ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ОКЕАНА





Съществуват ли наистина бели китове като Моби Дик?
Сред много от животните се срещат албиноси, затова е нормално да се предполага, че може да се срещнат и сред морските млекопитаещи — китове и делфини. И наистина, неотдавна край бреговете на Канада бил уловен албинос — млада косатка.
Той имал дължина 3,5 м и тежал повече от 650 кг. Сега той живее в океанариума в град Виктория (Британска Колумбия), където има и приятелка — косатка с име Хайда. Албиносът, разбира се, е наречен Моби Дик.


Колко потънало злато има в моретата?
Не е за вярване, но в морската вода има толкова много потънало злато, че ако се разпредли между жителите на Земята, то всеки ще получи по един милион долара (по днешен курс).
Но как да се извади от морето това злато? Дори да се намери евтин промишлен начин за изваждането му, то разходите ще са толкова големи, че по тази причина златото до голяма степен ще загуби от стойността си.

Делфините наистина ли спасяват потъващи хора?
Много легенди разказват за това как делфини спасяват потъващи хора. Как са им помагали да се задържат на повърхността на водата и как са ги тласкали към брега.
Хидробиолозите, изучаващи поведението на делфините, отбелязват, че делфините наистина обичат да си играят с различни предмети. Но пък няма доказателства, че те са способни съзнателно да оказват помощ на човека. От друга страна е много добре известно, че делфините обичат хората и ненавиждат акулите.

На кое място в Библията се описва „червеният прилив”?
Явлението „червен прилив” и неговото влияние върху рибите било известно още от библейски времена.
По мненито на директора на Атлантическата океанографска и метеорологическа лаборатория на Националното управление по изученаване на океана и атмосферата Харис Б.Стюарт, в гл.7 на „Изход”, очевидно е описано не нещо друго, а явлението „червен прилив” в долното течение на Нил:
„И всичката вода в реката се превърна в кръв; и рибата измря и реката засмърдя, и Египтяните не можеха да пият вода от реката.”

Възможно ли е кит да глътнал Иона?
Има много рисунки, илюстриращи този библейски мит. На тях “рибата”, поглъщаща Иона, е изобразена като огромен син кит - най-голямото животно на света. Но в действителност през гърлото на синия кит може да мине само малка рибка. Тези гиганти се хранят с малки скариди.
За ролята на “рибата”, глънала Иона, има друг по-подхоящ кандидат. Това е кашалот – ловците на китове са наблюдавали как захарпунен кашалот повръща храната, която скоро е погълнал. Веднъж така е повърнал гигантски калмар дълъг 3 м и тежък повече от 200 кг. В гърлото и в стомаха на кашалота може свободно да се помести възрастен човек.

0 Responses