Писмото на една майка до целия свят


Скъпи хора по целия свят,
Днес синът ми тръгва на училище. Известно време ще му бъде ново и чуждо. Иска ми се да бъдете добри и мили към него.
До този момент той беше пълен господар на дома, командваше всичко живо в задния двор. Аз бях винаги край него, за да се погрижа за раните му и да го утеша.
Но сега нещата ще се променят.
Тази сутрин той ще излезе, ще ми махне с ръчичка и ще започне своето голямо приключение, което вероятно ще включва войни, трагедии и страдания.
За да живее в този свят, ще са му необходими вяра, обич и смелост.
Затова, хора, иска ми се да го хванете за ръка и да го научите на нещата, които трябва да знае. Научете го, но ако може, нека това да стане с грижа и любов. Научете го, че на всеки мошеник се пада и по един герой; че на всеки недостоен политик се пада и по един всеотдаен водач; че на всеки враг се пада по един приятел. Научете го на чудесата на книгите.
Дайте му достатъчно време, за да размишлява на спокойствие над вечната загадка на птиците в небето, пчелите в слънчевата светлина и цветята по зелените склонове. Научете го, че е много по-достойно да загубиш, отколкото да измамиш.
Научете го да има вяра в собствените си идеи, дори ако всички твърдят, че не е прав. Научете го да продава мускулите и ума си на най-високата цена, но никога да не продава сърцето и душата си.
Научете го да запушва уши при освиркванията на тълпата ... но да се изправя и да се бие, ако смята, че е прав.
Научете го с нежност, хора, но без да го разглезвате, защото само в огъня се закалява чистата стомана.
Молбата ми е голяма, хора, знам, но вижте какво можете да направите. Той е толкова мило момченце.

Неизвестен автор
2 Responses
  1. Анонимен Says:

    А ти на кво го научи освен, че е господар на дома си,.... сега целия свят ще възпитава твоя принц, независимо че много поезия си хвърлила за да съчиниш писмото....
    Всички тези неща отдавная е трябвало да му ги обясниш....


  2. Savlena Says:

    Анонимен,изказваш се неподготвен или недочел...Първо- това писмо е с неизвестен автор и е ориентирано към позитивното изначало в обществото.Ако не си го разбрал,явно не спадаш към това изначало.Второ- моят син е далеч над предучилищната и начално училищна възраст и има своите успехи и постижения.Що се отнася до финализирането на образованието му -всичко е в неговите ръце,възможности и желание.А аз ще бъда негова морална и финансова опора,както е до сега,и съветник,ако го пожелае.Явно си се забъркал-личността Савлена поства един позитивен материал,но ако си забелязал,не поства коментар за личните си родителски проблеми.Защото всеки ги има и си ги решава самостоятелно,нали?:)))