АСТРОЛОГИЯТА-МИТ И РЕАЛНОСТ

Предлагам ви един малко необичаен хороскоп и митологичен прочит за произхода на името,символа и характерните белези на всяка зодия .На мен ми допадна и въпреки,че е малко дългичко четиво,прочетох го с интерес.Надявам се ,че и за вас ще е така .


ОВЕН (21 март - 20 април)
Английското название на първия знак на Зодиака Aries произхожда от латинското aries — "овен", на който, както смятали в древността, приличали очертанията на съзвездието. В гръцката митология овенът със Златното руно е онзи, който спасил царските деца Фрикс и Хела от тяхната мащеха Ино, намислила да ги погуби. Хела паднала в морето между Сегея и Херсон, в пролива, който оттогава започнали да наричат Хелеспонт. Озовал се в безопасност в Колхида, Фрикс принесъл този овен в жертва на Зевс, който поставил овена на небето, а Златното руно превърнал в залог за благополучие и могъщество. Кожата на овена, известна под името "Златното руно" била цел на пътешествието на аргонавтите.
Знакът представлява два извити рога на овен, но някои астролози твърдят, че знакът изобразява вежди и нос, на които, заедно с останалите части на лицето и главата влияе зодиакалният знак на Овена.
Инициативност, активност, предприемчивост. Знак на начало на действието, означаващ нов цикъл в личното развитие, агресивност, праволинейност. Преливащ от кипяща енергия, ентусиазъм. Като кардинален знак поставя непрекъснато пред себе си нови задачи, които го интересуват, докато не загубят привлекателността си и прелестта си на нещо ново. Хората, родени под този знак, изпитват вътрешна потребност да действат активно, да отстояват активно жизнената си позиция. Не им е достатъчно само да говорят за потребностите си, те правят така, че да ги удовлетворят. Овенът може да постигне много, ако се научи да разсъждава. Неговата импулсивност и неспособност да слуша другите често го поставя в трудни ситуации. Заради своята нетърпеливост той не довежда работата си до край, предоставяйки на другите подчинени нему знаци да го направят. Бивайки честолюбив, иска навсякъде да бъде пръв и най-добър.
Овенът е роден водач. Славата и признанието за него са по-важни от парите и удобствата. В стремежа си към авторитет и господство, става агресивен и прибягва до насилие. Винаги търси нови пътища и възможности. Той трябва да се научи да бъде любезен и приветлив, да усвои умението да анализира постъпките си. Много Овни притежават силна воля, уверени са в себе си, имат изключителни духовни способности.
Тяхното кредо е: "Аз съм".

ТЕЛЕЦ (21 април - 20 май)
Английското Taurus произлиза от гръцката дума "таурос" — бик. Според митологията Зевс се влюбил от пръв поглед в красивата като деня Европа, принцесата на Финикия, и за да избегне ревността на Хера се превърнал в снежнобял бик с позлатени рога във формата на полумесец. Европа се възхитила, погалила го и дори се осмелила да се качи на гърба му и тогава Зевс я отвлякъл на Крит. Символът на този зодиакален знак представлява стилизиран образ на главата и рогата на бик. Понякога се твърди, че изображението представлява ендокринните органи в гърлото, върху които знакът влияе (както и на цялата шия).
Власт, решителност, практичност. Знак на целесъобразната решителност на силата. Като земен знак, той е призван да се занимава с материалните неща в живота. Старае се да овладее практически дейности, стреми се да придобие материални ценности. Цени удобствата, задоволството, удоволствието; без да се щади преследва удовлетворението на своите потребности. Следи нищо да не препречи пътя му. Парите са му нужни, не заради самото им притежание, а заради удоволствията, които може да има, ако ги притежава. Умее да цени красивите форми и вещи. Обича красивите дрехи, собственият му външен вид влияе чувствително на самочувствието му. Голяма роля в живота на Телеца играе емоционалната и материална сигурност. Телецът може да пренебрегне една връзка, ако не е убеден в това, че тя ще му е от полза. Често пъти не може да обясни мотивите на своето поведение, понеже не се интересува от собствената си личност. Планира живота си за много години напред, при това като правило, неговите старания не остават напразни. Не обича да се месят в работите му, не обича опитите да му се оказва влияние.
Неговият девиз е: "Аз имам".

БЛИЗНАЦИ (21 май - 21 юни)
Английското название Gemini идва от латинското geminus — "двоен". Древните шумери и вавилонци наричали съзвездието "великите близнаци". В чест на синовете на Зевс и Леда гърците нарекли двете най-ярки звезди на съзвездието Кастор и Полидевк (Полукс). Когато Кастор бил убит, неговият брат се обърнал с молба към Зевс, да го лиши от безсмъртие. Зевс ги заселил и двамата на небето. Твърди се, че символът на този знак представлява техните прегръщащи се един друг ръце. Заради формата му, понякога го наричат "пеперуда"-та на Зодиака.
Духовност, подвижност, отсъствие на условности. Пъргав ум и бързи действия. Меркурий е покровител на преговорите, съжденията, затова Близнаците произнасят оценки, класифицират. В контактите си се опират на думи и идеи. Езикът за тях означава много, той определя рамките на тяхвата дейност. Мислите им скачат от едно върху друго, а думите за тях са като спасителна котва. Притежават ораторски способности. Стремят се към знание, жадни са за учение и имат способности за това. Тяхната изобретателност и силата на въображението им често им дава писателски талант; от тях излизат добри експериментатори и критици. За Близнаците образованието е много важно, ако то е недостатъчно, характерът им се разваля и те измъчват околните по тази причина. При добро образование те са приятни и културни, с тях се общува добре.
За Близнаците е добре, ако имат разнообразни интереси. Поведението им се определя от минутни настроения. При неудачи изпадат в депресия. В трудни ситуации рядко губят самообладание, не ги напуска реалистичният им поглед. Тяхната изобретателност е достойна за уважение. Обичат да осъществяват своите идеи. Ползват се с популярност, тъй като могат да бъдат блестящи събеседници — внимателни, общителни, чувствителни. Не обичат да се привързват към едно място или към един човек. За тях не може да се каже, че са добри къщовници и домакини. Изпитват ненаситно любопитство, постоянно търсят нов духовен опит. Обичат пътувания и промени. Макар че материалните блага не ги привличат твърде много, те означават за тях власт и свобода, а следователно имат силна потребност от тях.
Децата Близнаци са прелестни и изобретателни, педагозите им прощават белите, макар че би трябвало възпитанието им да започне от рано, тъй като недостатъците им после са трудно изкореними. Не признават условностите. Застават срещу всякакви правила, нарушават ги, възстават срещу началства, защитавайки своята индивидуалност от всички. Близнаците не биха си помръднали пръста , ако това е заради общоприетите условности, но с възрастта разбират, че без сътрудничество е невъзможно да се реализират.
При условие, че преодолеят тези недостатъци, към които са предразположени, Близнаците могат да бъдат много щастливи.
Техният девиз е: "Аз мисля".

РАК (22 юни - 21 юли)
Според митологията ракът се е впил със щипките си в крака на Херакъл, когато той се е борел с многоглавата Хидра. Когато ракът бил убит, ненавиждащата Херакъл Хера му се отблагодарила като го поставила на небето. В ранната астрология символът на съзвездието изобразявал рак. Понякога тълкуват съвременния символ — щипките на рака като изображение на извиващи се сперматозоиди, и по този начин знакът символизира мъжкото и женското начало.
Къщовничество, чувствителност, вярност. Силни емоции. Най-силният воден знак, по-благоприятен за жените, тъй като по-силно от всички други знаци е свързан с дома и носи със себе си физическа и психологическа ранимост. Защитавайки се от душевни травми, често търси сигурност и безопасност в самотата, което е още по-обидно, защото Ракът се нуждае особено силно от дом и семейство. Неговият живот не би бил съвършен без семейство. Заради безопасност и стабилност е съгласен на всичко. Рядко поставя на карта парите. Не обича да рискува. С парите борави много внимателно и, като правило, не подвежда онези, които му се доверяват. Винаги си плаща дълговете и очаква от другите същото. Често изпитва сложни душевни преживявания. Ту прави впечатление на душевно силен човек, ту изглежда безпомощен като дете. Това се обяснява с това, че Слънцето в този знак променя посоката си и започва да се движи отново на юг, небесните дела се обръщат назад като самият Рак. Като правило Раците са доброжелателни, но променливата Луна ги прави ту любезни и откровени (особено когато имат пред очите си определена цел), ту отново меланхолични, затворени, сдържани.
Ракът притежава дипломатически талант, той често постига целите си. Обаче ако се чувства обиден, Ракът може да се държи безразсъдно, в такова състояние не е способен на сътрудничество с другите. Държи се по детски упорито — това е един от съществените недостатъци на Рака, с които той трябва да се бори. Прави впечатление на спокоен и кротък човек, но е трудно да бъдат разгадани неговите чувства и мисли. Неколцина постигат това — Ракът често остава неразбран.
По природа децата Раци са нежни, мили, ласкави, готови са да помогнат. Родителите — раци излъчват топлота. Но в това се крие и определена опасност. Те искат да имат само за себе си онези, които обичат. За Рака семейната традиция и история означава много. Те са патриоти, прекрасно помнят всичко, което се отнася до традициите. Стараят се със всички средства да избегнат душевни и физически неразположения и тъй като редът и чистоплътността са техни отличителни качества. — не понасят дейности, които не предполагат абсолютна чистота. Предпочитат изтънчена обстановка.
Ракът има силно въображение и за него ще е по-добре да мисли по-малко за своите болести. Трябва да умее да казва да и не, да следи настроението си, да се бори с нетърпимостта си, боязливостта си и прекалената си чувствителност. Ракът владее изкуството да се съпротивлява пасивно —това е неговото действено оръжие срещу хората, които са му неприятни. Рака може да се управлява с добро, защото ако усети натиск — застива неподвижно. Не обича да го съветват, иска да решава всичко самостоятелно, мислите на другите хора го плашат. Понякога се бои от отговорност, но важната работа ще изпълни точно надеждно, педантично, успешно.
Неговият девиз е: "Аз чувствам".

ЛЪВ (22 юли - 23 август)
Според гръцката митология около град Немея живял чудовищен лъв. Херакъл го задушил и това бил първият от неговите дванадесет подвизи. Смята се, че символът на зодиакалния знак идва от гръцката буква "ламбда", понеже гърците са дали името на съзвездието — Леон. Съществува и друга версия, че съвременният знак е стилизирано изображение на съзвездието, което в средните векове се е изобразявало като лъв, и че знакът представлява лъвска грива и лъвска опашка.
Жизнена сила, авторитет, власт. Знак на великодушие, горди чувства, с него се свързва стремежът към самореализация. Това е огнен знак, подчинен на Слънцето, а задачата на Слънцето е да дарява топлина, светлина и живот. Тази сила действа благотворно на всичко живо, Лъвът е център на планетната система, той привлича останалите планети. Лъвът е щедър, обича светлините на рампата, обича да е в центъра на вниманието. Лъвът държи на своя дом и личната си независимост.С пълни шепи харчи пари и знания без да мисли за себе си. Чувства се силно привлечен от противоположния пол, но нека сдържа любвеобилността си — с нея са свързани всичките беди на Лъва.
Лъвът често си мисли, че другите имат същите представи за честност като неговите, затова е твърде доверчив. Не обича да се повтаря, щом разбере за какво става дума, проявява нетърпение и упоритост. Онези, които не споделят неговото мнение, трябва да действат внимателно и тактично, тъй като могат да го управляват само ако не засягат неговата чест. Лъвът иска всички да мислят за него хубави неща и затова прави всичко, което може. Знае какво впечатление създава и се старае да направи още по-добро. Лъвът има талант в драматичното изкуство, той цял живот играе ролята на благородник — толкова силно се вживява в нея. За себе си има много високо мнение. Той прави всичко, което смята за правилно, даже ако то противоречи на общественото мнение. Ако притесняват Лъва на работното му място, той може да намрази работата си и да напусне.
Лъвът е символ на благородство и достойнство, това е кралски знак. Във всяко негово движение се чувства гордост и достойнство - отстрани това се забелязва отлично. Властта повишава неговото самосъзнание. Чувствайки отговорност, той ще направи всичко, за да оправдае доверието. На ръководен пост той ще се изяви блестящо, ще прояви творческите си заложби, за него ще заговорят всички. Но ако не бъде удовлетворена неговата потребност от авторитет, може да развие инертност, суетност, непостоянство, индиферентност.
Жените лъвици обичат да играят главната роля в брака; ако става дума за брака на децата им, те се превръщат в истински лъвици; няма да допуснат детето им да бъде обиждано, дори ако това обижда тях. Лъвовете имат прагматичен ум, проявяват интерес към философията; с ентусиазъм и изобретателен ум привличат към себе си общественото внимание. Ако са спокойни и уверени, няма по-щедри и всеотдайни към хората от тях. Те са храбри и безстрашни, никога не удрят под кръста, даже когато всичките козове са в ръцете им. Побеждавайки, към враговете си са великодушни. Победени, никога не се отказват от борбата.
Техният девиз е: "Аз искам".

ДЕВА (24 август - 23 септември)
В много митове Девата се явява като богиня на любовта или богиня на плодородието.
В древните звездни карти в контурите на съзвездието изобразявали девойка, която държи сноп треви. Съвременният символ има две тълкувания - това е монограм, съставен от първите три букви на гръцката дума "дева" — parthenos или от инициалите MV на Maria Virgo — Дева Мария.
Трудът за Девата е солта на земята. Следвайки Меркурий, тя търси знания, за да подчини на своя ум веществената природа. Тези постоянни търсения я учат на това, че умът е добър слуга, но лош господар, особено когато претендира за суверинитета на духа. Символът на Девата е сноп класове в ръцете, което означава щедрост, израстваща на нивата на опита.
Девите са стабилни, точни, обичат да внасят ред в хаоса. Не обичат да помагат на безделници. За тях истинската аристокрация е аристокрацията на труда. Девата обаче не е мъченица, за това тя е твърде умна и практична. Когато й предявяват прекалено големи изисквания — неразумни и високи, тя убедително казва "не".
Положителните й черти - старателност, изпълнение на дълга, често я правят ограничена. Тя не може да говори за нищо, освен за работата, не я интересува нищо повече. Подлага своя свят на микроскопичен анализ, често се спъва в несъщественото, не съумява да схване проблема цялостно. С времето високоорганизираните Деви се научават да отличават главното от второстепенното.
За Девата е полезно да се научи да оценява своите и чуждите постижения обективно и безпристрастно. Нейните способности са особено подходящи за професии, свързани с обслужване. Макар че, отдавайки се изцяло на такава работа, тя може да скрие своето Аз от самата себе си. Девата трябва да знае, че умният човек няма да изгуби здравето си в преживявания, прекален труд и грижи.
Като цяло този знак притежава удивителна физическа съпротивляемост на болестите. Тялото на Девата често отхвърля изкуственото хранене и лекарствата. Ако тя нервничи или е ядосана, храната може да й навреди. Девата е земен знак, затова се възхищава от материалния прогрес, тя обича добрата храна, удобствата, хубавото облекло. Девата купува само висококачествени стоки, не понася небрежната работа. Лесно може да стане клюкарка и да напредне за сметка на други хора, които изостават от нея в развитието си.
Девата трудно икономисва пари. За нея ще е полезно, ако си създаде система за харчене на парите, която ще й позволи да се въздържа от ненужни разходи. Стихийно у нея се появява желание да спестява, но то трае кратко. Девата не е съвсем безразлична към любовните приключения, бракът не я привлича.
На Девата особено силно действат красивите думи, тя ги предпочитата пред други, по-фини прояви на чувствата. Жената Дева е по-активна от мъжа, застава начело на семейството си, командва и мъжа си и другите хора, поема отговорността за къщата и членовете на семейството.
Кредото на Девата е: "Ако нещо си струва да се направи, то трябва да се прави добре".

ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)
Единственият знак в Зодиака, който представлява неодушевен предмет.
Наименованието идва от времето на ранното християнство, когато денят на есенното равноденствие, в който денят и нощта са еднакво дълги, бил именно в това съзвездие. Друго обяснение е може би това, че древните сметнали очертанията на съзвездието сходни с везните на правосъдието.
Един от египетските йероглифи за това съзвездие изобразява Слънцето, което се спуска зад хоризонта. Съзвездието Везни се представя също и като жена (Астрея - римската богиня на правосъдието, която претегля постъпките на човека), която държи везни.
Венера придава чар и прелест, от нея идва и желанието човек да бъде харесван и да се ползва с признание. При това разумните Везни никога не биха отстъпили от принципите си, заради аплодисменти, те знаят от опит, че това води до унижение.
Везните са кардинален знак, живеят в крак с времето, доста са предприемчиви. Активността на Везните не е особено висока, те често се нуждаят в сътрудничество с други хора, тъй като сами не могат да завършат започнатото. Имат силна потребност да имат партньор, но такъв, който би им позволил да запазят своята индивидуалност.
За тях бракът и сътрудничеството са нещо важно, както и обществените контакти. Затова обичат да си избират юридически професии, да се занимават с обществена дейност или с изобразително изкуство, музика. Везните имат силно развито чувство за справедливост и допустимите правила на играта. От своите партньори очакват същото.
В противоположност на твърдението на много астролози, Везните съвсем не са лениви. Колкото е по-високо развитието им, толкова по-интензивен е техният труд, особено след 29-ата им година (цикълът на Сатурн).
Везните са въздушен знак. Те са с висок интелект, винаги се намират в процес на търсене на знания, нови идеи. Везните притежават особен дар да анализират правилно обществените явления. Те се интересуват от психология , човешки взаимоотношения. Умеят да съветват, да помагат на хората да решават личните си проблеми, често играят ролята на мирови съдия.
Рядко си позволяват да са раздразнени, но ако изведнъж загубят самообладание, то лесно ще изкажат всичко, което им се е натрупало. И след 50 години ще си спомнят казаното и ще напомнят за него. Гневът им обаче се изпарява бързо, а потиснатостта им остава.
Девизът на Везните е: "Колебая се"

СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)
Управляван по-рано от Марс, днес астролозите смятат за негов управител Плутон. Според гръцкия мит ловецът великан Орион разсърдил непорочната богиня Артемида, покровителка на лова, опитвайки се да я прелъсти. Тя събудила скорпиона, за да ухапе Орион и да го умъртви. От гръцката митология Скорпион и Орион се пренесли на небето.
По-късно римските астрономи започнали да наричат онази част от съзвездието Скорпион, която образувала неговата щипка, съзвездие Везни. Скорпионът се символизира от неговите крака и жило. Астролозите твърдят, че неговият знак представлява изображение на откъсната опашка на гущер; в древния Египет неговият знак бил изправен гущер с опашка във вид на стрела.
В някои отношения това е най-силният зодиакален знак, тъй като негови управители са Марс и Плутон. Като правило Скорпионът се стреми към самоусъвършенстване. Присъщи са му силна воля, ярки емоционални импулси. Често пъти животът на Скорпиона е борба с тази неизкоренима импулсивност за подчинението й на целенасочено творческо начало и нейното контролиране. Знак на сексуалността, Скорпионът е страстен любовник. Когато страстта на Скорпиона излиза от контрол, това довежда до ненаситна жажда за притежание, до ревност, до насилие. Към живота той никога не се отнася лекомислено. Всичко, което той прави, го прави сериозно. Желанието му да прави всичко перфектно и съвършено му пречи да разчита на другите.
Развитите типове от този знак са страстни борци за справедливост. Обратно на Овена, Скорпиона е много издръжлив, понеже е постоянен знак. Презира слабостта в себе си и в другите, но може да бъде великодушен, в състраданието си ще направи всичко, за да помогне. Но след това очаква от човека да се научи да бъде самостоятелен и да се грижи за себе си сам.
Дипломацията не е неговата стихия.Талантът му в областта на науката е огромен, особено в изучаването на окултните науки. Той не е дърдорко, и тежко на онзи, който издаде тайните му или заслужи гнева му. В борбата той е безжалостен, а и той самият не очаква да го съжаляват.
Скорпионите са със силно и здраво тяло, пронизващ поглед, излъчват магнетизъм, пръскат около себе си нещо мистично. Скорпионът притежава добра интуиция, умее да отгатва мислите на хората и лесно може да ги накара да проговорят.
Неговите изпълнения често граничат с чудо. Той не познава страха от смъртта, понеже за него е характерно мистичното разбиране на превъплъщението: "умри и бъди".
Неговият девиз е: "Аз желая силно, аз съм ненаситен."

СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)
Още през XІ век пр.Хр. вавилонците асоциирали съзвездието с конник. Гръцките митове свързват съзвездието с кентавъра Хирон. Получил ценни знания от Артемида и Аполон, Хирон приемал пациенти и ученици в една пещера в Тесалия. По време на една битка между кентаври и лапити Херакъл по невнимание го ранил в бедрото с отровна стрела, потопена в кръвта на Лернейската хидра. Страдайки ужасно, Хирон с разрешението на боговете преотстъпил безсмъртието си на Прометей и издъхнал. Зевс поставил този безупречен кентавър на небето, откъдето той насочил своята стрела към скорпиона.
Честолюбие, свободолюбие, страст към изисканост. Знак на честността и откровеността. Най-много от всичко цени свободата и независимостта. Енергичен и откровен е. Към Стрелеца е благосклонен Юпитер - неговият управител и пазител.
Стрелецът е преизпълнен с чувство на отговорност за обществото и за себе си. Склонен е към абстрактно мислене. Изпитва необходимост от признание и хармония. На Стрелците е свойствен идеализмът и това понякога може да ги нареди в редиците на религиозни фанатици. Стрелецът ще бъде по-щастлив, ако направи повече добро на света, ако се научи на търпение.
Предпазливостта и спестовността не играят никаква роля в живота му. Не е способен на лъжа, прям и откровен, той е над всякакви подозрения. Този, който има вземане-даване със Стрелец, трябва да има доста дебела кожа, понеже не веднъж ще му бъде казана истината право в очите. Ако Стрелецът започне да се страхува, може да изпадне в депресия. Благодарение на добрата си интуиция правилно оценява развитието на ситуацията, може да предвиди бъдещето.
За него е типично изказването: "Аз виждам". Не се бои да се обръща към съвършено нови области в дейността си. В работата си обича да бъде оценяван според заслугите си. Жените - Стрелци обичат домашната работа, те са добри и приятни партньорки.
Девиз - “Аз виждам”

КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)
Английското название на съзвездието (Capricorn) идва от латинското caper - коза и cornu - рог. Козирогът е известен също и с името Морски козел, и по времето на Вавилон този козел е бил избразяван с рибя опашка. Образът се обяснява с гръцката легенда за Пан. За да се спаси от чудовището с хиляда глави Тифон, Пан се опитал да се превърне в козел, но понеже скочил в Нил преди превръщането му да бъде завършено, онази половина, която останала над водата се превърнала в козел, а другата половина, която била вече под водата, станала рибя опашка.
Твърди се, че символът на козирога са две гръцки букви (тау и ро), първите букви на думата tragos (козел), но има и друго тълкуване - че този знак символизира рога и опашка.
Честолюбие, постоянство, старателност, организация. Като земен знак, не се задоволява с днешния ден. Козирозите често живеят с усещането, че ги чака велико бъдеще. Иска им се да направят нещо особено, което да е тяхна собственост, да се грижат за него, искат да поемат големи задължения в професията, в политиката, в интелектуалната област.
Своята прекрасна интуиция проявяват успешно в борбата за независимостта си и икономическата си осигурност. Подобно на Сатурн, те са издръжливи, упорити, стоят здраво с двата си крака на земята. Обичат правото и закона. Защитават инструкциите и законите. Висша заповед за тях е разумът, при това се ориентират отлично в реалния живот. Учат се не заради самото обучение, а за овладяване на знания.
Последователно вървят към върха, независимо от препятствията по пътя. Способни са на тежък труд. Вярват в своите сили, реалисти са и предпазливи. Не обичат да зависят от нечие благоволение. Винаги намират решение, дори за трудните проблеми. Работят акуратно и методично. Смятат, че домакинството трябва да бъде организирано. Подходящи са за ръководни длъжности, не се задържат дълго като подчинени изпълнители. Не отстъпват доброволно никога.Катерят се по стълбата на успеха, ръководени от честолюбието и стремежа си към сигурност. Козирозите обичат парите, и тъй като това е знак на дълголетници, те се страхуват да не станат зависими на стари години. Този страх често пъти ги превръща в скъперници и скръндзи.
В младостта си те са старци, а в старостта си - млади. В детството си боледуват. Ако надвият болестите си, могат да се надяват на дълъг живот.
Кредото им е: "Аз действам"

ВОДОЛЕЙ (21 януари - 20 февруари)
Преди за негов управител смятали Сатурн, сега астролозите смятат, че се управлява от Уран. За шумерите това било едно от съзвездията, които те обожествявали. То представлявало за тях бог Ан, който изливал на земята водата на безсмъртието.
Гръцкият математик Птоломей, живял в Египет, нарекъл това съзвездие Водолей. Ранните цивилизации го асоциирали със сезона на дъждовете. Символът с вълнообразните линийки, както се предполага, е възникнал в Египет, символизирайки поток от вода, може би - течението на Нил.
Човеколюбие, независимост, оригиналност. Символ на родените под знака на братството - водонос, който щедро споделя с хората живителната влага. Приятелите на Водолея могат да бъдат сигурни в неговата вярност. Като постоянен знак се отличава с ексцентричен темперамент, решителност, упоритост. Струва му се, че хората не разбират идеите му и той се чувства обиден, в резултат на което се сърди и се държи предизвикателно. Отхвърля онези, които не са на неговото интелектуално равнище. Не е сноб, но ненавижда евтиното подражание и лицемерие. Черпи увереност от общуването си с другите. Не е самотен. Груповият му инстинкт го тегли към хората, ако те самите не идват при него. Водолеят завързва приятелски отношения с хора от двата пола и не ги прекратява дори след женитбата си.
Обича природата, при това предпочита да живее в комфорт. Обича материалните блага, но не е алчен. От спорт се увлича по-скоро като зрител. Интересите му са в духовната област. Притежава развит интелект, в духовно отношение предпочита задълбоченото общуване.
Жените - Водолеи са склонни да преувеличават своите трудности. Впрочем, това им се прощава - те са твърде привлекателни. Подчертаното спокойствие на Водолея е лъжливо. Той се отнася сериозно към работата си, заради която е загрижен, нервничи и често се чувства отпаднал. Работи по-добре в колектив или когато работата е насочена към постигане на високи цели. Именно в такава работа ще се проявят неговата прекрасна памет, интуиция, знание, свободолюбие и човечност. Неговото обаяние, внимание и съчувствие му носят уважението и доверието на околните.
Неговият девиз е: "Аз знам".

РИБИ (21 февруари - 20 март)
Изображението ни отвежда към гръция мит за Афродита и Ерос, които се превърнали в риби за да скочат в реката и се изплъзнат от чудовището, наречено Тифон.
Символът е две риби, които държат в устите си "сребърна нишка", която ги свързва. Обикновено рисуват рибите, гледащи в различни посоки, което подсказва конфликта в човека между неговото тяло и душата му.
Съчувствие, универсалност, самоотричане. Това е един свръхчувствителен знак, силно реагиращ на мислите и чувствата на другите хора. Рибите са склонни да попиват несъзнателно чуждите идеи и представи. Волята им не е особено силна, те зависят от обстоятелствата. Полезно ще им бъде да се научат да стоят на краката си.
Двойствен знак. Рибите трудно вземат решения, често са уморени, което им пречи да се занимават със спорт, да изпълняват напрегната работа. Рибите не са борци. Отвращението им към спорове ги прави плахи. Предпочитат да приемат една несправедливост, пред принудителната борба за своите права.
Ако търпението на Рибите се изчерпи, те могат така да се разсърдят, че дълго не биха могли да бъдат успокоени. Рибите са обаятелни, тяхното очарование, хумор и съпричастие им отварят много врати. Могат да бъдат старателни и точни като риба, плуваща по течението. Настроението на Рибата се колебае от краен оптимизъм до черна меланхолия.
Рибите не се стремят към материални блага, тъй като инстинктивно разбират, че търсенето на собственото Аз, ще бъде успешно само ако физическите им потребности не им създават грижи. Често пъти се налага и е полезно за Рибите да научат да се отнасят стриктно със собствените и с чуждите вещи.
Рибите усещат добре скритите течения в човешките отношения и са склонни да останат настрани от тях. Пазят своята индивидуалност, внимателно се вслушват към вътрешния си глас. Обичат да живеят с мечти. Ако тази тяхна способност се развие и се контролира, могат да развият прекрасни актьорски способности. Под този знак се раждат поети, музиканти, скулптори.
Музикалността е вродено качество на Рибите. Сред тях има много певци. Често пъти въображението им е повече от богато. Благодарение на което добре схващат чуждата болезнена реакция на дума или действие. Отличават се с искрено съчувствие.
Много Риби са готови на всичко в името на облегчаване страданията на хората, и по-конкретно при работа в лоши условия. Те се посвещават на болни и отчаяни хора, без да изискват никакво възнаграждение. Щом намерят себе си, те са любезни, безкористни, предани, самоотвержени. Техните чувства са нежни и задушевни, пред недостатъците на любимите те си затварят очите.
Недостатък на Рибите е фатализмът. Те трябва да се научат да разбират, че не са безсилни в съдбата си, да гледат реалистично, да използват всички възможности, които са в тяхно разположение. Рибите, неосъзнали своя фатализъм, се тревожат и губят равновесие. Осъзнаването му им дава възможност за развитие.
Девизът им е: "Аз вярвам".
0 Responses