Ще строим завод?!?



снимката е от тук


„Ще строим завод,
огромен завод,
със яки
бетонни стени!
Мъже и жени,
народ,
ще строим завод
за живота!”

Помните ли това стихотворение на Вапцаров ?

И така в село Горни Лом, Видинско е построен завод „Миджур” за утилизация на боеприпаси ...За несведущите: процесът на утилизация е процес на безопасно разграждане и унищожаване на вредни емисии , вещества и асортименти, в частност боеприпаси.

Това предполага една перфектна организация на ниво трудова, противопожарна, противовзривна , газова и всякаква безопасност, както за работещите там, така и за околните населени места . А и да не забравяме-подробен и ежемесечен инструктаж на работниците и служителите, както и периодични „тревоги”-учения с цел опресняване на познанията и адекватни действия от персонала .
Така би следвало да е в един модерен и иновативен европейски завод ,чиято продукция е пряко свързана с угрозата от инциденти от този тип .

Какво се оказва всъщност?

Един запален ремък на подвижен механизъм, една избухнала в пламъци машина, едни замръзнали и нефункциониращи пожарогасители/и навярно отдавна нетествани/, един уплашен и паникьосан персонал от малцинствата...Е, все някой от персонала ще излезе виновен, все някой ще „заплати”...кой с присъда, кой с трайна травма и недъг.

А помните ли лятото на 2008г. в село Челопечене? Излезе ли някаква крайна експертиза и резултат? Някой осъден да имаше? Неее...частен бизнес и прайвът интереси!

И така...какво излиза?

Един животоопасен, но пък доходен и малко изискуем като инвестиции бизнес-утилизацията на боеприпаси, предоставен в частни ръце е най-малко проверяван и контролиран от съответните органи?!?

Жалкото е, че това ниво на контрол и мерки е повсеместно адски снижено и добре под- „платено”от частните инвеститори, но пък скъпо платено от нас-работещите, живеещите наоколо или застрашени от този род инциденти .Защото това можеше да се случи и на нас или наши близки, защото това застрашава цялата ни нация...

И сега, не ви ли прилича тази ситуация за народа ни като на „котка върху горещ ламаринен покрив ” ?

Инак
„ще строим завод",
но против живота!
7 Responses
  1. Unknown Says:

    По тези (е,не точно за взривни в-ва,но по прицип) съм мислил...И вариантите са два - Или здрав,перманентен контрол, или по-занижен ,но с големи(безпощадни)санкции, което автоматично ще доведе до самоконтрол...Но с тая корупция и двата като че ли са обречени...
    Впрочем,те във всички отрасли стават такива гафове ,но тук гърмежа е и в прекия смисъл и реалната опасност от жертви- най-голяма...След това е може би,строителството...


  2. Savlena Says:

    @Кръстю,вие сградостроителите ви интересува единствено коефициентът на земетръс ,взривоопасносност и качеството на бетона на сградата...а пък нас коефициентът на токсичност и оцеляване на хората...И в твоя ред на мисли не санкциите ще спасят човешки живота
    ,а КОНТРОЛЪТ! над безумните добре платени действия над химични,взривни тем подобни вредни вещества!


  3. Unknown Says:

    Има нещо, общовалидно - българинът най се стряска като му бръкнеш в джоба...и то дълбоко.
    Иначе -добре, добре и като се отдалечиш, тегли ти една псувня и си кара както си знае :)))


  4. Savlena Says:

    Кръстю,виж,туй за джоба добре го каза!Еле за нашия бг стандарт и калъп...ама ти да си чул някой осъден и лишен от проектантско право?То не бяха самосрутващи се козирки и сгради,то не бяха жертви и щети...е,имаше ли някакви санкции за някого?:(


  5. Стиховете,които сте качили са много красиви.Ако се замислим ни казват страшно много за живота и ни карат да се замислим малко по сериозно.Много силни и проницателни са.Всеки един от нас още със самото си раждане започва да строи завод, машина или нещо,което е неговият живот.Никой и нищо не е виновно за това,което му се случва освен той самият и съдбата.Хубаво е там където работим всички да бъде обезопасено и да сме наясно какво да правим при инцидент, на всякъде трябва да има инструкции, както за живота, така и за това какво правим.


  6. За жалост това стихотворение на Вапцаров изобщо не го помня, дори в началото се замислих, и предположих че вие самите сте го измислили по повод статията.Определено трябва да си припомня неговите невероятни творби.Хубаво е да има места за работа на мъже и жени така е.Но ако може и местата да бъдат по безопасни и здравословни.Статията ви е страхотна и вие пишете много приятни неща,надявам се да не спирате да го правите в блога.


  7. Savlena Says:

    Строителни материали магазин ,сърдечно Ви благодаря за хубавите думи по повод моите творчески заложби.За мое огромно съжаление през последно време нямам достатъчно свободни минутки за писане,а и все си мисля,че нямам и читатели.Но Вие ме изненадахте доста приятно.Ще се опитам поне с по една публикация на месец да компенсирам досегашното ми мълчание.Хубави Коледни празници Ви желая!