ПЕТЯ ДУБАРОВА

31 години без нея...

Тя ни завеща своето творчество : сборника ˝Лястовица˝ и стихосбирката ˝Аз и морето˝. Мисля, че няма българин , който не е чел поне едно нейно стихотворение. А ако има все пак и такива, тук можете да прочетете или да си ги припомните.

Днес обаче ми се иска да почетем паметта и малко по-различно с този клип, откъс от филма "Трампа". В клипа ще я видите и като актриса, изпълнявайки едноименната си роля и рецитирайки свое си стихотворение :

Адът и Раят са устроени еднакво /притча/




Веднъж един добър човечец, разговаряйки с Бог, го помолил:-Господи, бих искал да знам какво е това Рай и какво е Ад?

Господ го повел в небесата към две врати. Отворил едната и го подканил да влезе. Там на огромна и кръгла маса седели хора, а в средата на масата стояла огромна и пълна чаша с храна, ухаеща на нещо вкусно. Добрият човечец усетил, че устата му се изпълнила със слюнки. Но хората , стоящи около масата , изглеждали бледи и недохранени.Направо си имали вид на умиращи от глад. На всеки от тях в ръката имало дълга, дълга лъжица. Те можели да достигнат до купата с храна, да загребат, но поради дългото рамо на лъжицата не можели да я поднесат до устите си.

Господ му казал:-Ето, ти сега видя какво е Адът.

Запътили се към втората врата. Господ я отворил. Сцената, която се разкрила пред очите им била идентична с първата. И тук имало огромна кръгла маса със същата гигантска чаша по средата и, пълна с уханна супа, караща устата на човечеца да се изпълва със слюнка. А хората седящи около масата държали същите дълги, дълги лъжици. Обаче пък изглеждали сити и доволни, щастливи и увлечени в разговорите по между си.

Добрият човечец в недоумение възкликнал:
-Не разбирам....
-Това е толкоз просто!-отговорил Господ.
-Тези са се научили да се хранят друг другиму, а не да мислят единствено и само за себе си.

Адът и Раят са устроени еднакво. Разликата е в нас самите.


източник
превод:Savlena

Как да изберем коледния подарък според зодията?

Започна и месец декември. Последният за тази година. Месец уж дълъг, с 31 дни, но изтичащ толкова бързо и неусетно, заради празничното настроение и предколедната треска свързана с подготовката на празниците и избора на подходящия подарък за любимите хора, приятелите, колегите. И в тази връзка е и следващия зодиакален наръчник за избор на подходящ подарък според зодията и естествено-характера на получателя.



снимката от тук


ОВЕН
Не си губете времето да подарявате на честолюбивия Овен подаръци, купени случайно или от магазин “За 1 лев”. Не се и съмнявайте, че ще разбере и ще се обиди. По-добре подарете нещо истинско и живо – рядко зелено растение или папагалче в клетка. Овните охотно приемат и бижута от натурални камъни.

ТЕЛЕЦ
На трудолюбивия Телец подхождат приятни малки вещи, които да носят красота в трудовото ежедневие: настолен часовник, писалка със златно перо, загадъчна фигурка, рамка за снимки (в нея тя/той може да сложи и Вашата).

БЛИЗНАЦИ
Близнаците обожават остроумните подаръци-изненада и за да им се угоди трябва да се потрудите малко повече. Смешна запалка-пистолет, звънчета…или комплект от, на пръв поглед, несъвместими предмети, придружени със стихче, за което отговаря Вашата фантазия. Наблегнете на индивидуалното, с което ще Ви запомнят.

РАК
Раците са големи любители на комфорта и уюта. Подарете на жената-Рак нещо меко и топло – блузка от камилска вълна, красиви и топли пантофи, стелки, които премахват напрежението в мускулите на краката…..,а на мъжа-Рак защо не и някакъв полезен домакински уред – сокоизтисквачка или блендер?

ЛЪВ
Въпреки, че си дава вид, че й е все едно, жената-Лъв очаква от Вас истински царски подарък. Тя иска да получи истинско бижу – колие или пръстен с брилянт. Мъжът-Лъв няма да се обиди, ако му подадете плик с няколко банкноти в евро или поне щипка за тези банкноти.

ДЕВА
Девите имат разностранни интереси и затова изборът на подарък зависи от това колко добре познавате дадения човек. Можете да зарадвате Девата с компакт диск с любима мелодия, с аксесоар свързан с хобито й/му, енциклопедия или бижу от ахати.

ВЕЗНИ
Везните не обичат екзотични подаръци или уреди със сложно описание или инструкции на чужд за тях език. За тях е подходящ подарък, който радва окото с красотата си и поддържа тяхното чувство за хармония, свойствено за този знак. Най-добре е това да бъде предмет на изкуството – картина или просто албум с подбрани репродукции на известни художници, старинен сервиз или предмет на съвременното изкуство.

СКОРПИОН
Скорпионът, в стремежа си да поразява и обезкуражава, очаква от Вас подарък, който ще й/му помогне за пореден път да се отдели от тълпата. Подарете му бутилка хубаво уиски/вино/, мобилен телефон с необичаен дизайн или ръчен часовник с множество сменяеми циферблати или каишки, които да сменя според настроението си.

СТРЕЛЕЦ
Искрените и очарователни Стрелци ще се зарадват на всякакъв подарък – те просто оценяват Вашето старание при избора му. Можете да подарите книга с разкази за детективи, магии или музикална кутийка.Дори най-обикновен поздрав по телефона за Стрелеца е ценен като знак на Вашето внимание.

КОЗИРОГ
Козирогът обича всичко загадъчно и тайнствено. Подарете й/му карти за гадаене или други магьоснически атрибути. Ще й/му харесат загадъчни лампи, в които нещо се движи или върти. Подходящ подарък са и сборник с главоблъсканици или книга за космоса.

ВОДОЛЕЙ
Склонните към гениалност Водолеи с удоволствие ще приемат за подарък фотоапарат, камера или нова компютърна игра – всичко, което може да развива аналитичния им ум и да им даде повод за зараждане на нови оригинални идеи.

РИБИ
Впечатлителните Риби обичат да получават подаръци, които носят в себе си мир и хармония. За тях подходящ подарък са албум за снимки, филми за животни, бижута и други украшения от камъни, които могат да им послужат за талисмани.

източник

Медуза / в слайд и легенда /

Слайдът

в него са показани някои от най-разнообразните и мистично красиви екземпляри от безгръбначните тип мешести, появили се преди 700 милиона години.





Легендата

Медуза, една от трите дъщери на морския дракон Форкин и титанидата Кето, наречени още горгони, била единственото им смъртно дете, но и превърнало се в последствие в най-ужасяващото на вид същество. Заедно със сестрите си Стено и Евриала живеела отвъд океана. В началото била дивна хубавица с много красиви коси, които богинята Атина превърнала в змии, след като бог Посейдон изнасилил девойката в храма й.

От този миг, страшното лице на Медуза вкаменявало всеки, който я погледнел. Героят Персей,син на Зевс и Даная, отсякъл главата й, докато спяла. Той се приближил до нея гърбом, като наблюдавал лицето й единствено отразено в излъскания му като огледало щит. Така избягнал опастността от вкаменяване. От кръвта й се родил крилатият кон Пегас и великанът Хризаор, а богинята Атина поставила отсечената глава на Медуза върху щита си.

Двете вази /китайска притча/




снимкта е от тук

Много отдавна живял един китайски император. Той имал красив дворец, но най-забележителното му украшение и богатство били две вази-истински шедьоври на изкуството. Императорът много си ги обичал и ценял, поради това и ги поставил в най-бляскавия салон на двореца си.

Веднъж обаче се случило нещастие-една от вазите паднала на пода и се разбила на малки късчета. Императорът дълго оплаквал своето бижу, но после заповядал да намерят майстори, които биха могли да залепят вазата. Намерили такива майстори. Те работили дни и нощи, докато вазата не била възстановена изцяло. Тя почти не се отличавала от своята посестрима.

И все пак имало едно съществено различие по между им -залепената ваза повече не можела да задържа в себе си вода. Но тя вече имала безценния опит : опита да бъде разбита на парченца и да бъде събрана отново.

източник
превод: Savlena