Майкрософт .... неговата м*ма!

Попаднах в мрежата на едно доста поучително и будещо размисли хумористично на вид разказче-случка , състояла се в т.нар. "Мека" на човешките възможности - САЩ.

Въпреки цялата му комичност, аз неволно се сетих за един разказ на моя бивша колежка - машинен инженер и проектант с няколко десетки години професионален опит тук, но емигрирала там и работеща във фирма "Конкорд" почти като общ работник,а и ....водач на електроповдигателно мобилче.

Та тя същата, хвърляйки поглед върху чертежите на някаква част от самолета, като един дългогодишен машинен инженер и опитно око, се натъква на очевадна грешка в чертежа, за която няколкократно, но и безрезултатно, се опитва да предупреди първо сменния си майстор, а после и н-к цеха . Едва когато вече изработената прототипна, но погрешна част не може да се стикова с останалото цяло, едва тогава н-к цеха забелязва очевадната грешка в чертежа, но пък нашето момиче вече е назначена за контрол над входящата чертожна документация.

Ето и разказчето :

"Работя като програмист в неголяма американска фирма, 30-тина човека, правеща разни пошибалки за прес-автомати. Сглупих, като се намесих сутринта в разговора за училището, и взех, та издрънках старата тестова минавка за това "Колко е 2+2х2".

Обикновено, когато смятат на глас, първо събират, после умножават и получават 8, въпреки че по правилата на математиката умножението трябва да се извърши първо, поради което верният отговор е 6. Но веднага ме сиктирдосаха и ме нарекоха идиот, защото се получава 8... Аз даже им го написах на хартия, за да стане по-ясно. И тогава се почна...

Оказва се, че по правилата всичко се прави отляво на дясно и по никакъв друг начин, затова е 8... , а аз съм глупак. Да взема да си прочета, както трябва учебниците от училище, а най-лесно, като по- тъп, да взема да си го сметна на калкулатор!!!

Особено ме уплаши, че главният счетоводител лично донесе калкулатор и направи демонстрация бурно аплодиран от цялата фирма. (Да, обикновеният калкулатор смята едно след друго, точно както го произнасяме на глас, без да спазва ред на действията).

Нямах под ръка научен калкулатор, който спазва реда на действията. Добре, отворих им Microsoft Excel, въведох действията - 6(!) и втрещих цялата фирма. Работата беше прекратена за цели два часа, ходеха с калкулатора от компютър на компютър, и гледаха, тук се полчава 6, а там- 8./!?!/

Уморих се да обяснявам и си отидох на работното място. Оказа се, че основната изненада предстои...

На обяд дойде при мен заместник главният счетоводител и клатейки глава, заяви: "Сега разбирам, защо всички ругаят Microsoft - на тях дори Excel-а им е бъгав, смята неправилно!!!"

by Pevzner, GuyX "
източник

П.П.Поуките и изводите от двете ситуации са много, но ги оставям всеки сам да си ги извлече...
4 Responses
 1. Анонимен Says:

  Така е като си купуват дипломите.


 2. Savlena Says:

  @Анонимен/а/, не знам дали всички си купуват дипломите и дано не е така, но моята идея бе, че са много прагматично профилирани и са научени да приемат нещата без опит за доказване или проверка, т.е. т. нар. "демократична" обезпеченост ги е направила неразсъждаващи.


 3. Анонимен Says:

  Uchili-nedouchili, s neopravdano goliamo samochuvstvie i tzapnati v ustite - opredelenieto za amerikantzite.


 4. Savlena Says:

  Хареса ми :),но нека не бъдем чак толкоз крайни...и при тях има гении , родени там, но с капчици емигрантска кръв.;)