Песен за българката

Преди време, навярно 5-6 месеца назад, моя виртуална позната от една социална мрежа ме откри във vbox7 и ме покани да се присъединя към групата "Да възродим българската песен". Условието бе качените клипове с български позабравени песни да са придружени с инфо за автор, композитор, певец и получени награди .

Това начинание ме запали, защото ние ,зрителите и слушатели на песента,често помним единствено името и изпълнителя, а текстописецът и композиторът доста често остават в сянката на забравата.

Днес се спрях на песента на Петър Чернев -"Песен за българката".

Първоначалното заглавие на стихотворението е "Песента на българката", написано през далечната 1970г. от Павел Славянски.Музиката пък е от композиторът Йордан Колев.Песента е включена в българския раздел на международния фестивал за естрадни песни "Златният Орфей" (1975). Наградите, които тя печели за по-младото поколение биха прозвучали меко казано малко прашно архаични и непонятни, но все пак са си факт!

И така за текста, респективно и на автора, на песента е присъдена специалната награда за най-добра песен на гражданска и патриотична тема, а за мелодията пък специалната награда на Съюза на Българските Композитори.

Сега нека си я припомним:



п.п.Избрах точно този клип, защото встъпителното му мото, една ценна мисъл на великия Иван Вазов :

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят!"

ме впечатли, както и добрия подбор на традиция и пейзажи, залегнали в монтажа на клипа.
0 Responses