Сапунът през вековете и днес

Сапунът е навлязъл трайно във всекидневието на нашия бит.Но той също е и едно от най-важните химически открития. Много хора смятат, че сапунът се е появил в близкото минало или поне Средновековието, но всъщност той е открит още по времето на Вавилонската цивилизация.

Всъщност още в 3000 г. пр.н.ер. шумерите започват да правят сапун, а 600 г. пр.н.ер. финикийците също започват да правят вид пюре, което може да се използва за премахване на мръсните петна от дрехите. Обаче, римляните не познавали първоначалния сапун и го внасяли предимно от Галия.Римският писател Пулини (23-79) пише в „История на природата": „Сапунът е направен от вид дървесен прах и козя лой." През втория век от н.е., римският аптекар Гален (Galen, 130-200) предложил на хората да използват сапуни за изчистване на мръсотиите,както по дрехите,така и от тялото. И така сапунът започва да се разпространява все по-широко, особено от 2-ри до 8-ми век в повечето южноевропейски страни.

В тогавашните сапуни е преобладавало наличието на голямо количество от маслиново олио и вид минерал – алкални вещества. Сапуни се произвеждали главно в Марсилия, Генуа, Венеция и Савона.

По време на Средните векове в Европа, сапунът започва да се използва доста широко. През 1000г., в Европа се появяват направените от маслиново олио и прахове от растенията сапуни, които са внесени от мюсюлманските и средиземноморски страни. През 1300г. ароматният сапун вече трайно навлиза в Европа, като Лондон, Кастилия и Венеция са центрове за производство на ароматни сапуни. Но все още той е проява на лукс и е сравнително недостъпен за всички. А през 1792г. френският химик Льоблан открива начин за произвеждане на много евтини и масови сапуни, които и досега се използват в бита.

Освен в бита, сапуните се използуват и в други области като техниката например смазочни сапуни. Но също така те освен, че допринасят за телесната ни наслада и комфорт , могат да бъдат и предмет на изкуството.

Навярно сте срещали в нета фотоси на сапунчета с най-чудати форми и аналози на храни, плодове или зеленчуци. От няколко десетилетия в Северен Тайланд в селцето Chian Rai се заражда и едно увлечение на местните жители да превърнат обикновения сапун в разцъфнало цвете. Това увлечение в последствие се превръща в едно ефирно изкуство, наречено "карвинг" със сапуни.

Имено такива изящни карвинг сапуни бих искала да ви презентирам чрез този слайд, който монтажирах специално по темата.
Каня ви на една малка изложба-разходка в света на сапуните, ала онези , които като че ли всеки миг ще разцъфнат пред очите ни:




фактите са от тук
5 Responses
  1. Страхотно, толкова са красиви! В детството си и аз колекционирах сапуни в различни формички, някой от тях пазя и до днес! Благодаря и за интересната статия и добре изпипания слайд, личи че с обич е направено за всички нас!


  2. Забравих да кажа, че новия вид на блога ти е уникален, много ми хареса!


  3. Savlena Says:

    Благодаря ти ,Goddess!Запалих се по тази програмка за слайдове и май с всеки нов опит все по задобрявам.Или я доизучавам?Не зная как става,но с всеки новосъздаден, като че ли и аз се дообогатявам .По-важното е ,че изпитвам задоволство,когато на вас ви хареса.;)

    А за облика на блога ми ,ами какво да ти кажа?Принципно съм си консервативна относно драстичните промени.Обаче ми бе нужна някаква промяна.Дълго и търпеливо търсих подходящ темплейт на блога си такъв , който хем да съответствува на мотото му и хем да не се налагат драстични корекции по старите публикации.Е,търпението и усилията ми бяха възнаградени с това ново откритие днес.:)))


  4. - Says:

    И това слайд-шоу е чудесно! Задобряваш все повече и повече.А тези сапуни са толкова красиви, че ти се иска да ги гледаш още и още...И ароматът край тях-сигурна съм, че подхожда на красотата им...
    Поздравления за работата ти и благодаря, че си го сторила :)
    Новата дрешка на блога е много приветлива, такава една светла, лъчиста, прилича му :)
    Светъл и усмихнат ден утре!


  5. Savlena Says:

    Мерси,Лара,хахаха,задобрявам,та чак заяквам.;)))Само аз си знам за кой ли път зареждам фотосите, музиката, ефектите и тъй като няма опция превю тази програмка,като го огледам и все нещо му куца и....пак отново и отново, докато не го изпипам,така че на мен да ми хареса.Впрочем и твоите малки красотички навярно изискват не по-малко упорсто и търпение.Хубавите неща стават така- бавно,напоително и с любов.:)
    А за находката на новата дрешка на блога ми днес си бе чист джакпот.;)
    Поздрави и успешен ден и на теб!