Офра Хаза

Ofra Haza (Офра Хаза) е родом от Израел, с йеменско потекло. Още на 19 години Haza се превръща в първата израелска поп-дива и е описвана като „източната Madonna”.
През 1983г. е първия й международен дебют на фестивала Евровизия, където представя страната си с песента Chai.
Завършва втора, на много малка разлика от победителя.
Най-голямо световно признание получава през 1988г. със сингъла Im Nin' Alu, от албума Shaday, който получава награда за най-добър международен албум на годината. През годините, песните му са преиздавани и ремиксирани многократно от различни изпълнители. Въпреки че песента Im Nin' Alu едва се закача в британския Топ 40, тя покорява класациите в Европа и САЩ. В Германия се задържа на върха невероятните девет седмици. Последвалите сингли Galbi, Daw Da Hiya и Mata Hari също постигат успех, но той не може да се сравни с този на Im Nin' Alu.
Haza получава одобрението на критиците за последвалите албуми Desert Wind, Kirya и Ofra Haza, както и за колекцията от детски песни Li Yeladim от 1982г. Kirya получава дори номирация за награда Грами.
През 1994г. взема участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди, където, заедно с Sinead O'Connor, изпълнява написаната специално за събитието песен Paint Box.

Ofra Haza умира на 23 февруари 2000г. Според слухове причината за смъртта е пневмония, усложнена от СПИН. Семейството на певицата отказва да коментира тези твърдения и запазва причината за смъртта в тайна.
Ето я и песента й Im Nin' Alu/1988/, която е най-известната й песен и с която е придобила светова известност:


източник: music.pop.bg
0 Responses