Двете вази /китайска притча/




снимкта е от тук

Много отдавна живял един китайски император. Той имал красив дворец, но най-забележителното му украшение и богатство били две вази-истински шедьоври на изкуството. Императорът много си ги обичал и ценял, поради това и ги поставил в най-бляскавия салон на двореца си.

Веднъж обаче се случило нещастие-една от вазите паднала на пода и се разбила на малки късчета. Императорът дълго оплаквал своето бижу, но после заповядал да намерят майстори, които биха могли да залепят вазата. Намерили такива майстори. Те работили дни и нощи, докато вазата не била възстановена изцяло. Тя почти не се отличавала от своята посестрима.

И все пак имало едно съществено различие по между им -залепената ваза повече не можела да задържа в себе си вода. Но тя вече имала безценния опит : опита да бъде разбита на парченца и да бъде събрана отново.

източник
превод: Savlena
6 Responses
  1. Hexemexe Says:

    По-добре е, да бъдем лишени от този скъпоценен опит. Залепената ваза никога не е същата ваза.


  2. Savlena Says:

    @Hexemexe ,уви понякога в живота ни се случва и това.Но по-добре : ваза строшена-нея ще я залепим,от колкото разбито на късчета сърце или опустошена душа.Не,че не се оцелява и след това,но ни оставя горчивия опит.
    Поздрави и успешен старт на седмицата!;)


  3. Hexemexe Says:

    Напълно съм съгласна с теб, Сав.Успешна! :)



  4. Роси Says:

    Благодаря ти мила Сави! Много правилно, счупеното дори и да се залепи си е просто счупено...


  5. Savlena Says:

    Е,тогава ,Роси ,остава ни поверието-"счупеното носи щастие".;)