Ликвидация с последваща русофило-лобизация или обратното?снимката е от тук

Днес в Свежо-то приятели ме попитаха за развоя на сагата /виж предходния ми пост/ около моето „неподчинение” относно масовото уволнение в нашата фирма . И аз на кратко и без многословие обесних,че: „Още чакам да дойде...ама не Годо, ами поне един жив инспектор от РД ˝ Инспекция по труда ˝-гр. Бургас . Или поне едно нещастно писъмце да получа . Обаче-ядец ! А времето си тече ли тече....както и предизвестието ни. Направо си тиктака-ей го нА, на прага е-от 12 август сме/аз и колегите/ волни птички на .....небосклона на наемния труд наречен Трудова борса. „

Сега е моментът да поясня ,че ликвидацията на фирмата ни обеснимо бе предшествувана със зараждането на едно българо-руско проектантско отроче със 100% руски дялове с предмет на дейност-проектиране в областта на химията и нефтопреработката.Руснаците или бащиците се усетиха,че вместо да наливат пари /и то какви пари?/ в българската икономика посредством инвестицонното промишлено проектиране и изграждането на новите обекти, защо ли да не си спретнат една фирмичка с предмет на дейност проектиране и да възлагат изпълнението им на друга такава руска фирма. Схващате ли вече ? И воала -кръгът се затваря. Или от единия джоб на руския балтон паричните потоци се изливат в другия джоб. Ах, да-пътьом оставят тук там дребни жълти парици на преките /под/ изпълнители-проектанти и специалисти....А пачката ? Ами тя си се връща обратно, там откъдето е отпусната с великите промисли за крупни инвестиции , ама на книга и голи обещания. Всъщност не-като документалистика и финансова статистика-инвестиции има,само че .....в полза на кого?

Знам,че всеки крупен инвеститор би гонил и защитавал финансовите си интереси и възвръщаемост на вложеното.Обаче в нашия случай се получава ....ако може и ” възвръщаемост на /НЕ/вложеното”. Опитът ми от общо 22 години в този бранш, от които последните 11 с руски инвестиции и ....ботуш, ми дават пълното право да го твърдя .Но сега няма да изпадам в подробности . Не е в това и идеята на този ми пост.

В него бих искала да разкажа за русофило лобизацията и благодатната и почва у нас-българската нация . Още преди 11 години , когато ни настъпи руския крак, обут във валенка, се усети тази ни „благородна” черта. В началото руските ръководни специалисти бяха задължени да изучават нашия български език за по-лесна комуникация с местните.../аборигени/. Обаче какво се получи? Нашенците си припомниха набързо познанията по руски език от средношколските години/а някои ходиха и на курсове?/ и услужливо наложиха формата на срещите да преминава на официално говорим.....руски език в една страна,членка на Европейския съюз при това с единствения официално признат славянски език-българския !

Инвазията обаче не се спря дотук. Започнаха се едни назначавания на всякакви тьотки и деца на тьотки с руски дипломи, а за съпругите на някои от руските изп.директори и зам. директори се основаха и отдели...като например –„отдел за исторически маркетинг”/!?!/ . За целта набързо се скалъпи и „исторически музей на нефта и газа” с дата на зараждане на „артефактите”-1963г. За по-младите и незапознатите ще поясня - това е годината на първия бензин добит в България в Нефтохим-Бургас. Оттам си иззеха и правото да се нарекат компания с 47 годишни традиции в бранша ?!?

Има и още много такива факти и данни за плагиатствуване и изземане на първоизточниците и основателите , които се знаят от работещите по отдавна „бели роби” в рафинерията. Обаче са неудобни за пресата и журналистите . Или добре /платено/ премълчани.

Сега ще маркирам и механизъмът за „подбора” на персонал в новопръкналото се българо-руско проектантско отроче...фирма.

Ами той е същият-назначават се рускоговорящи , с руска кръв във вените , руска диплома или рускиня в леглото. А тези , промъкнали се случайно или не, от българското /нисше/ коляно трябва да са удобни ...като домашен пантоф. Да се плъзгат и „улягат” под руския табан и както на мен ми бе заявено дискретно -„ да не създават проблеми с въпроси и /Боже опази/ с действията си”. И така - идваме си на темата лобизъм, лобизация...Но защо ли правя неволна аналогия с лоботомизъм, лоботомизация и мутация на нравите и интересите ни ?

Стана доста дълъг поста ми, но в края му искам да заявя –аз не съм русофобка . Обичам руската нация с нейната широка и светла душа, с нейната необятност от таланти и умения, с нейната устойчивост на глад, бой, нищета и изгнания в името на идеите си . Харесвам руската музика и изкуство, кинематография и литература . Харесвах дори и руската математика , когато я изучавахме в математическата гимназия . Имам дори и рускоговорящи приятели или добри познати, но не от трудовите си контакти. Даже понякога се и поглезвам с вкусните /но и скъпички/ руски бонбони от супермаркетите „Берьозка”.

Обаче не обичам новопръкналата се руска първенющина и каймака на олигарсите!Не обичам и нашата типично българска запазена марка-да потъпчем другите и себе си,че дори и да станем подлоги срещу заплата с поне 3 нули след цифрата./или цифрите/

Ето по тази и други „непокорни и неприспособими” причини ,аз и още двадесетина колеги от 12 август сме „абонати” на Бюрото по труда.

А и да не забравя-търся си работа. Имам 22 години опит и стаж като проектант-старши проектант с ППП /пълна проектантска правоспособност/ в химическата и металургичната промишленост, много добри умения в кад програмите/чертожни и изчислителни/, аналитичен ум, компютърни умения и познания ,умения за работа в екип и вземане на ръководни и адекватни решения, съответните клас-квалификации и образование, добро владеене на английски и руски език на работно/техническо/ ниво...ех, говоримия английски малко ми куца,ама ще наваксам . Имам право на поне 12 месеца "стипендия" и обучение от Бюрото по труда ,а и държавата.Все пак за последните 22 години чинно съм си дала своя принос в общия кюп.

Е, ако не можете да ми помогнете в търсенето и намирането , то поне стискайте ми палци и пожелайте успех .
6 Responses

 1. Ondine Says:

  Естествено,че стискам палци!Успех и късмет от мен! ;)


 2. Jadie Says:

  Битка докрай! Няма да се даваме, я !


 3. Savlena Says:

  Благодаря ви ,момичета!Никакво желание за отстъпление,нито пък отчаяние са ме обхванали,а по-скоро някакъв вид носталгия .На скоро си говорих с един мой далечен/на 2500км по въздух/,но близък/на сърцето ми/ приятел,че всъщност "болката" и боязливостта ми идват от мен самата,от страха да изляза крачка в страни от утъпканите пътеки.
  Тогава ме заболя като ми го каза,но сега вече живея с ясното съзнание и готовност да променя навиците си,приоритетите,траекторията на мислите и действията си ,та дори и естеството на работата.Е,не много драстично или диаметрално различно...Все пак тепърва лекар не мога да стана?Но поне мога да се опитам да застана от отсрещната страна-тази на изпълнителите на чужди проекти или пък надзираващите ги.Кой знае? Ще видим....;)


 4. kenkal Says:

  Успех и от мен!
  Дано въобще да не стигаш до "услугите" на БТ! Аз имам горчив опит с тяхната служба, създадена за удобство и в услуга на търсещите работа. И аз продължавам да търся работа, но от тях полза няма. В нашите условия "всичко е във връзките", както казваше един герой от детска аудио-приказка.


 5. Ruta77 Says:

  Успех и късмет от мен! ;)