В света на ОРХИДЕИТЕ

Знаете ли, че :

-В тропиците орхидеите са толкова обикновено и често срещано явление, колкото в Европа са бурените. Преди да станат цветя за украса, те са смятани за лековити растения. Лечителите в Азия и Елада ги предписват срещу безплодие, защото формата на грудките им напомня на тестиси (orchis на гръцки значи “тестис”). Гръцкият учен Диоскорид препоръчва на бъдещите родители да сготвят грудките на орхидеята така, както се приготвя лук. За да има син, мъжът трябва да яде най-големите, за момиче жената - най-малките.

-Има орхидеи, които освен с несравнимата си красота, могат да радват и с несравним аромат. Ето няколко вида, които ще ароматизират дома ви:

Канела - различните видове одонтоглосум.
Лимон - енциклиа цитрина.
Краставица - саркоподиум лобии.
Жасмин, момина сълза - дендробиум примулинум, дендробиум палпебре, епидендрум криниферум, епидендрум фрагранс, епидендрум паникулатум.
Люляк - зигопеталум маккаи.
Мед - одонтоглосум бланде, катлеа моссие.
Кокосов орех - максилариа тенуифолиа.
Ванилия - ванилиа фрагранс, ванда суавис.
Теменужка - сендробиум аинсвортии.


-Орхидеите са второто по големина семейство в колекцията на Софийската ботаническа градина. Колекцията съдържа 210 вида. Когато цъфтят, те поразяват с разнообразие, форми и благоухания. Уникалната орхидея от вида Малипоенска венерина пантофка цъфти именно там. Наричана от китайците нефритена орхидея, тя е описана в науката през 1984 година по хербарен образец от далечната 1947 година. Едва през 1984-а е намерена в естествената си среда отново. Среща се в труднодостъпните райони на Китай и най-северните райони на Виетнам, като обитава стръмни скалисти и варовити склонове от 570 до 1600 метра надморска височина. Нашият екземпляр е получен от кралските ботанически градини Кю, Великобритания по програмата „Редки орхидеи” през 1991 г. и е от първия посев от този вид, направен от човек.

източник:
http://luxurybg.eu/
0 Responses