Забавни надписи... по македонски

Преди две години през 2007г.посетих съседна Македония и още със стъпването си на македонска земя се натъкнах на странните рекламни надписи по витрините на магазините и сградите в центъра на Охрид.Ето една малка подборка от лични снимки ,направени с фотоапарат и мобилен телефон.Ще се опитам и леко да разяснявам текстовете и това,което съм се опитала да запечатам в снимките.

1
Тази "Менувачница" всъщност е бюро за обмяна на валута.Хубавото тук е,че курса на денара спрямо нашия лев в банките и в тези бюра,че и в частните магазини е еднакъв и не се мени./през 2007г.1 лев=30денара/
2
"Имаме труднички комплети" всъщност е приканваща реклама-имаме костюми за бременни.
3
"Бюрекцилница",всъщност е мекичарница и баничарница.Странното обаче бе,че в тази пекарна се продаваше и сладолед.Вътре в помещението ухаеше на печен хляб и температурата бе доста висока,но и сладоледът си бе сладолед,а не сироп.
4
"Сатчия" е часовникар,ама не какъв да е,а "Омега".Тези пъстро накичени битови изделия-реклама не ви ли напомнят за атмосферата на "Етъра"?
5
Това шише е пълно с ракия-"тиквашка ракия",характерна за Македония,но вътре се мъдреше един скорпион.Името идва от местността или региона Тикваш,където лозаро-винарството е на почит и наистина реколтите им са доста добри,а градусът на вината и ракиите висок.Обаче интересното бе в рекламата на тази ракия-"Шкорпионска шльокавица" за "Шкорпиони"-Скорпионска ракия за Герои."Шкорпиони" или Героите всъщност са "специјалната пешадиска единица „Шкорпиони“ на АРМ"
6
Тук в тези мънички чашки /25гр./ има също от тази тиквашка ракия,но сега е зелена-т.е. за по-по-най герои,защото не само ,че градусът и е най-висок,но в нея има от билката пелин ,поради което горчи и люти на езика и небцето.Обаче по-интересна е бутилката бира-"Златен даб".На гърба на бутилката,съжалявам,че снимката е от мобилен апарат,се вижда пожеланието "Фати се за даб".В първия миг ми прозвуча нещо като "хвани се за палците"/сорри, ама асоциативно се получи/,но в последствие сервитьорът ни обесни ,че е нещо като благословия и в буквален превод смисълът и е-"Хвани се за дълголетието".
7
А този култов надпис,обява на вратата на един златарски магазин в Скопие, направо бе нещо като черешката на мелбата ми и довърши общото ми впечатление и състояние на постоянна замай от пъстротата на македонската реч и странни надписи.А обявата гласи-"Помещението се отдава под наем-информация...еди кой си".

На края бих искала да споделя една реклама чувана доста пъти по някакво македонско радио преди години,когато търсихме по сръбските и македонски станции парчета на "Сребърни криле".Тя се е запечатала в съзнанието ми и до днес.
Та рекламата гласи следното:
"Сакате ли да сте убава и со фаца,плакнете се каждой ден со туалетна вода "Църна маца"!"
Ето и превода и:
"Искате ли да сте хубава и с чар,ползвайте/или пръскайте/ всеки ден тоалетната вода "Шаноар"!"
2 Responses
  1. Aquawoman Says:

    Преди години бях три месеца в гр.Прилеп(Македония). Мислех, че бързо ще свикна с езика им, но напротив - до последно се смях :))
    Най-смешно ми беше като кажат "Ще те побарам по телефона" Демек ще те потърся по телефона.


  2. Savlena Says:

    Аквичка,приветче!А това го знам,ама звучи почти като виц-"Я те барам овой ден,а ти ми го не вдигаш"...:)