"Мехенди"-обичай или мода?

С този мой слайд първо искам да ви потопя в тази изящна мистика и после да разясня:



Всъщност това е вид предбрачно къносване на части от тялото на младоженката в Индия.Мехенди е ритуал и мода в последно време, който се извършва вечерта преди сватбата. Както във всичко от Изтока, така и в Мехенди има огромна доза символизъм. Всяка "завъртулка", всяко листенце символизира любов, здраве, късмет, плодовитост - все пожелания отправяни към младоженката.Рисуват се ръцете ,а в някои кланове и родове също и нозете.По време на ритуала се пее специална песен.

Много често, след като се къносат ръцете на младоженката, в ръката й се поставят монети и се завиват с бинт или плат, с който престоява една вечер. Това се прави с благопожелания за плодородие и благополучие. По време на къносването младоженката е забулена с червен воал и сари.В някои провинции на Индия на младоженеца също се къносва кутрето. Защо ли? Навярно е отново вид символика на пъпната връв на бъдещите отрочета на двамата бракосъчетаващи се? Това е чисто моя хипотеза....

По-интересното е, че и у нас в България този обичай се е запазил в много ромски и ислямски родове и фамилии с някои малки видоизменения, както и фактът, че основното-ритуалното къносване/вид татус/ е далеч по-примитивно от това на предците им.
2 Responses
  1. Анонимен Says:

    отдавна исках да науча нещо за този ритуал :) винаги ми е било интересно... макар че имам и приятелки-мюсюлманки които и те не са били много наясно по този въпрос


  2. Savlena Says:

    Анонимен, добре дошъл/а/ в моята блогстраничка! Ами аз имам своя хипотеза относно обичаите на нашите мюсюлмани и самата им предистория .Това е така, защото поради историческите обстоятелства са водели един колониално/или феодално?/ затворен тип живот и са перпредавали същите тези традиции нещо като копи-пейст.Без родова история,без хронология и обяснение.Същото се отнася и до закостенялостта на езика им - древнотурския.Не случайно по-старото поколение от тях ,преселвайки се там имаше редица трудности поради езиковата бариера.Едва сега по-младите изучават по-задълбочено книжовен език,бит,традиции и историята си.Но това е мое мнение...:)