници.
- Не ми е нужен телевизорът, и вестници не ми се четат, все едно и също пише в тях, - Иван й отговорил искрено, - по-добре ти ми кажи, как утрешната събота би искала да си прекараш.
Съвсем изумена, Елена го попитала:
- А ти?
- Случайно два билета за театър купих. Но през деня ще си съгласна може би да се разходим в магазините. Щом ще ходим на театър, трябва първо да отидем в магазин и да ти купим достойна рокля.
Едва не се изтървал Иван да каже заветните думи: ”рокля, достойна за богиня”. Затова се смутил, погледнал я и ахнал пак. На масата пред него седяла богиня. Лицето й от щастие сияло, очите й блестели. Стаената усмивка била и малко въпросителна.
“О, Боже, колко са прекрасни наистина богините! А ако всеки ден се разхубавява тя, дали ще успея аз да съм достоен за богиня? - мислел Иван, и изведнъж пронизала го мисъл като мълния: Трябва да успея! Докато все още е богинята до мен. Трябва да поискам и да моля дете да ми роди. Дете от мен и от най-прекрасната богиня.”
- Какво замисли се Иване, вълнение ли виждам на лицето ти? - Елена питала мъжа си.
А развълнуван той седял, не знаел как да й каже съкровеното. Шега ли е - дете да искаш от богиня?! Бог такъв подарък не му бил обещал. Не знаел как да каже за желанието си Иван и станал мачкайки покривката и промълвил:
- Не знам… Ще може ли… Аз… исках да кажа… Отдавна… Да, от теб дете аз искам, богиньо прекрасна.
Тя, Елена, се приближила към мъжа си Иван. От пълните с любов очи сълза щастлива се плъзнала по алените бузи. Ръка на рамото на Иван положила и сгряла го с дъха си горещ.
“ Ах, каква нощ! И какво утро! Какъв ден! Прекрасен е животът с богиня!” - мислел Иван, като обличал за разходка втория си внук.

Анастасия - Книга 7
Владимир Мегре

източник: ето тук

Ако Любов нямам - нищо не съм

Ако говоря с человечески и ангелски езици, а любов нямам, ще съм мед що звънти или кимвал що дрънка.
И ако имам пророчество, и зная всичките тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
И ако раздам всичкият си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, нищо не се ползвам.
Любовта дълго търпи, благосклонна е, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее,не безобразствува, не дири своето си, не се раздражава, не мисли зло,
на неправдата се не радва, а сърадва се на истината,всичко претърпява, на всичко хваща вяра, на всичко се надее, всичко търпи.
Любовта никога не отпада, другите обаче, пророчества ли са, ще се прекратят, езици ли са, ще престанат, знание ли е, ще изчезне.Защото от части знаем, и от части пророкуваме,но когато дойде съвършеното, тогава това което е от части ще се прекрати...

А сега остават тези трите- вяра, надежда, любов, но най-голяма от тях е любовта.

по Библията - Цариградско издание
източник: ето тук

Пътят може да се види, когато...

Един любопитен монах запитал учителя си:
- Кой е пътят?
- Той е пред очите ви - отговорил учителят.
- А защо не го виждам?
- Защото мислиш за себе си.
- А вие? Виждате ли го?
- Докато гледаш на нещата от две страни, казвайки “аз не виждам” и “ти виждаш”, погледът ти няма да се промени - отвърнал учителят.
- Значи пътят може да се види, когато няма нито “аз”, нито “ти”?
- Е, когато няма нито “аз”, нито “ти"' кой е този, който ще иска да го види?


източник: ето тук

АСТРОЛОГИЯТА-МИТ И РЕАЛНОСТ

Предлагам ви един малко необичаен хороскоп и митологичен прочит за произхода на името,символа и характерните белези на всяка зодия .На мен ми допадна и въпреки,че е малко дългичко четиво,прочетох го с интерес.Надявам се ,че и за вас ще е така .


ОВЕН (21 март - 20 април)
Английското название на първия знак на Зодиака Aries произхожда от латинското aries — "овен", на който, както смятали в древността, приличали очертанията на съзвездието. В гръцката митология овенът със Златното руно е онзи, който спасил царските деца Фрикс и Хела от тяхната мащеха Ино, намислила да ги погуби. Хела паднала в морето между Сегея и Херсон, в пролива, който оттогава започнали да наричат Хелеспонт. Озовал се в безопасност в Колхида, Фрикс принесъл този овен в жертва на Зевс, който поставил овена на небето, а Златното руно превърнал в залог за благополучие и могъщество. Кожата на овена, известна под името "Златното руно" била цел на пътешествието на аргонавтите.
Знакът представлява два извити рога на овен, но някои астролози твърдят, че знакът изобразява вежди и нос, на които, заедно с останалите части на лицето и главата влияе зодиакалният знак на Овена.
Инициативност, активност, предприемчивост. Знак на начало на действието, означаващ нов цикъл в личното развитие, агресивност, праволинейност. Преливащ от кипяща енергия, ентусиазъм. Като кардинален знак поставя непрекъснато пред себе си нови задачи, които го интересуват, докато не загубят привлекателността си и прелестта си на нещо ново. Хората, родени под този знак, изпитват вътрешна потребност да действат активно, да отстояват активно жизнената си позиция. Не им е достатъчно само да говорят за потребностите си, те правят така, че да ги удовлетворят. Овенът може да постигне много, ако се научи да разсъждава. Неговата импулсивност и неспособност да слуша другите често го поставя в трудни ситуации. Заради своята нетърпеливост той не довежда работата си до край, предоставяйки на другите подчинени нему знаци да го направят. Бивайки честолюбив, иска навсякъде да бъде пръв и най-добър.
Овенът е роден водач. Славата и признанието за него са по-важни от парите и удобствата. В стремежа си към авторитет и господство, става агресивен и прибягва до насилие. Винаги търси нови пътища и възможности. Той трябва да се научи да бъде любезен и приветлив, да усвои умението да анализира постъпките си. Много Овни притежават силна воля, уверени са в себе си, имат изключителни духовни способности.
Тяхното кредо е: "Аз съм".

ТЕЛЕЦ (21 април - 20 май)
Английското Taurus произлиза от гръцката дума "таурос" — бик. Според митологията Зевс се влюбил от пръв поглед в красивата като деня Европа, принцесата на Финикия, и за да избегне ревността на Хера се превърнал в снежнобял бик с позлатени рога във формата на полумесец. Европа се възхитила, погалила го и дори се осмелила да се качи на гърба му и тогава Зевс я отвлякъл на Крит. Символът на този зодиакален знак представлява стилизиран образ на главата и рогата на бик. Понякога се твърди, че изображението представлява ендокринните органи в гърлото, върху които знакът влияе (както и на цялата шия).
Власт, решителност, практичност. Знак на целесъобразната решителност на силата. Като земен знак, той е призван да се занимава с материалните неща в живота. Старае се да овладее практически дейности, стреми се да придобие материални ценности. Цени удобствата, задоволството, удоволствието; без да се щади преследва удовлетворението на своите потребности. Следи нищо да не препречи пътя му. Парите са му нужни, не заради самото им притежание, а заради удоволствията, които може да има, ако ги притежава. Умее да цени красивите форми и вещи. Обича красивите дрехи, собственият му външен вид влияе чувствително на самочувствието му. Голяма роля в живота на Телеца играе емоционалната и материална сигурност. Телецът може да пренебрегне една връзка, ако не е убеден в това, че тя ще му е от полза. Често пъти не може да обясни мотивите на своето поведение, понеже не се интересува от собствената си личност. Планира живота си за много години напред, при това като правило, неговите старания не остават напразни. Не обича да се месят в работите му, не обича опитите да му се оказва влияние.
Неговият девиз е: "Аз имам".

БЛИЗНАЦИ (21 май - 21 юни)
Английското название Gemini идва от латинското geminus — "двоен". Древните шумери и вавилонци наричали съзвездието "великите близнаци". В чест на синовете на Зевс и Леда гърците нарекли двете най-ярки звезди на съзвездието Кастор и Полидевк (Полукс). Когато Кастор бил убит, неговият брат се обърнал с молба към Зевс, да го лиши от безсмъртие. Зевс ги заселил и двамата на небето. Твърди се, че символът на този знак представлява техните прегръщащи се един друг ръце. Заради формата му, понякога го наричат "пеперуда"-та на Зодиака.
Духовност, подвижност, отсъствие на условности. Пъргав ум и бързи действия. Меркурий е покровител на преговорите, съжденията, затова Близнаците произнасят оценки, класифицират. В контактите си се опират на думи и идеи. Езикът за тях означава много, той определя рамките на тяхвата дейност. Мислите им скачат от едно върху друго, а думите за тях са като спасителна котва. Притежават ораторски способности. Стремят се към знание, жадни са за учение и имат способности за това. Тяхната изобретателност и силата на въображението им често им дава писателски талант; от тях излизат добри експериментатори и критици. За Близнаците образованието е много важно, ако то е недостатъчно, характерът им се разваля и те измъчват околните по тази причина. При добро образование те са приятни и културни, с тях се общува добре.
За Близнаците е добре, ако имат разнообразни интереси. Поведението им се определя от минутни настроения. При неудачи изпадат в депресия. В трудни ситуации рядко губят самообладание, не ги напуска реалистичният им поглед. Тяхната изобретателност е достойна за уважение. Обичат да осъществяват своите идеи. Ползват се с популярност, тъй като могат да бъдат блестящи събеседници — внимателни, общителни, чувствителни. Не обичат да се привързват към едно място или към един човек. За тях не може да се каже, че са добри къщовници и домакини. Изпитват ненаситно любопитство, постоянно търсят нов духовен опит. Обичат пътувания и промени. Макар че материалните блага не ги привличат твърде много, те означават за тях власт и свобода, а следователно имат силна потребност от тях.
Децата Близнаци са прелестни и изобретателни, педагозите им прощават белите, макар че би трябвало възпитанието им да започне от рано, тъй като недостатъците им после са трудно изкореними. Не признават условностите. Застават срещу всякакви правила, нарушават ги, възстават срещу началства, защитавайки своята индивидуалност от всички. Близнаците не биха си помръднали пръста , ако това е заради общоприетите условности, но с възрастта разбират, че без сътрудничество е невъзможно да се реализират.
При условие, че преодолеят тези недостатъци, към които са предразположени, Близнаците могат да бъдат много щастливи.
Техният девиз е: "Аз мисля".

РАК (22 юни - 21 юли)
Според митологията ракът се е впил със щипките си в крака на Херакъл, когато той се е борел с многоглавата Хидра. Когато ракът бил убит, ненавиждащата Херакъл Хера му се отблагодарила като го поставила на небето. В ранната астрология символът на съзвездието изобразявал рак. Понякога тълкуват съвременния символ — щипките на рака като изображение на извиващи се сперматозоиди, и по този начин знакът символизира мъжкото и женското начало.
Къщовничество, чувствителност, вярност. Силни емоции. Най-силният воден знак, по-благоприятен за жените, тъй като по-силно от всички други знаци е свързан с дома и носи със себе си физическа и психологическа ранимост. Защитавайки се от душевни травми, често търси сигурност и безопасност в самотата, което е още по-обидно, защото Ракът се нуждае особено силно от дом и семейство. Неговият живот не би бил съвършен без семейство. Заради безопасност и стабилност е съгласен на всичко. Рядко поставя на карта парите. Не обича да рискува. С парите борави много внимателно и, като правило, не подвежда онези, които му се доверяват. Винаги си плаща дълговете и очаква от другите същото. Често изпитва сложни душевни преживявания. Ту прави впечатление на душевно силен човек, ту изглежда безпомощен като дете. Това се обяснява с това, че Слънцето в този знак променя посоката си и започва да се движи отново на юг, небесните дела се обръщат назад като самият Рак. Като правило Раците са доброжелателни, но променливата Луна ги прави ту любезни и откровени (особено когато имат пред очите си определена цел), ту отново меланхолични, затворени, сдържани.
Ракът притежава дипломатически талант, той често постига целите си. Обаче ако се чувства обиден, Ракът може да се държи безразсъдно, в такова състояние не е способен на сътрудничество с другите. Държи се по детски упорито — това е един от съществените недостатъци на Рака, с които той трябва да се бори. Прави впечатление на спокоен и кротък човек, но е трудно да бъдат разгадани неговите чувства и мисли. Неколцина постигат това — Ракът често остава неразбран.
По природа децата Раци са нежни, мили, ласкави, готови са да помогнат. Родителите — раци излъчват топлота. Но в това се крие и определена опасност. Те искат да имат само за себе си онези, които обичат. За Рака семейната традиция и история означава много. Те са патриоти, прекрасно помнят всичко, което се отнася до традициите. Стараят се със всички средства да избегнат душевни и физически неразположения и тъй като редът и чистоплътността са техни отличителни качества. — не понасят дейности, които не предполагат абсолютна чистота. Предпочитат изтънчена обстановка.
Ракът има силно въображение и за него ще е по-добре да мисли по-малко за своите болести. Трябва да умее да казва да и не, да следи настроението си, да се бори с нетърпимостта си, боязливостта си и прекалената си чувствителност. Ракът владее изкуството да се съпротивлява пасивно —това е неговото действено оръжие срещу хората, които са му неприятни. Рака може да се управлява с добро, защото ако усети натиск — застива неподвижно. Не обича да го съветват, иска да решава всичко самостоятелно, мислите на другите хора го плашат. Понякога се бои от отговорност, но важната работа ще изпълни точно надеждно, педантично, успешно.
Неговият девиз е: "Аз чувствам".

ЛЪВ (22 юли - 23 август)
Според гръцката митология около град Немея живял чудовищен лъв. Херакъл го задушил и това бил първият от неговите дванадесет подвизи. Смята се, че символът на зодиакалния знак идва от гръцката буква "ламбда", понеже гърците са дали името на съзвездието — Леон. Съществува и друга версия, че съвременният знак е стилизирано изображение на съзвездието, което в средните векове се е изобразявало като лъв, и че знакът представлява лъвска грива и лъвска опашка.
Жизнена сила, авторитет, власт. Знак на великодушие, горди чувства, с него се свързва стремежът към самореализация. Това е огнен знак, подчинен на Слънцето, а задачата на Слънцето е да дарява топлина, светлина и живот. Тази сила действа благотворно на всичко живо, Лъвът е център на планетната система, той привлича останалите планети. Лъвът е щедър, обича светлините на рампата, обича да е в центъра на вниманието. Лъвът държи на своя дом и личната си независимост.С пълни шепи харчи пари и знания без да мисли за себе си. Чувства се силно привлечен от противоположния пол, но нека сдържа любвеобилността си — с нея са свързани всичките беди на Лъва.
Лъвът често си мисли, че другите имат същите представи за честност като неговите, затова е твърде доверчив. Не обича да се повтаря, щом разбере за какво става дума, проявява нетърпение и упоритост. Онези, които не споделят неговото мнение, трябва да действат внимателно и тактично, тъй като могат да го управляват само ако не засягат неговата чест. Лъвът иска всички да мислят за него хубави неща и затова прави всичко, което може. Знае какво впечатление създава и се старае да направи още по-добро. Лъвът има талант в драматичното изкуство, той цял живот играе ролята на благородник — толкова силно се вживява в нея. За себе си има много високо мнение. Той прави всичко, което смята за правилно, даже ако то противоречи на общественото мнение. Ако притесняват Лъва на работното му място, той може да намрази работата си и да напусне.
Лъвът е символ на благородство и достойнство, това е кралски знак. Във всяко негово движение се чувства гордост и достойнство - отстрани това се забелязва отлично. Властта повишава неговото самосъзнание. Чувствайки отговорност, той ще направи всичко, за да оправдае доверието. На ръководен пост той ще се изяви блестящо, ще прояви творческите си заложби, за него ще заговорят всички. Но ако не бъде удовлетворена неговата потребност от авторитет, може да развие инертност, суетност, непостоянство, индиферентност.
Жените лъвици обичат да играят главната роля в брака; ако става дума за брака на децата им, те се превръщат в истински лъвици; няма да допуснат детето им да бъде обиждано, дори ако това обижда тях. Лъвовете имат прагматичен ум, проявяват интерес към философията; с ентусиазъм и изобретателен ум привличат към себе си общественото внимание. Ако са спокойни и уверени, няма по-щедри и всеотдайни към хората от тях. Те са храбри и безстрашни, никога не удрят под кръста, даже когато всичките козове са в ръцете им. Побеждавайки, към враговете си са великодушни. Победени, никога не се отказват от борбата.
Техният девиз е: "Аз искам".

ДЕВА (24 август - 23 септември)
В много митове Девата се явява като богиня на любовта или богиня на плодородието.
В древните звездни карти в контурите на съзвездието изобразявали девойка, която държи сноп треви. Съвременният символ има две тълкувания - това е монограм, съставен от първите три букви на гръцката дума "дева" — parthenos или от инициалите MV на Maria Virgo — Дева Мария.
Трудът за Девата е солта на земята. Следвайки Меркурий, тя търси знания, за да подчини на своя ум веществената природа. Тези постоянни търсения я учат на това, че умът е добър слуга, но лош господар, особено когато претендира за суверинитета на духа. Символът на Девата е сноп класове в ръцете, което означава щедрост, израстваща на нивата на опита.
Девите са стабилни, точни, обичат да внасят ред в хаоса. Не обичат да помагат на безделници. За тях истинската аристокрация е аристокрацията на труда. Девата обаче не е мъченица, за това тя е твърде умна и практична. Когато й предявяват прекалено големи изисквания — неразумни и високи, тя убедително казва "не".
Положителните й черти - старателност, изпълнение на дълга, често я правят ограничена. Тя не може да говори за нищо, освен за работата, не я интересува нищо повече. Подлага своя свят на микроскопичен анализ, често се спъва в несъщественото, не съумява да схване проблема цялостно. С времето високоорганизираните Деви се научават да отличават главното от второстепенното.
За Девата е полезно да се научи да оценява своите и чуждите постижения обективно и безпристрастно. Нейните способности са особено подходящи за професии, свързани с обслужване. Макар че, отдавайки се изцяло на такава работа, тя може да скрие своето Аз от самата себе си. Девата трябва да знае, че умният човек няма да изгуби здравето си в преживявания, прекален труд и грижи.
Като цяло този знак притежава удивителна физическа съпротивляемост на болестите. Тялото на Девата често отхвърля изкуственото хранене и лекарствата. Ако тя нервничи или е ядосана, храната може да й навреди. Девата е земен знак, затова се възхищава от материалния прогрес, тя обича добрата храна, удобствата, хубавото облекло. Девата купува само висококачествени стоки, не понася небрежната работа. Лесно може да стане клюкарка и да напредне за сметка на други хора, които изостават от нея в развитието си.
Девата трудно икономисва пари. За нея ще е полезно, ако си създаде система за харчене на парите, която ще й позволи да се въздържа от ненужни разходи. Стихийно у нея се появява желание да спестява, но то трае кратко. Девата не е съвсем безразлична към любовните приключения, бракът не я привлича.
На Девата особено силно действат красивите думи, тя ги предпочитата пред други, по-фини прояви на чувствата. Жената Дева е по-активна от мъжа, застава начело на семейството си, командва и мъжа си и другите хора, поема отговорността за къщата и членовете на семейството.
Кредото на Девата е: "Ако нещо си струва да се направи, то трябва да се прави добре".

ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)
Единственият знак в Зодиака, който представлява неодушевен предмет.
Наименованието идва от времето на ранното християнство, когато денят на есенното равноденствие, в който денят и нощта са еднакво дълги, бил именно в това съзвездие. Друго обяснение е може би това, че древните сметнали очертанията на съзвездието сходни с везните на правосъдието.
Един от египетските йероглифи за това съзвездие изобразява Слънцето, което се спуска зад хоризонта. Съзвездието Везни се представя също и като жена (Астрея - римската богиня на правосъдието, която претегля постъпките на човека), която държи везни.
Венера придава чар и прелест, от нея идва и желанието човек да бъде харесван и да се ползва с признание. При това разумните Везни никога не биха отстъпили от принципите си, заради аплодисменти, те знаят от опит, че това води до унижение.
Везните са кардинален знак, живеят в крак с времето, доста са предприемчиви. Активността на Везните не е особено висока, те често се нуждаят в сътрудничество с други хора, тъй като сами не могат да завършат започнатото. Имат силна потребност да имат партньор, но такъв, който би им позволил да запазят своята индивидуалност.
За тях бракът и сътрудничеството са нещо важно, както и обществените контакти. Затова обичат да си избират юридически професии, да се занимават с обществена дейност или с изобразително изкуство, музика. Везните имат силно развито чувство за справедливост и допустимите правила на играта. От своите партньори очакват същото.
В противоположност на твърдението на много астролози, Везните съвсем не са лениви. Колкото е по-високо развитието им, толкова по-интензивен е техният труд, особено след 29-ата им година (цикълът на Сатурн).
Везните са въздушен знак. Те са с висок интелект, винаги се намират в процес на търсене на знания, нови идеи. Везните притежават особен дар да анализират правилно обществените явления. Те се интересуват от психология , човешки взаимоотношения. Умеят да съветват, да помагат на хората да решават личните си проблеми, често играят ролята на мирови съдия.
Рядко си позволяват да са раздразнени, но ако изведнъж загубят самообладание, то лесно ще изкажат всичко, което им се е натрупало. И след 50 години ще си спомнят казаното и ще напомнят за него. Гневът им обаче се изпарява бързо, а потиснатостта им остава.
Девизът на Везните е: "Колебая се"

СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)
Управляван по-рано от Марс, днес астролозите смятат за негов управител Плутон. Според гръцкия мит ловецът великан Орион разсърдил непорочната богиня Артемида, покровителка на лова, опитвайки се да я прелъсти. Тя събудила скорпиона, за да ухапе Орион и да го умъртви. От гръцката митология Скорпион и Орион се пренесли на небето.
По-късно римските астрономи започнали да наричат онази част от съзвездието Скорпион, която образувала неговата щипка, съзвездие Везни. Скорпионът се символизира от неговите крака и жило. Астролозите твърдят, че неговият знак представлява изображение на откъсната опашка на гущер; в древния Египет неговият знак бил изправен гущер с опашка във вид на стрела.
В някои отношения това е най-силният зодиакален знак, тъй като негови управители са Марс и Плутон. Като правило Скорпионът се стреми към самоусъвършенстване. Присъщи са му силна воля, ярки емоционални импулси. Често пъти животът на Скорпиона е борба с тази неизкоренима импулсивност за подчинението й на целенасочено творческо начало и нейното контролиране. Знак на сексуалността, Скорпионът е страстен любовник. Когато страстта на Скорпиона излиза от контрол, това довежда до ненаситна жажда за притежание, до ревност, до насилие. Към живота той никога не се отнася лекомислено. Всичко, което той прави, го прави сериозно. Желанието му да прави всичко перфектно и съвършено му пречи да разчита на другите.
Развитите типове от този знак са страстни борци за справедливост. Обратно на Овена, Скорпиона е много издръжлив, понеже е постоянен знак. Презира слабостта в себе си и в другите, но може да бъде великодушен, в състраданието си ще направи всичко, за да помогне. Но след това очаква от човека да се научи да бъде самостоятелен и да се грижи за себе си сам.
Дипломацията не е неговата стихия.Талантът му в областта на науката е огромен, особено в изучаването на окултните науки. Той не е дърдорко, и тежко на онзи, който издаде тайните му или заслужи гнева му. В борбата той е безжалостен, а и той самият не очаква да го съжаляват.
Скорпионите са със силно и здраво тяло, пронизващ поглед, излъчват магнетизъм, пръскат около себе си нещо мистично. Скорпионът притежава добра интуиция, умее да отгатва мислите на хората и лесно може да ги накара да проговорят.
Неговите изпълнения често граничат с чудо. Той не познава страха от смъртта, понеже за него е характерно мистичното разбиране на превъплъщението: "умри и бъди".
Неговият девиз е: "Аз желая силно, аз съм ненаситен."

СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)
Още през XІ век пр.Хр. вавилонците асоциирали съзвездието с конник. Гръцките митове свързват съзвездието с кентавъра Хирон. Получил ценни знания от Артемида и Аполон, Хирон приемал пациенти и ученици в една пещера в Тесалия. По време на една битка между кентаври и лапити Херакъл по невнимание го ранил в бедрото с отровна стрела, потопена в кръвта на Лернейската хидра. Страдайки ужасно, Хирон с разрешението на боговете преотстъпил безсмъртието си на Прометей и издъхнал. Зевс поставил този безупречен кентавър на небето, откъдето той насочил своята стрела към скорпиона.
Честолюбие, свободолюбие, страст към изисканост. Знак на честността и откровеността. Най-много от всичко цени свободата и независимостта. Енергичен и откровен е. Към Стрелеца е благосклонен Юпитер - неговият управител и пазител.
Стрелецът е преизпълнен с чувство на отговорност за обществото и за себе си. Склонен е към абстрактно мислене. Изпитва необходимост от признание и хармония. На Стрелците е свойствен идеализмът и това понякога може да ги нареди в редиците на религиозни фанатици. Стрелецът ще бъде по-щастлив, ако направи повече добро на света, ако се научи на търпение.
Предпазливостта и спестовността не играят никаква роля в живота му. Не е способен на лъжа, прям и откровен, той е над всякакви подозрения. Този, който има вземане-даване със Стрелец, трябва да има доста дебела кожа, понеже не веднъж ще му бъде казана истината право в очите. Ако Стрелецът започне да се страхува, може да изпадне в депресия. Благодарение на добрата си интуиция правилно оценява развитието на ситуацията, може да предвиди бъдещето.
За него е типично изказването: "Аз виждам". Не се бои да се обръща към съвършено нови области в дейността си. В работата си обича да бъде оценяван според заслугите си. Жените - Стрелци обичат домашната работа, те са добри и приятни партньорки.
Девиз - “Аз виждам”

КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)
Английското название на съзвездието (Capricorn) идва от латинското caper - коза и cornu - рог. Козирогът е известен също и с името Морски козел, и по времето на Вавилон този козел е бил избразяван с рибя опашка. Образът се обяснява с гръцката легенда за Пан. За да се спаси от чудовището с хиляда глави Тифон, Пан се опитал да се превърне в козел, но понеже скочил в Нил преди превръщането му да бъде завършено, онази половина, която останала над водата се превърнала в козел, а другата половина, която била вече под водата, станала рибя опашка.
Твърди се, че символът на козирога са две гръцки букви (тау и ро), първите букви на думата tragos (козел), но има и друго тълкуване - че този знак символизира рога и опашка.
Честолюбие, постоянство, старателност, организация. Като земен знак, не се задоволява с днешния ден. Козирозите често живеят с усещането, че ги чака велико бъдеще. Иска им се да направят нещо особено, което да е тяхна собственост, да се грижат за него, искат да поемат големи задължения в професията, в политиката, в интелектуалната област.
Своята прекрасна интуиция проявяват успешно в борбата за независимостта си и икономическата си осигурност. Подобно на Сатурн, те са издръжливи, упорити, стоят здраво с двата си крака на земята. Обичат правото и закона. Защитават инструкциите и законите. Висша заповед за тях е разумът, при това се ориентират отлично в реалния живот. Учат се не заради самото обучение, а за овладяване на знания.
Последователно вървят към върха, независимо от препятствията по пътя. Способни са на тежък труд. Вярват в своите сили, реалисти са и предпазливи. Не обичат да зависят от нечие благоволение. Винаги намират решение, дори за трудните проблеми. Работят акуратно и методично. Смятат, че домакинството трябва да бъде организирано. Подходящи са за ръководни длъжности, не се задържат дълго като подчинени изпълнители. Не отстъпват доброволно никога.Катерят се по стълбата на успеха, ръководени от честолюбието и стремежа си към сигурност. Козирозите обичат парите, и тъй като това е знак на дълголетници, те се страхуват да не станат зависими на стари години. Този страх често пъти ги превръща в скъперници и скръндзи.
В младостта си те са старци, а в старостта си - млади. В детството си боледуват. Ако надвият болестите си, могат да се надяват на дълъг живот.
Кредото им е: "Аз действам"

ВОДОЛЕЙ (21 януари - 20 февруари)
Преди за негов управител смятали Сатурн, сега астролозите смятат, че се управлява от Уран. За шумерите това било едно от съзвездията, които те обожествявали. То представлявало за тях бог Ан, който изливал на земята водата на безсмъртието.
Гръцкият математик Птоломей, живял в Египет, нарекъл това съзвездие Водолей. Ранните цивилизации го асоциирали със сезона на дъждовете. Символът с вълнообразните линийки, както се предполага, е възникнал в Египет, символизирайки поток от вода, може би - течението на Нил.
Човеколюбие, независимост, оригиналност. Символ на родените под знака на братството - водонос, който щедро споделя с хората живителната влага. Приятелите на Водолея могат да бъдат сигурни в неговата вярност. Като постоянен знак се отличава с ексцентричен темперамент, решителност, упоритост. Струва му се, че хората не разбират идеите му и той се чувства обиден, в резултат на което се сърди и се държи предизвикателно. Отхвърля онези, които не са на неговото интелектуално равнище. Не е сноб, но ненавижда евтиното подражание и лицемерие. Черпи увереност от общуването си с другите. Не е самотен. Груповият му инстинкт го тегли към хората, ако те самите не идват при него. Водолеят завързва приятелски отношения с хора от двата пола и не ги прекратява дори след женитбата си.
Обича природата, при това предпочита да живее в комфорт. Обича материалните блага, но не е алчен. От спорт се увлича по-скоро като зрител. Интересите му са в духовната област. Притежава развит интелект, в духовно отношение предпочита задълбоченото общуване.
Жените - Водолеи са склонни да преувеличават своите трудности. Впрочем, това им се прощава - те са твърде привлекателни. Подчертаното спокойствие на Водолея е лъжливо. Той се отнася сериозно към работата си, заради която е загрижен, нервничи и често се чувства отпаднал. Работи по-добре в колектив или когато работата е насочена към постигане на високи цели. Именно в такава работа ще се проявят неговата прекрасна памет, интуиция, знание, свободолюбие и човечност. Неговото обаяние, внимание и съчувствие му носят уважението и доверието на околните.
Неговият девиз е: "Аз знам".

РИБИ (21 февруари - 20 март)
Изображението ни отвежда към гръция мит за Афродита и Ерос, които се превърнали в риби за да скочат в реката и се изплъзнат от чудовището, наречено Тифон.
Символът е две риби, които държат в устите си "сребърна нишка", която ги свързва. Обикновено рисуват рибите, гледащи в различни посоки, което подсказва конфликта в човека между неговото тяло и душата му.
Съчувствие, универсалност, самоотричане. Това е един свръхчувствителен знак, силно реагиращ на мислите и чувствата на другите хора. Рибите са склонни да попиват несъзнателно чуждите идеи и представи. Волята им не е особено силна, те зависят от обстоятелствата. Полезно ще им бъде да се научат да стоят на краката си.
Двойствен знак. Рибите трудно вземат решения, често са уморени, което им пречи да се занимават със спорт, да изпълняват напрегната работа. Рибите не са борци. Отвращението им към спорове ги прави плахи. Предпочитат да приемат една несправедливост, пред принудителната борба за своите права.
Ако търпението на Рибите се изчерпи, те могат така да се разсърдят, че дълго не биха могли да бъдат успокоени. Рибите са обаятелни, тяхното очарование, хумор и съпричастие им отварят много врати. Могат да бъдат старателни и точни като риба, плуваща по течението. Настроението на Рибата се колебае от краен оптимизъм до черна меланхолия.
Рибите не се стремят към материални блага, тъй като инстинктивно разбират, че търсенето на собственото Аз, ще бъде успешно само ако физическите им потребности не им създават грижи. Често пъти се налага и е полезно за Рибите да научат да се отнасят стриктно със собствените и с чуждите вещи.
Рибите усещат добре скритите течения в човешките отношения и са склонни да останат настрани от тях. Пазят своята индивидуалност, внимателно се вслушват към вътрешния си глас. Обичат да живеят с мечти. Ако тази тяхна способност се развие и се контролира, могат да развият прекрасни актьорски способности. Под този знак се раждат поети, музиканти, скулптори.
Музикалността е вродено качество на Рибите. Сред тях има много певци. Често пъти въображението им е повече от богато. Благодарение на което добре схващат чуждата болезнена реакция на дума или действие. Отличават се с искрено съчувствие.
Много Риби са готови на всичко в името на облегчаване страданията на хората, и по-конкретно при работа в лоши условия. Те се посвещават на болни и отчаяни хора, без да изискват никакво възнаграждение. Щом намерят себе си, те са любезни, безкористни, предани, самоотвержени. Техните чувства са нежни и задушевни, пред недостатъците на любимите те си затварят очите.
Недостатък на Рибите е фатализмът. Те трябва да се научат да разбират, че не са безсилни в съдбата си, да гледат реалистично, да използват всички възможности, които са в тяхно разположение. Рибите, неосъзнали своя фатализъм, се тревожат и губят равновесие. Осъзнаването му им дава възможност за развитие.
Девизът им е: "Аз вярвам".