ЧЕСТИТА БАБА МАРТА


Днес бих искала да ви честитя този уникален по рода си БЪЛГАРСКИ празник, както и по традиция да ви закичя с моята мартеничка -ех,виртуално, защото сме далече, но пък и твърде близко-на един монитор разстояние . Освен това да ви пожелая преди всичко много здраве и живот, усмивки и позитивни мисли и действия, защото именно добротата и оптимизмът са движели и съхранявали човечеството в нелекия му път.

Не зная до колко сте се ровили в нета и дебелите книги, но аз на скоро попаднах на една според мен доста интригуваща и достоверна легенда за произхода на тази прабългарска традиция-закичването с мартеничка на този ден-1-ви март. И понеже нямам намерение сега нито да я коментирам или пък подлагам на съмнения самата легенда-за мен тя е красноречиво поднесена и доказана в сайта , в който я открих, ето аз бързам и да ви я представя:


Легендата за Мартеницата във съвременна интерпретация


източник

"Към края на своя живот владетелят на българите Кан Кубрат повикал петте си сина и им заръчал да не се разделят, да бъдат единни, за да бъдат силни и да не ги пречупят както става с пръчките ако ги вадят една по една от сноп.
Минало се време, ханът починал. Тогава хазарите нападнали българите и успели да пленят дъщерята на Кубрат – Хуба. Водачът на хуните Хан Ашина предложил на синовете да го признаят за техен владетел. Само така щял да освободи сестра им и да им остави земите. Канските синове били поставени пред трудно изпитание.
Най-големият син Баян признал хазарското владичество и останал при пленената си сестра. Другите не спазили заръката на стария Кан и се разделили търсейки свободна земя за своите племена. Единият от братята тръгнал на север, а другите Аспарух, Кубер и Алцек потеглили на юг по различни пътища. Преди да се разделят, братята се уговорили с Хуба и Баян да останат при хан Ашина докато намерят нова земя. След това Аспарух щял да им изпрати птица вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак да избягат от Ашина и да ги последват. Четиримата братя потеглили и оставили пленената девойка и Баян в ръцете на врага.
Не след дълго при Хуба долетяла очакваната птица, която имала златен конец на крачето. Както получили тази радостна вест Хуба и Баян избягали от плен и достигнали земите около Дунав. Не знаели точно накъде да поемат, само птицата можела да им покаже пътя. Баян взел бял конец, който Хуба вързала на крачето й. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хазарското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от стрела и началото на конеца, който държал, почервенял от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните като го видели побягнали.
Аспарух посрещнал Хуба и Баян и ги отвел при своите. Взел конеца от Баян и белия му край завързал с червения. Закичил всеки един от своите войни с късче от този свещен конец. Така с победоносната си войска дал началото на новата българска държава. Заръчал червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите. Нарекли червено-белия конец мартеница, по името на месеца когато това се случило. Тя станала символ на късмет, любов и щастие.

Оттогава на първи март всички българи се окичват с червено-бели мартенички. Оттогава, бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме силни, щастливи и единни. Да помним, от къде произлизаме и да не се разделяме задълго от снопа пръчки, който колкото по- голям ни прави по- силни."

Ето с тази последната част бих искала и да завърша днешния си пост-сърдечен поздрав към всички вас.:)

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, БЪЛГАРИ!

12 Responses
 1. Честита и на теб!
  Здраве и усмивки!


 2. Dimitrana S. Says:

  Честита да е, здрава, бяла и червена, усмихната и ведра баба Марта :-)

  Поздрави!


 3. катя Says:

  Честита Баба Марта! Слънчева, усмихната и ползотворна седмица!


 4. Ondine Says:

  Честита Баба Марта! С пожелание за много здраве и усмивки!


 5. umnia-53 Says:

  Честита"баба Марта"и на теб!От сърце ти Благодаря!За първи път прочетох за Кана и белия конец!Навярно много има да се уча,макар че историята наша,аз чел съм я добре!Здраве ти желая,а щастието заключи добре!


 6. Savlena, честита и на теб! :))


 7. Dani Says:

  Честита и на теб!
  Здраве и много хубави поводи за усмивки:)


 8. Savlena Says:

  Благодаря ви приятели!
  Нека мартеницата като символ на бялото и чистото,на кърваво червеното и изцеляващото, на святото и непреходното българско изначало ни обединява и стимулира за един нов и по-добър живот с истински човешки стойности и измерения!:)


 9. Нюргюл Says:

  Честита Баба Марта! :)


 10. Анонимен Says:

  Благодаря Сав за прекрасният материал и пожелания.За тебе също най-добри пожелания за здраве и щастие!
  Между другото не съм на ясно по въпроса - дали има връзка и каква между дядо Коледа и баба Марта, или и те я карат на семейни начала?Защото и при единия и при другия преобладават само тези два цвята - челвено и бяло. От друга страна дядо Коледа или Мраз си няма баба Коледа или мраз. А пък и баба Марта си няма дядо Март - що ли ?


 11. Анонимен Says:

  Честита Баба Марта! Здраве и пролетно настроение!
  hatanasov


 12. Ruta77 Says:

  Честита Баба Марта!Слънчева, усмихната пролет от мен!