За живота,за смъртта и за "дупетата" в тях...

Привет на всички ви и Бога да бди над вас и делата ви!






Мдам отдавна не бях имала муза и повод /а и желание/ да поствам тук.Но днеска ,това желание започна като пъпка на кокиче ,да напира и подпира моето смръзено съзнание и обледенен личностен хумус.Прочетох в Свежо-то и в блого сферата няколко статии и размисли.Няма да ги изброявам /не че ме е страх от реклама или обвинения за забвение в PR на блоговете или творбите им/,защото те минаха и отминаха,но пък и оставиха следа,като от нокът в моята духовна бледа и недописана страничка на живота и мисълта ми.

Първо за "Дупетата" или колбасарската война в нета и медиите ни,а и не само там/и в стомасите ни/объркани и видимо "разстроени",но не от диария/:

Ще започна от древното си селско детство...Моята баба/мир на душата и,тракийската/ живееше в една пустош,едно Странджанско село/Горска поляна/ на 7 км от турската граница./На два пъти от детско непросвещение и безхаберие щях по едно чудо да я попремина,ама нейсе ...друга тема е туй/.Та там турци нямаше,но бъкаше от турцизми в езика и поведението им.Както и рецептите в кухнята им.Таман заговорих за рецепти и се сетих за първопричината на поста ми-живота,смъртта и "дупетата" на колбасите от Европата,па макар и с изтекъл срок на годност.Яли ли сте автентично "Странджанско дядо"?!?А "Бабек"?А бахур?И ако да,помните ли вкуса и пиперливостта и умерената им мазнина на небцето ви?

Да,този вкус и усет е неповторим.Няма аналог и сравнение.Обаче,в днешни дни се пръкнаха едни такива фирми с претенции да ни го доставят или аналогизират.Е,някои успяха,но срещу скромната цена за 22-24 лв за кило,а други се опитаха с ерзаци,изработени от бг подправки и заготовка от "дупета" на цени 7-8 лв за кило.Ами и аз като вас,се хванах на въдичката им.Купих,вкусих и ...се издрайфах.И още повече закопнях за онзи приказно неземен вкус от моето детство....докато не намеря фирмата и производител/а и парите/,с който ще се доближат.Колкото и стандарти "Стара планина","Странджа" или "Пирин" да внедряват нашите родни политици,все още ще са далече от истината ,АКО НИЕ САМИТЕ НЕ ЗАРАБОТИМ ЗА ТЯХНОТО ВЪЗВРЪЩАНЕ
! ИЛИ НЕ СИ ГИ ПРОИЗВЕДЕМ И НАПРАВИМ САМИ!!!Толкоз за "дупетата" на трапезата ни!!!

Сега за "дупетата" в живота и смъртта...ВНИМАНИЕ-СЛЕДВА ТЕМА И РАЗМИСЛИ ЗА ХОРА СЪС СИЛНИ НЕРВИ И СЪРЦА!!!

Оох,тази тема е толкоз дълбока и неразучена/и обратното в комерсиален план/...Обаче не мога да се въздържа от коментар на една случка в моя живот и преки наблюдения.

На скоро почина моя съседка и близка.Роднините и ползваха една и съща агенция за такива/погребални/ услуги,която и аз ползвах преди 3 години ,когато се простих с баща си завинаги.Името на агенцията няма да упоменавам ,но те в Бургас май са са две.Е,едната е тази агенция.Първо ще започна с факта,че ми се позвъня на вратата в 2 по обед от служителка на фирмата да "ми изкажат съболезнования" на бързо докато разберат за грешката си.После обаче ,след разкриване на грешката от съвпадение на данните и адреса в лаптопа,се оказа че те даже са вкарали и още екстри за привличане на живите клиенти в пътя към вечността на мъртвите им близки.Не искам да бъда разбрана погрешно-те са перфектни за бг условията и стандарта,ако можеш да си го позволиш...в момент на всеобща мъка и тежест,на една безтегловност и дезориентация от мъка и покруса ,те са перфектни.И навярно за това и разчитат на вкарването на "дупетата"...Или ерзац свещи,цветя със съмнителна свежест и годност/верно бяха адски жеги,но....за 2 часа и да помръкват и окапват?!?/,както и едно съмнително заведение за последващата панахида.Еее,там вече бе върхът на свещта!!!

Меню,което едва ли бе "съобразено" със загубата от човека и финансовите последици от факта:
-салата от моркови и зеле ,"овкусена" поне преди ден от хора преди нас,но пък трайна нищо ,че починалата обожаваше свежи домати и краставици;
-ракия,чието съдържание отдавна се бе отдалечило от същността на името и концентрацията му,макар че починалата не я бе вкусила преживе дори и автентична;
-скара от съмнителни соево-месни образувания с мноооого обезличаващи миризмите на втасало подправки-бг патент;/починалата бе вегитарианка/
-хляб,препечен на скара,за да не се виждат зеленясалите му клисаво превтасали петна на престояло и незряло тесто;/тя,виновничката за панахидата не бе и вкусвала хляб от последните години/

и нека не забравим църковния и неизбежен десерт:
-варено жито/ноооо не нашенско/-гумено и в с вкус на недоварено /ГМО/растение,преждевременно формирало се в зърна;

Та така скъпи приятели...три години след загубата на баща ми и ползването на услугите и "консумативите" на тази фирма аз отново бях спростряна на легло от стомашно-чревни и душевни неразположения.И защо ли ми идва отвътре да изкрещя ето това:
"И няма развитие,и няма прогрес ,а всичко останало е само добре /по/забравено дупе или нуждите му към /ПРО/регрес!"
0 Responses