10 принципа как да бъдем добри приятели

Напоследък доста размишлявам над това : "Бях ли истински приятел и колко от тях, истинските според мен, приятели са до мен и сега? И онези ,които допуснах в живота си, истински приятели ли са били, щом сега ги няма ? Колко от тях все пак останаха и колко нови се появиха, без да съм очаквала от тях , каквото и да било?"
И изведнъж попаднах на този "наръчник". Може би е непълен, а и може би е недостатъчен и има още и още какво да се добави, но ме впечатли и го споделям тук с вас,а и да си го имам в запас за четене, понякога...
Най-ценното, в което може да инвестираме в този живот, е приятелството. Приятелството е толкова важно, че ако беше възможно, лекарите вероятно биха изписвали приятели, вместо лекарства. Проучване, проведено в Калифорния сред 4725 души показва, че социалната изолация и липсата на приятели са във висока степен свързани с редица заболявания. Още по-страшно е откритието, че при хората, живеещи в изолация, смъртността е два пъти по-висока, отколкото при тези, със здрави социални контакти.

Какво превръща приятелството във фактор, който толкова дълбоко се отразява на живота ни? Дали това, че приятелите винаги ще се засмеят на тъпите ни шеги, или че винаги ще са въодушевени за нашите успехи, колкото и да са незначителни, или това, че можеш просто да звъннеш, по което и да е време и да си поплачеш пред приятелката си без притеснения?

Каквато и да е тайната зад магията на приятелството, важното е да ценим и пазим тези отношения. Истината е, че дори и да притежавате всички богатства на света, без добър приятел ще сте пропуснала най-голямото съкровище.

Най-добрият начин да създадете истинско приятелство е вие да знаете как да бъдете истински приятел. Нашият "пътеводител как да бъдете добър приятел" може да ви бъде от полза. Предлагаме ви 10-те основни принципа за изграждане на искрено приятелство:

1. Честност
Честността и искреността са ключът към доверието. За да се развие едно приятелство, трябва първо да се създаде доверие. Приятелите трябва да вярват, че могат да разчитат на вас и че ще получат най-добър съвет от вас.

2. Доброжелателство
Доброжелателството е онази сила, която подкрепя, дори когато целия свят е срещу вас. То започва от това, да помните рождените дни на приятелите си и да ги карате да се чувстват ценни и обичани, особено когато преживяват лош момент.

3. Уважение
За да бъдете добър приятел трябва да уважавате приятелството си. Никога не се възползвайте от добротата на приятелите си, винаги се реванширайте за услугите, никога не завиждайте за успехите им и винаги се съобразявайте с чувствата им.

4. Прошка
Прошката е съществена част от дълготрайното приятелство. Прошката означава любов и приемане и желание да запазите приятелството, въпреки някои трудности.

5. Жертване
Понякога, да бъдеш добър приятел изисква да пренебрегнеш това, което е удобно за теб. Ако вашата кола се повреди в 3 сутринта на място, където няма никой, истинският приятел би дошъл да ви вземе, без да мърмори или задава въпроси.

6. Подкрепа
Важно е приятелите ви да чувстват вашата подкрепа. Застанете твърдо зад приятелите си и никога не говорете против тях. И не позволявайте на други да го правят.

7. Даване
Добрият приятел дава, без да очаква нещо в замяна. Като истински приятел, също така, вие трябва да давате съвети, но никога заповеди и още - никога не казвайте: "Нали ти казах".

8. Смях
Важно е да намирате време просто да се забавлявате с приятелите си. Всяка минута, прекарана в смях сред приятели, е време, което не сте загубили.

9. Приемане
Важно е да окуражавате вашите приятели да изразяват тяхната индивидуалност. Вие не бихте искала да се чувствате с приятелите си като на изпит и да се притеснявате дали сте ги впечатлила достатъчно, нали? Приемете приятелите си такива, каквито са.

10. Реципрочност
Истинското приятелство не е еднопосочна улица - и двете страни трябва да дават и да получават. Отворете сърцето си, споделяйте и дайте възможност на вашите приятели да направят същото.

източник
5 Responses
 1. stoineff Says:

  Дали, тези 10 правила важат и за виртуалното приятелство?


 2. Savlena Says:

  Дани,според мен важат...Имам виртуални приятели, с които после отношенията ни се прехвърлиха и в реала.Понякога не се виждаме или чуваме с месеци, но когато се видим или чуем това "мълчание" се стопява, както и разстоянието.


 3. Бях чела, че приятелството трябва да се подхранва. Но аз също имам приятелки , с които не се виждаме дълго време, а това не ни пречи в приятелството:)Савлена, лека вечер и хубави празници!


 4. Savlena Says:

  Мерси,Цвети,на теб също - хубави празници и спокойна вечер!:)


 5. Анонимен Says:

  Малко странно ми звучи - без да се замисляме много, много, какво по същество е приятелството ("Каквато и да е тайната зад магията на приятелството..."), можем да дадем съвети как "да бъдете истински приятел"!?!?!?