"Български Народни Песни" -Братя Миладинови

През 1861 г. в Загреб, братята Миладинови от Струга, издават сборника "Български Народни Песни" .Още в началото на книгата изказват своята благодарност за публикуването на "българските песни", събирани от южните "славяни Българи".
Това което е интересно за нас е, че в песните събирани на територията на Македония ,никъде не се споменават македонци, а се споменават българи, и при това в песни събирани в Прилепско, Охридско, Стружко, Костурско и др.

Източник: http://vistinata.blogspot.com/
Превод:Савлена

2 Responses
  1. Анонимен Says:

    В интерес на истината македонци е имало само при Александър велики, но и империята му не се е наричала Македония. Наричали са ги македонци защото са били негови войни. Както у нас на пример Славчо- трънски. Даже при нас имаме град Трън, та и жителите може да се наричат трънчани, но това означава ли отделна държава - смешници македонски.


  2. Savlena Says:

    Драгинко ле анонимен,виж линка на източника.Няма македонска нация-опит за буквален превод на мисълта на Кръстю Мисирков-"наричаме ли се ний българи или македонци,ний винаги се самоосъзнаваме като отделна ,единна ,съвършенно различна от сърбите и с българско съзнание НАРОДНОСТ".