НОВОТО СВЕЖО


Помните ли тази песен-„Пролет пукна, пролет пукна, ние НЕ”?
Да, сега успешно можем да я перифразираме на –„Свежо цъфна ,Свежо цъфна, ние –НЕ!”/напук на проблемите и пропуските/

И така дългоочакваното ново Свежо ни споходи и ни изненада...Обаче доста неприятно. Защо ли? Уж от 9.01.2010г. сайтът се ъпдейтваше и подготвяше за този преход от старото в ново Свежо. Не казвам, че екипът , работещ върху фейса и дизайна на сайта не си е свършил работата, но явно доста неща са недоизпипани или пък нетествани. Нещо като хубава работа, ама българска работа....Нека тази публикация не прозвучи като критика , а по-скоро като препоръка и апел за отстраняване на дефектите в новия ни любим сайт, за да стане той още по-привлекателен и функционален, за да ни доставя оня приятен гъдел и тръпка от комуникирането с познати „непознати” в тази социална мрежа , за да ни привлича като магнит с интересни и развлекателни статии и публикации.

Нямам претенции за нет-специалист, но във следващите няколко точки с думи простички ще се опитам да посоча моите днешни наблюдения относно новия сайт Свежо и забелязаните недостатъци :

1. И така да започнем с профилите : Липсват снимките-аватари и лични данни-блог, мейл и т.н. Липсват приятелите от предишния акаунт. Липсва и предишният рейтинг от точки към профила . Няма ги и „запазените” публикации . Има само действия към профила-сиреч нещо като тюрлю гювеч-публикувани, коментирани, гласувани- всичко на едно място. Иди се оправяй къде си писал коментар, къде си дал глас и кое е твоя публикация. Нещо повече-публикация, която в предишния облик на Свежо си я класифицирал като музикална е отишла в раздел политика или пък хумористична в раздел технологии или здраве .
2. Новите публикации: Липсва опция за редактиране, както в анонса на новопубликуваната статия, така и в заглавието и. А има сайтове , в които шрифтовете на списване са неопознати от Свежо,то и се получава едно голямо мазало с машинен или маймунски език и символи.
3. И като споменах сайтове:Има някаква необяснима спирачка или забрана към някои сайтове-например cross-bg.net или пък hicomm.bg. Днес поне десетина статии не ми се качиха в Свежо,то , защото нямало такъв адрес или достъпът до този сайт е забранен?!? Хич не ми се ще да си мисля, че има някаква умишлена цензура и бариера към даден вид сайтове...Отдавам го на пробния период и на ефектът от дефектите.
4. Коментариите: Прави ми впечатление, че когато станат повече страници към дадена тема и кликнеш към следваща поред страница, сайтът те качва автоматично пак в анонса към статията , като че ли си малоумен или страдаш от деменция и трябва да си го припомняш на всяка новоотворена страница . И освен това трябва да пълзиш със скролера на мишката по екрана , за да стигнеш до долното поле, където са коментариите и номерацията на страниците .Защо няма бутони на страниците и горе още в началото на коментариите? Така по-лесно ще преминеш на последната страница без да ти се налага да пропълзяваш екрана отново и отново . Липсват и любимите за някого емотикони .Тях си ги припомнихме с клавишните команди и ръчно изписване, ама не е в това работата –да се връщаме в първи клас на виртуала или в Ледниковия период на НЕТА . Нали уж е нов фейс , нов сайт със значителни улеснения и подобрения ?
5. Стигнахме и до класифицирането на статиите: Новопубликуваните или пътят, към тях е добре замислен-три основни типа-статии , видео, снимки. До тук добре .Има и класификация от постващия, сиреч аз , към съответния раздел и подраздел .Подозирам, че както разделите, така и подразделите ще станат и активни линкове и долу в поленцето ще се изписват след кликване върху тях, а не както е сега-ръчно попълване или т.нар. на самообслужване .Освен това нека в разделите се добави и още един раздел-авторски или лични , или както екипа го наименува, за да може към тях да причисляваме всички ние потребителите на Свежо,то с лични блогстраници и списващи от време на време лични материали . И за да могат нашите читатели по-лесно да откриват тези авторски материали от блоговете .

Навярно ще има и още малки пропуски и недоглеждания или по-скоро несработвания на новия сайт, но искрено се надявам и вярвам, че на ход те ще се отстранят и бавно/но не безкрайно дълго/, постепенно новото Свежо отново ще стане оня притегателен център и виртуална мрежа за споделяне на публикации, мисли и коментарии, който ни събра и срещна във виртуала .Само, че с нов дизайн и нова визия, с нова IT технология и една цялостна завършеност . Аз вярвам, че това ще стане, защото съм реален оптимист и защото прочетох няколко обнадеждаващи коментара от админите към негативни публикации по въпроса в сайта и блогове. Коментари , показващи тяхното искрено желание и стремежът на целия екип заедно с потребителите да преодолеят тези временни неудобства и съвместно да изградим общата ни мрежа за социално комуникиране и споделяне , наречена новото Свежо.
4 Responses
 1. rosi158 Says:

  Благодаря за публикацията, наистина доста е объркващо все още. Не искам да се преповтарям, защото вече доста хора се сблъскахме с това, което си изложила в постинга си, надявам се нещата да се изгладят по-скоро.Просто трябва да сме търпеливи, благодаря ти още веднъж! Приятна вечер!


 2. Savlena Says:

  Роси, всички се надяваме тези мъки и усилия да са за едно по-добро и по-стойностно Свежо!Лека вечер и на теб!:)


 3. RoujkaBG Says:

  Няколко часа изгубих снощи и тази сутрин да напиша забележките ми, които така и не можах да публикувам.

  Боде ми очите тоя ГРАМАДЕН половинчат бутон за гласуване, който ме задължава да гласувам само и единствено по един начин, демек само да хвалим ачик, пък в коментарите можем и да се критикуваме, ама те си остават там я видяни, я не. Лишена съм от правото си да критикувам, което ми е първа специалност :)

  Единственото положително нещо, което виждам в момента е, че липсва оная "Стена на СРАМА" с едни досадни имена, които отвеждаха до клюки, интриги, простотии всякакви та чак до бохчи за пенис.

  Няма ми снимката, няма ми прякорът, с който се сдобих именно в "Свежо",то и така ми беше прилепнал като мойта собствена кожа.:) Чувствам се обезличена, почти анонимна, а не съм.

  утешавам се, че не само с мен е така, гледам че са отмъкнали и аватара на Змията, като са ми лапнали любимият Лимон :)

  Искам си ЛИМОНА, искам си бутона,
  ЗЕЛЕНИЯТ. Искам си снимката, прякорът, самоличността.

  Искам си приятелите и връзката ми с тях. Искам Свежо да бъде социална мрежа, каквато твърди, че е, но в този вид е точно обратното АНТИСОЦИАЛНО, отнемайки възможността на посетителите си да се свързват помежду си.


 4. Savlena Says:

  RoujkaBG , дискомфортът от новия облик и възможности в Свежо,то е за всички ни . Но пък и както писах в един коментар, веднъж инвестирано в нов интерфейс и темплейт на сайта, едва ли админите ще склонят да се върне стария облик и опции . По-важното в случая обаче е да се вслушат в съветите и препоръките от нас потребителите и читателите на сайта им и да отстранят пропуските си до колкото е възможно. Ако обаче не се вслушат и не успеят да го пригодят към нашите предпочитания вместени във възможностите на сайта, то не ни остава друго освен да се оттеглим .Действие, което едва ли ще ги удовлетвори тях . А нас пък като потребители и читатели ни остава правото на избор и свободата да изберем сайт и социална мрежа от глобалното село, която да ни спечели с по-добри качества . Лек и спорен ден! :)