Световен ден на зрението


Днес бил такъв денят-световен ден на зрението,а аз научавам това от националното радио.А на „незрението”, кога е?Или днес ще уважаваме само зрящите ,а пък друг ден за незрящите-така ли ще се делиме?!?Абсурди някакви си в един Абсурдистан....
Не мога да разбера това изкуствено налагане на Ден на усмивката,Ден на прегръдката,Ден на благодарността,Ден на прошката и милосърдието,Ден на благотвортелността ,и още Ден на целувката, и още може би Ден на майчината милувка,а?!? И предполагам всичко това е взаимствано от САЩ и католическия календар.Да,те американците си имат този навик да се подсещат за чисто човешки качества и черти от характера на един добър и доблестен човек .Но ние българите?!?Нали уж тези добродетели са ни заложени в нашия манталитет и натура,освен ония Ганьовските лошотийки де....Еми няма как-промоцийка от дедо Боже-плюсове с минуси накуп.
Ама не това ми е мисълта.Мисълта ми бе,защо ни го вменяват и защо да има само един единствен ден на едикакво си добро качество от човещината,а?Ами защото завъртяни в центрофугата на стресовия си график и ежедневие претъпкано с финансови ребуси, все по-малко намираме добра дума за децата и родителите си,все по-малко часове отделяме за допир с природата или пък да посветим в грижа и мисъл за онези „ничиите”-„сираците на живота”-хората и деца без семейства или пък осиротелите и лишени от някаква телесна и физическа способност люде,наречена с тъй грозната дума „НЕДЪГ”.

В случая –днес ни напомнят за незрящите хора...Ако днес видим на улицата такъв човечец да го преведем през пешеходната линия примерно или направим друго добро дело за него.Чудесно,перфектно...но аз лично го правя винаги ,когато видя бяло бастунче или възрастен човечец с големи лупи/ праисторически очила и стъкла,защото пенсионера няма пари за нови и олекотени,синтетични лещи/...И какво от туй?
Аман от напомняния-плати си сметките,плати си данъците,помагай и уважавай незрящите,помагай и уважавай раковоболните,недъгавите и т.н.....
А тази същата загрижена държава и все нови и още по-загрижени правителства къде са и какво те правят,а?!?БАСТА!!!Стига са ме учили на човещина!Нека веднъж
да ми отговорят на няколко въпроса „ЗАЩО?”:

-Защо тази държава и правителство не помисли да им отпусне например веднъж годишно към пенсията и средства за нов преглед очен и очила ,ако е необходимо,а?!?Както е например в съседната нам Турция-оная с кюрдските си проблеми и безканализационни градове.

-Защо същата тази държава и правителство не задължат всеки град и община да си снабди светофарите със звукова сигнализация-в грижа и ползу незрящите,както е в една Европа например?.

-Защо няма социален патронаж/доставка на храна и лекарства до дома/ и грижи за самотните незрящи,а?/А не да са зависими от добрата воля на близки и съседи,решили да им купят кога буркан кисело мляко,кога хляб,за да не гладуват./

-Защо няма компютърни курсове и безплатна доставка на клавиатури с Браилова азбука за незрящите хора,а?/Така навлизайки в мрежата те ще са по-малко самотни и отритнати от обществото./
Навярно и вие ще добавите още „ЗАЩО?”

На мен тези проблеми на незрящите са ми известни покрай познанството ми с един младеж –незрящ от мрежата,който е и сирак.Просто е попаднал в специализираното училище на добър учител,обучил го и го снабдил с „говоряща програма”/ тя струва поне 1000 долара/ и така е всеки ден у дома с мрежата и приятелите си.Дори и като администратор на един сайт успява да си припечели нещичко над оскъдната си пенсия . Но такива борбени младежи лишени по рождение от зрение са малцина...Повечето са подтиснати и затворени у дома в кулата на собствената си безпомощност и зависимост от грижите на родители и близки.
Та така-днес е световния ден на Зрението!За Света може би да,но у нас е май само ден обикновен-ден в тъмнина и обречено безсилие !
4 Responses
  1. Блага Says:

    Твоите, моите, нашите ЗАЩО? остават глас в пустиня в държава където на власт е културата на изтреблението.


  2. Сутринта го четох не ми даде сърце да пиша кометар ама ме сърбят пръстите ЗАЩОТО цалата ни държава е кьорава !/ да извиняватв за израза/


  3. Savlena Says:

    Уви,така е,Блага...много пъти ЗАЩО?!? от цял един народ,обречен на общодържавен и политически геноцид на принципа на естествения подбор...Да оцеляват само можещите финансово , невежите и бедните духом,да оцеляват само "човеците" на някого,тъпчещи и мачкащи всичко нежно и красиво,всичко одухотворено и беззащитно по пътя си.


  4. Savlena Says:

    Спокойно ,Руми,те истински нуждаещите се незрящи най-малко очакват или претендират за помощи и милосърдие.Повече вой се носи от друга страна и вятъра вее в посоката на Еврофондовете.Колкото повече се приравниме към тях,толкова повече бариери от парите за усвояване и "излапване" ще се вдигат пред тях.Далеч съм от мисълта да очаквам ,че на някого въобще са помогнали или ще помогнат.Просто "много шум за нищо"!А инак народа ни,нацията ни и държавата ни не са "кьорави"...просто управлението и апетитите на властимащите са такива-изкривено гледат!