В МИНАЛИЯ ВЕК БУРГАС Е ИМАЛ 3 ПЛАЖА






Някога концесионерът печелел от такси и не се налагало на пясъка да се строят кръчми.
„Когато Пандира сядаше под чадъра, определен за главния спасител на плажа, и запалваше цигара, около него веднага се събираше тълпа от всички възможни възрасти, като се започне от дребосъците и се стигне до белокоси пенсионери, доколкото те ходеха да се къпят в ония първи години на „курортния бум“. Защото, тогава да се прави плаж не се считаше за особено сериозно занимание“, пише в спомените си Петър Незнакомов.
Бургаските спасители, концертите и Нептуновите празници са сред атракциите, привличащи хората на Плажа на удоволствието. Така са наричали плажа под Морската градина.
Според вестник „Вечерна българска поща“, през миналия век в Бургас има три плажа. Освен Плажът на удоволствието, където таксата е 3 лева, Народният плаж (към солниците и Поморие, 1 лев такса за народа, за бедните – без пари), има и Работнически плаж (зад Индустриалния квартал, там се къпят безплатно: жените с дълги ризи, а мъжете по гащета).
Почти всички бургазлии са отлични плувци. Обучават и децата от малки пускат ги на дълбокото сами, като на раменете им привързват по една зряла, непробита кратуна. Като му „глътне“ и дупето вода, детето е готово да плува.
Основният плаж – централният е от оградата на Пристанището до мостика под Казиното. Северната част се развила след изграждането на комплексите „Лазур“ и „Братя Миладинови“.
От таксата концесионерът печели и не се налага на плажа да се строят кръчми. Така се запазва оригиналността на плажната ивица.
Информационна служба известява от високоговорители какви са прогнозите за времето, за водата и каква е флаговата сигнализация. През останалото време музика се чува из целия плаж.
На специална площадка се изпълняват програми, спектакли, модни ревюта. Там се провеждат и Нептуновите вечери. Заради тях пристигат артисти от София. Свири оркестър, изявяват се млади певци.
Нептун излиза с лодка от морето, а на плажа го посреща свита от готини мацки, водени от бат’ Петьо Пандира, който е несменяемият Фигаро – старши бръснар на Нептун.
Владетелят на морските дълбини най-често се играе от Кольо Кандов, син на известния артист бай Цено Кандов.
Нептун е бил и Георги Калоянчев една снимка е запазила неговото участие като Царя на морските дълбини и Пандира като Фигаро.
Самото кръщаване протича под звуците на оркестъра, а новопокръстените освен морски имена получават и ритуално хвърляне в морето. Съпровождано винаги от много смях и веселие.
Тази атмосфера на плажа вече я няма...

Повече подробности за Бургас, бургаските плажове и спасителите от миналия век можете да прочетете в новата книга „Пандира – Мюнхаузен от Бургас и останалите бургазлии” на Издателска къща „Знаци”, 2008 година

Автор: Румяна Емануилиду
източник:http://www.factor-bs.com/news-3550.html
0 Responses