ВЕНЕЦИЯ-Карнавал "Полетът на Ангела"







Първият карнавал във Венеция бил организиран в 1094 г. Започвал с бал, след който многобройни тържества и представления били провеждани из целия град. Венецианците се обличали в дълги черни наметки, прикривайки лицата си зад красиви маски, от които се виждали само очите им. Постепенно карнавалните одежди ставали все по-пищни и красиви; а градът се превръщал в място на изкушението и удоволствието от живота. Традицията изисквала от всички участници в карнавала – богати и бедни; аристократи и плебей; преминаващи и местни, да се дегизират в пищни костюми, Запазвайки своята анонимност, благодарение на маските, които носели, те се отдавали на буйно веселие, танци и флиртове....



























Млади дегизирани клоуни, хвърляли яйца, пълни с розова вода, върху преминаващите красиви дами. Колкото до онези, които били считани за по-малко привлекателни, то те също получавали яйца, но.... развалени. Това накарало властите да забранят тези „ритуали” и често пъти по време на карнавалните тържества, венецианките били ескортирани от представители на властта... Празненствата, организирани по време на карнавалните дни, позволявали на венецианците, поне за кратко време да забравят своето трудно ежедневие. След много перипетии, карнавалът бил забранен и почти забравен, за да възкръсне отново в 1970 година. „Полетът на ангела" - спускане от камбанарията на базиликата "Сан Марко" на белия ангел, е важна част от карнавалната традиция.



























































































































































































































Винаги съм имала много мечти , кои достигнати вече , кои недостижими.Една такава все още недокосната мечта е Венеция.Или по-точно да се слея с тълпите и да видя с очите си пищния ежегоден карнавал "Полетът на Ангела" .Е,добре ,че го има чичко Гугъл и поне виртуално успях да се потопя в тази пъстроцветност и същевременно мистична тържественост на този маскараден бал.
2 Responses
  1. Мечтите са за това - за да се преследват и постигат. Следващият път Ви желая Вие да снабдите "чичко" Google със лични материяли и снимки от карнавалът!
    А знаехте ли,че по време на карнавалът мъжте се дегизирали като жени, а жените-като представителите на по-силният пол?!
    Поздрави,
    Тодор


  2. Savlena Says:

    Привет,Тодор и добре дошли в моя блог!Сърдечно благодаря за хубавото пожелание за сбъдване на тази ми венецианска мечта,която за жалост на този ми жизнен етап е почти недостижима,да не кажа даже и своеобразна химера....Благодаря ви също така,че ме върнахте в така да се каже "утрото" на моя блог-в третата ми по ред публикация.Тогава все още не знаех неписаните правила и норми за цитиране на авторство и източник на фотоси и фактология.И защото навярно бе моя опит за мисловно пътешествие до Венеция,та за това звучи леко наивистично.Но нима мечтите в зародиш без план за осъществяване не са такива?!?
    Впрочем не знаех този факт за смяна на ролите мъж/жена,за което ви благодаря!Поздрави и успехи и от мен!:)))